Het driejarenplan: bouw een routekaart naar succes

Vooruitgang op het werk

Waar wil je over drie jaar staan?

Misschien wilt u overstappen naar zelfstandig contracteren of doorgroeien naar een C-suite functie. Of misschien wilt u uw bedrijf verlaten en alleen verder gaan. Hoe u uw toekomst ook voorstelt, een trefzekere manier om dichter bij uw carrièredoelstellingen te komen, is door deze stap voor stap, jaar na jaar, in kaart te brengen.

Het opstellen van een gedetailleerd driejarenplan is een nuttige strategie om professionele ambities op de korte termijn te visualiseren en een koers uit te stippelen om deze te verwezenlijken. Door uw voortgang bij te houden, kunt u doelgericht werken, een gevoel van voldoening vinden en prioriteit geven aan taken die bijdragen aan uw einddoel.

oude-vrouw-veeleisend-papier

Wat is een driejarenplan?

Een driejarenplan is een reeks strategische en specifieke acties gericht op een bepaald doel of doelstelling. Het is een cursus die is ontworpen om u te helpen uw besluitvorming en de toewijzing van middelen te beheren, zodat u zeker weet dat u naar het gewenste resultaat toewerkt.

Met een duidelijk actieplan waarin specifieke doelen centraal staan ​​in uw planning, bent u in staat beslissingen te nemen die uw einddoel ondersteunen en de prioriteit te geven aan werk dat niet bijdraagt. Het ontwikkelen van een plan met gestructureerde doelen is een geweldige manier om met meer intentie te werken. Bovendien stimuleert het de organisatie en het tijdmanagement in uw dagelijkse werk.

Een 1- of 2-jarenplan kan u helpen bij het in kaart brengen van carrièredoelen op de korte termijn. Misschien wilt u een programmeertaal leren of een certificering behalen, zodat u zich kunt onderscheiden van uw collega’s. En voor grote carrièretransities of levensveranderende ambities, zoals een gecertificeerd actuaris worden of een startup lanceren, kan een vijfjarenplan of een tienjarenplan een realistischer tijdlijn zijn.

Een driejarenplan is handig om te beginnen met langetermijndoelen die verband houden met persoonlijke of professionele ontwikkeling, zoals het implementeren van een persoonlijke merkstrategie of het verbeteren van een branchespecifieke vaardigheid. Ze moeten haalbaar zijn binnen het tijdsbestek van drie jaar, zonder dat ze te lang aanslepen.

15 vragen die u uzelf moet stellen voordat u een driejarenplan maakt

Effectief doelplanning vereistnodigt u uit om na te denken over uw uitgangspunt en toekomstige doelstellingen. U wilt niet impulsief beslissen over een driejarenplan; dit tijdsbestek is een serieuze verplichting.

Door diep na te denken over uw doelen, wordt u aangemoedigd realistisch te blijven en een plan op te stellen dat past in een langetermijnmissie. Hier zijn enkele vragen die u uzelf moet stellen om uw meest dringende ambities te onthullen:

 1. Wat zijn de ethische waarden en principes die mij leiden carriere?

 2. Wat is mijn lange termijn persoonlijke visie En levensplan? Hoe past een driejarenplan hierin?

 3. Hoe kan ik mijn doel uitleggen in een beknopte missieverklaring?

 4. Welke specifieke doelen, expertise of kennis wil ik de komende drie jaar ontwikkelen of verbeteren?

 5. Zijn er specifieke certificeringen of graden die ik wil volgen?

 6. Past mijn plan in andere carrièremijlpalen, zoals een interne promotieeen leiderschapsrol of erkenning binnen de sector?

 7. Hoe kan ik een netwerkplan om mij te helpen mijn doel te bereiken?

 8. Heb ik een gemeenschap van vrienden en collega’s die mij emotionele steun kunnen bieden?

 9. Hoe kan ik mijn einddoel opdelen in kleinere mijlpalen?

 10. Wat financiële middelen Moet ik mij inzetten voor mijn doel?

 11. Hoeveel tijd moet ik per dag, week of maand besteden om mijn doel te bereiken?

 12. Moet ik naar a mentor of loopbaancoach voor begeleiding?

 13. Welke belangrijke prestatie-indicatoren en maatstaven kan ik gebruiken om mijn voortgang te meten?

 14. Welke obstakels staan ​​mij in de weg? Heb ik geld- of tijdgebrek, een tekort aan vaardigheden of een gebrek daaraan? zelfvertrouwen?

 15. Hoe regelmatig zal ik mijn voortgang monitoren? Zal ik wekelijkse doelen stellen, maandelijkse doelen en kwartaaldoelen?

notities-maken-in-vergadering-met-tablet

Hoe je een planning maakt

Drie jaar klinkt misschien als een kleine hoeveelheid tijd in het grote plan van je carrière. Maar als het effectief wordt gebruikt, kan het een aanzienlijke periode zijn voor het stellen en bereiken van professionele doelen.

