Waarom Big Hairy Audacious Goals (BHAG’s) essentieel zijn voor jouw succes

Vooruitgang op het werk

Stel je voor dat je aan het roer van een bedrijf staat, met je blik over een oceaan van meedogenloze concurrentie en snelle innovatie. U bent op zoek naar een baanbrekende strategie waarmee uw bedrijf het hoofd boven water kan houden en vol vertrouwen naar onontgonnen horizonten kan navigeren.

Je hebt meer nodig dan alleen een businessplan, je hebt een grootse visie nodig: een BHAG.

Wat is een BHAG?

Uitgesproken als ‘bee-heks’, bedachten Jim Collins en Jerry Porras deze term in hun baanbrekende werk ‘Built to Last: Successful Habits of Visionary Companies’. De term staat voor ‘Big Hairy Audacious Goal’. Dit zijn niet uw dagelijkse doelstellingen, maar lange termijn doelstellingen die zijn ontworpen om uw team naar onverwachte hoogten te tillen.

Net als de diverse bedrijven die ze adopteren, zijn BHAG-doelen in verschillende soorten en maten verkrijgbaar. Hier zijn vier veelvoorkomende typen:

1. Rolmodel

Een rolmodel BHAG is een krachtige visie die de ambitie van een bedrijf uitstraalt om de prestaties van een referentie-entiteit, vaak uit een andere sector, te weerspiegelen of te overtreffen. Het gekozen rolmodel is doorgaans een voorbeeld van succes, invloed en eigenschappen die aansluiten bij het doel, de missie en de visie van het ambitieuze bedrijf.

Dit type BHAG is met name relevant voor bedrijven die actief zijn in sectoren waar benchmarks onduidelijk zijn of waar verstoring nieuwe kansen heeft geopend. Een lokale startup voor voedselbezorging zou een BHAG kunnen opzetten om ‘De McDonalds van de voedselbezorging’ te worden. Hier dienen het revolutionaire bedrijfsmodel en het wereldwijde succes van McDonalds als maatstaf waartegen de startup zijn vooruitgang wil meten.

Deze vorm van BHAG maakt gebruik van het bewezen succes van het rolmodel als blauwdruk en streeft ernaar dit in hun context aan te passen en te overtreffen. Het maakt effectief gebruik van de kracht van emulatie en koestert tegelijkertijd een visie van onderscheidende grootsheid.

2. Gemeenschappelijke vijand

De gemeenschappelijke vijand BHAG zorgt voor een competitieve focus, waarbij een bedrijf zich tegen een bepaalde rivaal verenigt. Dit doeltype maakt gebruik van gezonde concurrentie en vraagt ​​teams om beter te presteren of een specifieke concurrent te onttronen.

Een klassiek voorbeeld waren de Cola-oorlogen van de jaren tachtig, waarin PepsiCo een BHAG instelde voor ‘Beat Coke’. Deze BHAG definieerde de strategie van het bedrijf en verenigde zijn personeel voor een gemeenschappelijk doel, wat bijdroeg aan een concurrentiedynamiek die innovaties en uitbreidingen in de frisdrankindustrie stimuleerde.

De gemeenschappelijke vijand BHAG kan de geest van een bedrijf stimuleren en een gevoel van kameraadschap en doelgerichtheid bevorderen om een ​​gebrek aan motivatie aan te pakken. Maar de concurrentie moet gezond blijven en gericht zijn op het verbeteren van producten, diensten of marktaandeel, in plaats van toevlucht te nemen tot negatieve tactieken.

3. Doelgerichtheid

Op doelstellingen gebaseerde BHAG’s zijn duidelijk, kwantificeerbaar en rond specifieke bedrijfsdoelstellingen opgesteld. Deze zijn meestal extern gericht, wat betreft marktaanwezigheid, klantenbereik of productinnovatie. Het stellen van doelen op basis van doelen is ongelooflijk belangrijk omdat het een duidelijk eindpunt biedt en een directe manier om de voortgang te meten.

Zestig jaar geleden presenteerden JFK en NASA een typisch voorbeeld van een op doelen gebaseerde BHAG door de Amerikaanse ruimterace te lanceren met als doel ‘een man op de maan te laten landen’. Hoewel het doel op het eerste gezicht breed leek en aanzienlijke vooruitgang op verschillende wetenschappelijke en technische gebieden vereiste, was het ook meetbaar, waarbij de voltooiing werd gemarkeerd door de fysieke handeling van een man die voet op het maanoppervlak zette.

Het opzetten van een op doelen gebaseerde BHAG vereist een goed begrip van de sector, robuuste mechanismen om de voortgang te volgen en de flexibiliteit om strategieën aan te passen naarmate de omstandigheden zich ontwikkelen. Maar dat zou het niet minder gedurfd moeten maken.

