Verdient een interim-manager meer dan een vaste manager?

Nieuws

Wie zijn de interim-managers?

Er bestaat geen landelijk referentieonderzoek naar interim-managers. Belangrijke spelers publiceren echter regelmatig hun barometer op basis van de analyse van hun eigen basis van transitiemanagers.

Dit is het geval bij Morgan Philips transitiemanagement, al meer dan 10 jaar op de markt aanwezig. De recente 2024-barometer presenteert gegevens verzameld van 400 transitiemanagers die bereid waren te reageren (wetende dat Morgan Philips MT vorig jaar 600 missies heeft uitgevoerd)

Hieruit komen enkele belangrijke elementen naar voren in de profielen van transitiemanagers:

  • 76% is ouder dan 50 jaar. Meestal gaat het om omscholing na een traditionele beroepsloopbaan, een steeds natuurlijkere stap in een beroepsloopbaan.
  • Slechts 29% van de interim-managers is vrouw
  • De helft van hen werkt in de industrie en de rest in de dienstverlening.

Welke missies voor interim managers?

Wat dit onderwerp betreft onderscheiden we twee soorten missies.

  • Projectmissies. “In dit geval wordt er een beroep gedaan op de transitiemanager om de transformatie van een organisatie, de implementatie van een ERP, een technische missie… uit te voeren… Gemiddeld duurt dit tussen de 12 en 18 maanden”legt Xavier Bézio, directeur van Morgan Philips Transition Management, uit.
  • En dan is er estafette missies. “In deze gevallen gaat het om het op korte termijn vervangen van een senior executive die vertrekt of met ziekteverlof is. De transitiemanager moet “plug & play” zijn. Met andere woorden: direct operationeel op zijn post”, hij voegt toe. Geen tijd om te rommelen en het bedrijf te ontdekken!

Welke betalingsvoorwaarden voor interim-managers?

Om aan de slag te gaan met transitiemanagement heb je twee mogelijkheden.

  • Ofwel richt u uw eigen bedrijf op en factureert u uw diensten aan het MT-bedrijf, dat zelf doorfactureert aan het klantbedrijf. Onderweg een commissie incasseren.
  • Ofwel, je gaat via salarisoverdracht. Zekerder omdat je werknemer bent van de overkoepelende maatschappij en dus mogelijk in aanmerking komt voor een WW-uitkering (afhankelijk van je bijdrageperiode), maar ook minder rendabel. Overkoepelende bedrijven nemen tussen de 2 en 15% van uw TJM in beslag om hun bedrijf te runnen. Houd dus, voordat u tekent bij een overkoepelend bedrijf, de kosten in de gaten en vooral wat deze inhouden.

Hoeveel verdient een interim-manager?

Over het algemeen spreken we in gemiddeld dagtarief (ADR)* als we het hebben over de beloning van een interim-manager. Om u te helpen de zaken duidelijker te zien, hebben we het bureau Morgan Philips Transition Management gevraagd om de bekende TJM om te zetten in bruto maandsalaris. En de cijfers spreken voor zich.

Ten eerste zitten niet alle interim-managers in hetzelfde schuitje, afhankelijk van de omvang van het bedrijf waarin zij werken en hun beroep. Blijkbaar zijn de salarissen van interim-managers hoger dan die van hun collega's in vergelijkbare posities. Bedrijven zijn bereid te betalen voor de urgentie van een situatie. Je moet echter soort met soort vergelijken. In de eerste plaats voeren niet alle interim-managers ononderbroken opdrachten uit. En tijdens deze “pauzeperiodes” ontvangen ze geen vergoeding. Deze vakantieperioden tussen twee missies kunnen min of meer lang zijn, vooral als hun expertise niet gespecialiseerd is. Het is aan hen om hun cashflow over een heel jaar te beheren, om de maanden zonder cashflow glad te strijken. Omdat interim-managers geen werknemers zijn van de bedrijven waarin ze werken (behalve in zeldzame gevallen), profiteren ze dan ook niet van enige salarisvoordelen zoals participatie, winstdeling, werknemersbesparingen, enz. Op het eerste gezicht lijkt hun beloning misschien zeer aantrekkelijk, maar het omvat niets anders.

In financiënvoorbeelden van TJM van transitiemanagers en salarissen voor gelijkwaardige functies

*Gemiddeld dagtarief (ADR) uitgedrukt in euro (€) exclusief belastingen (HT).

Bron: Morgan Philips Barometer Transition Management 2024 en MPMT-berekeningen op ons verzoek

In menselijke hulpbronnenvoorbeelden van TJM* en salarissen voor gelijkwaardige functies

*Gemiddeld dagtarief (ADR) uitgedrukt in euro (€) exclusief belastingen (HT).

Bron: Morgan Philips Barometer Transition Management 2024 en MPMT-berekeningen op ons verzoek

In marketing/verkoop/digitaal, voorbeelden van TJM* en salarissen voor gelijkwaardige functies

*Gemiddeld dagtarief (ADR) uitgedrukt in euro (€) exclusief belastingen (HT).

Bron: Morgan Philips Barometer Transition Management 2024 en MPMT-berekeningen op ons verzoek

Andere TJM in industrie, algemeen management en juridisch

HEEFT ontdekken in de Morgan Philips Transitiemanagementbarometer