Zo kunt u een strategisch driejarenplan ontwikkelen om u vooruit te helpen in uw beroep:

1. Begrijp het ‘waarom’

Denk diep na over wat je echt wilt en waarom je het wilt.

Als u weet dat u uw communicatieve vaardigheden hoopt te verbeteren, kunt u bijvoorbeeld specifieke vaardigheden definiëren om te oefenen, zoals onderhandelen of actief luisteren. Maar als u het ‘waarom’ begrijpt, kunt u uw ontwikkelingsplan verdiepen. Het verbeteren van uw communicatieve vaardigheden om grotere toezeggingen uit fondsenwervers te krijgen is een specifieker doel. Met deze kennis kunt u deelnemen aan een workshop om uw storytelling te verbeteren of een wekelijks doel hebben om een ​​nieuwe waardevolle donateur te bellen.

Op dezelfde manier maakt het stellen van doelen die je het gevoel geven dat je de controle hebt, volgens de zelfeffectiviteitstheorie de kans groter dat je ze ook bereikt. Laten we terugkeren naar dat voorbeeld van fondsenwerving. Als je je communicatieve vaardigheden wilt verbeteren omdat je de druk voelt om grotere donateurs binnen te halen, zul je waarschijnlijk moeite hebben om gemotiveerd te blijven. Maar als u uw eigen doelen stelt, is de kans groter dat u negatieve feedback ter harte neemt en sterkere strategieën voor succes ontwikkelt.

2. Vind die ene

De theorie van het stellen van doelen suggereert dat specifieke en uitdagende doelen consequent tot betere prestaties leiden. Maar te veel van wat dan ook – inclusief ambitie – kan contraproductief zijn.

De Goal Shielding-theorie suggereert dat de geest van nature doelen afwijst als je er te veel tegelijk hebt. Naarmate je met succes één doel nadert, heb je de neiging de andere te negeren of in de steek te laten. Om uw beste werk te doen, beperkt u uw doelstelling tot één kernpunt. Het zal je aanmoedigen om de helderheid te behouden en te voorkomen dat je je overweldigd en opgebrand voelt. Later in het planningsproces kunt u, indien nodig, uw grotere focusdoel opsplitsen in verschillende kleinere, complementaire doelen.

3. Onderzoek, onderzoek, onderzoek

Hoe realistisch is jouw doel? Doe wat due diligence voordat u aan de slag gaat, om er zeker van te zijn dat uw doel binnen bereik is.

Naast het onderzoeken van eventuele financiële, middelen- of tijdverplichtingen, kunt u ook kijken naar de strategieën die u moet volgen om uw doel te bereiken. Een webontwikkelaar die zich wil bekwamen in een nieuwe programmeertaal, moet mogelijk contact opnemen met een coach en zijn/haar tijdmanagement verbeteren om werk en leerdoelen in evenwicht te brengen.

Op dezelfde manier kunt u onderzoek doen naar cursussen, workshops en groepen om uw inspanningen te ondersteunen. Door mensen uit uw branche op LinkedIn te volgen of nieuwe collega’s te ontmoeten op netwerkevenementen, kunt u advies inwinnen over de successen van anderen.

4. Bereid een noodplan voor

In de loop van drie jaar kan er veel veranderen. Uw driejarig strategisch plan moet anticiperen op onderbrekingen, wegversperringen en veranderingen. Hier zijn een paar obstakels die onverwacht opduiken:

 • Tijdsdruk: Analyseer zorgvuldig uw dagelijkse, wekelijkse en maandelijkse planningen. Hoeveel tijd kunt u realistisch gezien besteden aan uw driejarenplan? Zijn er momenten in het jaar waarop je meer of minder tijd hebt? Misschien wordt het aan het einde van het jaar druk op je baan en moet je een pauze nemen of minder aan je einddoel werken. Of misschien zijn bepaalde maanden altijd langzaam, en dan kun je je toewijding vergroten.

 • Steile leercurve: Een driejarenplan is een groot doel. Misschien legt u de basis voor een klein bedrijf of leert u uzelf een nieuwe codeertaal. Het bereiken van uw doel kan complexer zijn dan u aanvankelijk had verwacht, dus zoek naar hulpmiddelen die u kunnen ondersteunen als het misgaat. Op deze manier kun je de energie behouden die je nodig hebt om jezelf in een goede conditie te houden groeimindset ongeacht welke uitdagingen zich voordoen.

 • Slagen voor de motivatie: Gemotiveerd en consistent blijven tijdens een carrièretraject van drie jaar is voor niemand gemakkelijk. Bedenk wat u gemotiveerd houdt en verwerk dat in uw driejarenplan. Sluit u aan bij een professionele community die samen met u uw mijlpalen viert. En Verdeel uw doel in kleine, haalbare initiatieven om uw enthousiasme hoog te houden en uw voortgang te visualiseren.