4. Interne transformatie

Deze vorm van BHAG verschuift de focus naar binnen en benadrukt de noodzaak van aanzienlijke veranderingen binnen het bedrijf. Door deze te creëren, probeert u de manier waarop het bedrijf opereert opnieuw te definiëren, inefficiënties te verbeteren of de betrokkenheid van medewerkers te vergroten.

Een productiebedrijf zou een BHAG kunnen opstellen om “in 2030 het veiligste bedrijf in de sector te worden, zonder incidenten.” Dit herhaalt de toewijding van het bedrijf aan zijn personeel en zorgt voor aanzienlijke verbeteringen in operationele praktijken, veiligheidstrainingen en organisatiecultuur.

Een interne transformatie BHAG vereist doorgaans structurele en beleidsveranderingen, evenals aanhoudende inspanningen om significante, duurzame veranderingen teweeg te brengen. Maar het is een krachtige manier om de hele organisatie op één lijn te brengen met gedeelde verbetering, waardoor teamtrots en cohesie worden bevorderd en de betrokkenheid van medewerkers wordt vergroot terwijl ze bijdragen aan een groter doel.

Het belang van BHAG’s voor uw bedrijf

Het instellen van een BHAG is een strategische zet die een bedrijf veel voordelen biedt, zoals het verlichten van een duidelijke en overtuigende toekomst of het bevorderen van een gevoel van urgentie dat uw hele organisatie in vuur en vlam zet.

Een BHAG-bedrijf gaat verder dan de grenzen van conventionele kortetermijnplanning. Het is een commitment aan een reis die uw bedrijf uit zijn comfortzone haalt en naar de wereld van buitengewone prestaties brengt. Uit onderzoek blijkt zelfs dat er een directe correlatie bestaat tussen het stellen van doelen en het behalen van succes.

Maar neem het instellen van BHAG’s niet lichtvaardig op. Dit moeten realistische doelen zijn met haalbare mijlpalen die aansluiten bij de missie, kernwaarden en langetermijnstrategie van uw bedrijf. Een goede BHAG bevordert vooruitgang en innovatie en biedt tegelijkertijd een concrete, meetbare maatstaf voor succes.

Formuleer deze daarom met de nodige aandacht voor potentiële uitdagingen en de strategieën die nodig zijn om deze te overwinnen.

4 tips voor het creëren van BHAG’s

Het maken van BHAG’s met uw team is een opwindende onderneming die introspectie, ambitie en strategisch nadenken vereist over hoe u langetermijndoelen kunt bereiken. Om u door dit proces te begeleiden en ervoor te zorgen dat uw BHAG’s SMART zijn – specifiek, meetbaar, haalbaar, relevant en actueel – kunt u deze vier cruciale tips overwegen.

1. Zorg voor uitlijning

Het maken van BHAG’s begint met introspectie. Ze moeten diep resoneren met de identiteit, missie en kernwaarden van uw bedrijf. In wezen belichamen ze de bestaansreden van het bedrijf en zijn grootste ambities.

Als uw organisatie prioriteit geeft aan duurzame praktijken, kan een BHAG draaien om een ​​grote impact op het milieu, zoals het bereiken van volledige koolstofneutraliteit. Door dit te doen wordt uw BHAG meer dan slechts een doel op afstand; het is een constante, tastbare uitdrukking van waar uw bedrijf voor staat.

collega's-geven-high-five-bij-vergadering-bhag

2. Begrijp het langetermijnkarakter ervan

Het instellen van een BHAG is een verklaring van betrokkenheid op de lange termijn. BHAG’s bestrijken doorgaans een periode van meer dan tien jaar en drukken een toekomst uit die zich over meerdere bedrijfscycli kan afspelen. Met zo’n lange tijdshorizon plaatsen deze doelstellingen kortetermijndoelstellingen in context door de algehele missie scherp te houden. Deze reisgerichte aanpak vereist ambitie, geduld en veerkracht.

Toen Starbucks zijn BHAG oprichtte – ‘Van Starbucks het meest erkende en gerespecteerde consumentenmerk ter wereld maken’ – zette het zich in voor een ambitie die veel verder reikte dan de directe mogelijkheden.

Starbucks moest consequent innoveren op het gebied van het menu en de klantervaring, de economische volatiliteit weerstaan ​​en zich aanpassen aan de veranderende consumentenvoorkeuren en markttrends. Als u het langetermijnkarakter van een BHAG begrijpt, kunt u de verwachtingen beheren ter voorbereiding op een marathon in plaats van op een sprint.

3. Maak het meetbaar

Een geweldige BHAG is niet alleen een visie, het is een meetbaar doel. Het moet een specifieke, kwantificeerbare doelstelling bieden die als teken van vooruitgang dient. Hierdoor kan uw bedrijf beoordelen waar het staat, hoe ver het is gekomen en wat ons te wachten staat.

