“Verrassingsbezoeken” van de Arbeidsinspectie om te kijken of er onregelmatigheden zijn gepleegd met de ‘kelly’s’

Nieuws

De Arbeids- en socialezekerheidsinspectie Je kunt bedrijven verrassen om te zien of ze voldoen aan de protocollen ter voorkoming van arbeidsrisico’s en of alles in orde is met betrekking tot aanname en werktijden. Dit is wat onlangs is gebeurd op de Canarische Eilanden, waar een campagne voor is gestart eventuele onregelmatigheden op te sporen bij het werk van de 'kelly's'zoals dienstmeisjes bekend staan.

Volgens de media 'Canarias7' heeft de Arbeidsinspectie deze week op een “verrassende” manier verschillende hotelvestigingen bezocht, informatie opgevraagd over de werktijden van deze werknemers (de meerderheid zijn vrouwen) en gesproken met zowel de werknemers als het management en vertegenwoordigers van de vakbonden.

Enkele van de relevante vragen die zijn gesteld en die specifiek betrekking hebben op deze groep zijn de aantal kamers dat ze elke dag maken en of dit “vertrek” of “permanentie” is, aangezien de eerste meer tijd vergen. Op dezelfde manier vragen sommige inspecteurs om enkele van deze kamers te bezichtigen, om te zien of aan de normen voor de preventie van beroepsrisico's wordt voldaan. Als de bedden bijvoorbeeld omhoog kunnen worden gebracht, verbetert dit de omstandigheden van de huishoudsters, hoewel dit op dit moment niet verplicht is op de Canarische Eilanden (op de Balearen wel).

Opgemerkt moet worden dat de regering van de Canarische Eilanden afgelopen februari een technische gids heeft aangekondigd voor 'Werktijdplanning op de vloerbedekkingsafdeling', om de werklast van deze werknemers en hun arbeidsomstandigheden te evalueren. Op dezelfde manier kondigden ze ook aan dat er een tweede ‘Studie van ergonomische en psychosociale omstandigheden in de hotelsector van de Canarische Eilanden’ zal worden gepubliceerd, waarvoor ze 228 hotels op alle eilanden zullen bezoeken, waarbij ze de arbeidsomstandigheden van hun personeel zullen inspecteren, waaronder zijn de 'kellys' zelf.

CCOO eiste meer arbeidsinspecties in heel Spanje

In december 2023 eiste de CCOO Services Federation meer arbeidsinspecties om “de ware omstandigheden” van deze werknemers aan het licht te brengen. Een van hun eisen was preventieve maatregelen ontwikkelen gericht op beroepsrisico's geïdentificeerd bij de dienstmeisjes, zoals het hebben van bedden met opklapbare wielen, ergonomisch materiaal, niet-giftige schoonmaakproducten… Daarom verzochten ze dat deze regeling de deelname van deze werknemers zou krijgen, terwijl ze tegelijkertijd om een ​​verbetering en verhoging vroegen in opleiding en informatie en dat gezondheidstoezicht specifiek is voor dit beroep.

Dit alles hebben ze verzameld in een rapport, waarin ze ook de fysieke en psychologische risico's voor 'kellys'. Ten eerste wezen ze erop dat bij vrijwel alle taken die ze uitvoeren “geforceerde houdingen worden geïdentificeerd als een ergonomische risicofactor.” De meest voorkomende fysieke problemen in deze groep zijn van musculoskeletale aard (cervicobrachialgie, lage rugpijn, ischias, carpale tunnel, knieën, tendinitis in de armen, polsen en enkels, hernia's…), spanningsproblemen als gevolg van het tempo van het werk, problemen aan de luchtwegen door de gebruikte producten en versnelde veroudering.

Ze benadrukten ook de werkritmes, die leiden tot de installatie van psychologische pathologieën, die 'beginnen met angst en zich ontwikkelen tot depressie'. Er werd ook een gevoel van isolatie vastgesteld, wat, naast de druk en stress, de eerdere ziekten verergert. Wat de psychologische pathologieën betreft, zijn de meest voorkomende slapeloosheid, stress en angst veroorzaakt “door de timing van de werktijd met nauwelijks pauzes gedurende de dag en verergerd door de situatie van een “dubbele ploegendienst”, die stress meestal verandert in “blijvende of chronische problemen”. .”