 • Burn-out: Het bereiken van je doel mag je welzijn niet opofferen. Neem pauzes wanneer je die nodig hebt, zorg voor jezelf en zorg voor een goed evenwicht tussen werk en privé. Door jezelf prioriteit te geven, kun je beter reageren op stress die anders je voortgang zou kunnen laten ontsporen.

het uitsplitsen van de strategie-in-tafel-met-laptops

5. Breek uw plan op

De … gebruiken SMART raamwerk voor het stellen van doelen, verdeel uw driejarige doelstelling in kleinere stappen. Elke stap moet zijn:

 • Specifiek

 • Meetbaar

 • Bereikbaar

 • Relevant

 • Tijdsgebonden

Een handige manier om je elke stap voor te stellen, is door achteruit te gaan. Verdeel uw einddoel in steeds kleinere prestaties en mijlpalen. Het stellen van jaarlijkse, maandelijkse en wekelijkse doelen moedigt u aan om uw voortgang consequent te controleren.

TOm gemotiveerd te blijven, kunt u overwegen om elke maandag even te gaan zitten en uw doelen voor de week te herzien. Het opzetten van een routine kan een moeilijk voor te stellen 3-jarig bestaan ​​transformerennaar een beter haalbare dagelijkse gewoonte.

Voorbeelden van 3 jaarplannen

Laten we eens kijken naar twee voorbeelden van driejarenplannen en deze nader onderzoeken. U kunt deze plannen gebruiken als inspiratie of als sjablonen en bewerken op basis van uw doel.

Overgang naar freelancewerk: jaar na jaar

Stel je een data-analist voor die fulltime voor een marketingbureau werkt en volledig wil overstappen naar zelfstandig contracteren. Hier is een mogelijk sjabloon voor een driejarenplan met jaarlijkse doelen:

Jaar 1: Maak een financieel plan om op comfortabele wijze een voltijds salaris achter te laten, identificeer zwakke punten en verbeter uw vaardigheden, en definieer een doelmarkt om uw professionele netwerk te verbeteren.

Jaar 2: Creëer een professionele website en vernieuw uw persoonlijke merk, richt een LLC op en gebruik een professioneel netwerk en portfolio om nieuwe klanten te werven.

Jaar 3: Plan projecten voor de rest van het jaar, stap over van uw voltijdbaan en ga door met professioneel leren en zelfpromotie.

twee vrouwen die papier zoeken op kantoor

Overgang naar freelancewerk: van maand tot maand

Laten we dit plan verder uitwerken. Zo kunnen maandelijkse doelen er voor het eerste jaar uitzien:

Januari: Onderzoek en evalueer de financiën, inclusief uw gewenste inkomen, en budgetteer een spaarbuffer.

Februari: Controleer uw huidige vaardigheden en definieer gebieden voor verbetering. Onderzoek relevante cursussen en workshops om vaardigheden bij te scholen en te herscholen.

Maart: Woon branche-evenementen bij en ga actief in gesprek met professionals om de beste doelgroep te identificeren.

April: Meld u aan voor een intensieve cursus kunstmatige intelligentie van twee maanden voor kwalitatief en kwantitatief onderzoek.

Kunnen: Oefen mondelinge presentatievaardigheden voor de kwartaalbijeenkomst van het tweede kwartaal en vraag collega’s om feedback tijdens het voltooien van uw cursus.

Juni: Praat met uw manager over de mogelijkheden om meer klantgerichte functies op u te nemen en praktijkervaring op te doen als u de cursus voltooit.

Juli: Evalueer de voortgang in de eerste zes maanden van het eerste jaar. Beoordeel financiële plannen en evalueer wijzigingen voor de rest van het jaar.

Augustus: Blijf branche-evenementen bijwonen en uw professionele netwerk uitbreiden.

September: Begin met een Google Analytics-certificeringscursus van drie maanden. Reserveer 10 uur per week om aan cursussen te besteden.

Oktober: Vervolg de Google Analytics-certificeringscursus.

november: Volg de Google Analytics-cursus. Evalueer uw voortgang in het eerste jaar, bekijk uw financiële plan en breng de nodige aanpassingen aan in het plan voor het tweede jaar.

December: Neem een ​​pauze om u te concentreren op de verantwoordelijkheden aan het einde van het jaar en de feestdagen.

Deel elk jaar op deze manier op naarmate u verder komt in de richting van uw overkoepelende doel.

Plan voor succes

Sommige van uw carrièredromen kunnen verheven aanvoelen. Je duwt jezelf tenslotte buiten je comfortzone en stelt je een nieuwe en andere professionele toekomst voor. Maar je kunt er komen; het enige wat je nodig hebt is een goede kaart.

Afhankelijk van uw doel kan een driejarenplan het juiste tijdsbestek zijn om aanzienlijke veranderingen in uw carrièrepad aan te brengen. Denk goed na over het ‘wat’, het ‘waarom’ en de uitdagingen waarmee u te maken kunt krijgen. Maak de balans op van uw huidige hulpbronnen en noteer wat u nodig heeft om van A naar B te komen. En vergeet niet een concreet plan op te stellen om onderweg uw welzijn te behouden.

En dat allemaal als deze zorgvuldige aandacht voor detail u zal helpen een sterk en impactvol plan op te stellen om uw droom werkelijkheid te laten worden. De volgende stap? Aan de slag.