Als de BHAG van uw bedrijf is: ‘In 2040 marktleider worden op het gebied van groene technologie’, impliceert dit een meetbaar doel in termen van marktaandeel en verkoopvolume. Door uw BHAG meetbaar te maken, zorgt u ervoor dat het een strategische inzet is die uw team kan nastreven, volgen en bereiken.

close-up-van-laptops-met-statistieken-en-data-bhag

4. Maak het inspirerend

Misschien wel het allerbelangrijkste: BHAG’s moeten uw team inspireren. Het zijn verheven ambities die bedoeld zijn om opwinding, passie en een gevoel van doelgerichtheid onder werknemers aan te wakkeren en het moreel van de werknemers een boost te geven. Een inspirerend en gedurfd doel overstijgt het alledaagse en stuwt iedereen naar een gedeeld, betekenisvol streven.

Uber heeft een BHAG die even inspirerend als gedurfd is: “om transport overal en voor iedereen net zo betrouwbaar te maken als stromend water.” Dit doel schetst niet alleen een meetbaar doel, maar wakkert ook een collectieve passie aan om de toekomst van transport opnieuw vorm te geven.

4 BHAG-voorbeelden

Verschillende succesvolle bedrijven hebben gedurfde BHAG’s opgesteld en gerealiseerd, waarmee het transformerende potentieel van deze doelstellingen wordt gedemonstreerd. Om uit de eerste hand enkele van de beste manieren te zien om teamdoelen te stellen, volgen hier vier uitzonderlijke voorbeelden van BHAG-doelen van vier uitzonderlijke bedrijven.

1. Googlen

De oorspronkelijke BHAG van Google was om “de informatie van de wereld te organiseren en deze universeel toegankelijk en bruikbaar te maken.” Dit ambitieuze doel, gesteld in de begindagen van het internet, toen informatie verspreid en moeilijk toegankelijk was, bepaalde de richting voor de strategische planning van het bedrijf.

Het bracht Google ertoe verschillende nu alomtegenwoordige services te ontwikkelen, zoals Google Search, Gmail en Google Docs. Meer dan twintig jaar later blijft deze BHAG de innovatie bij Google stimuleren, waardoor het bedrijf ertoe wordt aangezet zijn diensten voortdurend te verbeteren en zijn bereik uit te breiden.

2.Microsoft

Aan het eind van de jaren zeventig en het begin van de jaren tachtig, toen computers grote, dure machines waren die alleen in academische en zakelijke omgevingen te vinden waren, stelde Microsoft een BHAG op om ‘een computer op elk bureau en in elk huis’ te hebben. een wereld waarin personal computing de norm was.

Het stimuleerde de ontwikkeling van de softwarereeks van Microsoft, met name het Windows-besturingssysteem en de Office-suite, die de persoonlijke en professionele productiviteit transformeerden. Tegenwoordig heeft Microsoft zijn BHAG grotendeels gerealiseerd, waarbij personal computers een belangrijk onderdeel zijn van huizen en kantoren over de hele wereld.

3. Nike

In de jaren zestig en zeventig was Nike een jong sportmerk dat een plek wilde veroveren op een markt die werd gedomineerd door gevestigde spelers als Adidas. Het stelde een BHAG in op “Adidas verpletteren.” Dit gedurfde doel dreef het bedrijf ertoe te innoveren, productlijnen uit te breiden en te investeren in krachtige marketingcampagnes.

En dit harde werk leidde tot de creatie van iconische producten, samenwerkingen met sportlegendes en gedenkwaardige advertenties. Door de jaren heen heeft Nike zijn BHAG verwezenlijkt en is het uitgegroeid tot een wereldleider op het gebied van sportkleding en -uitrusting, bekend om zijn innovatie, stijl en invloed in de sportcultuur.

close-up-van-zwarte-nike-sb-schoenen-met-zwarte-sokken-op-man-bhag

4. Netflix

Nadat Netflix het medialandschap opnieuw had uitgevonden met streaming, stelde het een gedurfd doel om de wereld te vermaken. Het bedrijf is vastbesloten om een ​​revolutie teweeg te brengen in de streaming-industrie en wil een divers wereldwijd publiek bedienen, ongeacht de geografische locatie.

Met zijn uitgebreide bereik in meer dan 190 landen en inhoud in meer dan 30 talen is Netflix standvastig in zijn missie om entertainment opnieuw te definiëren en een universeel platform te creëren dat taalkundige en geografische grenzen overstijgt als hét platform voor streambare verhalen.

Je BHAG’s omarmen

Beginnen aan een op BHAG gerichte reis is als het lanceren van een missie naar de maan. Het is een pad vol uitdagingen en onzekerheden, maar ook geplaveid met kansen voor innovatie, groei en ongeëvenaard succes.

BHAG’s gaan niet alleen over het stellen van verheven doelen, maar over het streven om een ​​aanzienlijke impact te maken. Gebruik deze doelen om de grenzen van uw team te verleggen en neem geen genoegen met het goede als u ook het goede kunt nastreven.

Het is tijd om gedurfd te dromen, ijverig te werken en ernaar te streven een blijvende erfenis na te laten.