Valentijnsdag: de slechtste ideeën van bedrijven (die dachten dat ze het goede deden)

Nieuws

Ze willen positiviteit bijbrengen terwijl de winter voortduurt, een geest van kameraadschap creëren terwijl telewerken de banden tussen teams ontrafelt, een beetje lichtheid brengen in een context van inflatie… Wat hun redenen ook zijn, sommige bedrijven aarzelen niet om Cupido uit te nodigen in de open lucht ruimte. Zeker, hun initiatieven vertrekken vanuit een goed voornemen. Maar in de meeste gevallen blijken ze onhandig, of zelfs ronduit ouderwets.

Een gastenboek om uw collega’s te prijzen

Ook al heeft 59% van de werknemers volgens een onderzoek van PageGroup uit 2021 al op kantoor gerommeld, een collega is geen minnaar. Valentijnsdag gebruiken als excuus om de teamcohesie te versterken is niet alleen lastig, maar ook volledig off-topic! ‘World Kindness Day’ of ‘Neighbors at Work Day’ (ja, die bestaat!) zijn veel geschikter om medewerkers aan te moedigen elkaar bloemen te sturen (maar geen rode rozen).

Bied bloemen aan aan alleenstaande medewerkers

Valentijnsdag is de laatste feestdag die alleenstaanden willen vieren, laat staan ​​op het werk. “ Omdat ik in een klein team werk, is mijn manager vaag op de hoogte van de persoonlijke situatie van zijn medewerkers. Vorig jaar arriveerde hij op kantoor met rozen voor alle alleenstaande vrouwen en zei: “We mogen niet vergeten worden op deze speciale dag”! Hij dacht dat hij het juiste deed, maar het maakte ons allemaal ongemakkelijk…” zegt deze directeur van een marketingbureau.

De Cupido-versie van de “Secret Santa”.

De beroemde trekking tussen een groep collega’s is duidelijk niet langer voorbehouden aan de kerstfestiviteiten! In Ile-de-France organiseerde een industriële KMO enkele jaren geleden een ‘Geheime Cupido’, waarbij elke werknemer (gelukkig vrijwilliger!) een geschenk rond het thema Valentijnsdag kon aanbieden en ontvangen. We durven ons nauwelijks de geschenken voor te stellen die bepaalde collega’s (we hebben het over degenen wier hoofden niet altijd op de juiste plek zitten) zichzelf moeten hebben gegeven… Schaamte gegarandeerd!

Een datingapplicatie tussen bedrijven

Volgens een IFOP-onderzoek uit 2018 ontstaat ongeveer 14% van de koppels op de werkvloer. Geen wonder dus dat sommige bedrijven in de verleiding komen om Cupido te spelen op Valentijnsdag. Maar in werkelijkheid is dat absoluut niet hun rol. In Japan is de rode lijn volledig overschreden: via de intercompany datingapplicatie Aill Goen bieden werkgevers (waaronder de Mizuho bank en de luchtvaartmaatschappij All Nippon Airway) hun werknemers de mogelijkheid om hun wederhelft te vinden.

Thema-lunch

Stel u het verhaal eens voor: uitgeput na 3 uur vergaderen over de lancering van het volgende revolutionaire product van uw bedrijf, arriveert u in de kantine. En daar, verrassing: uw werkgever heeft carte blanche gegeven aan zijn collectieve restaurantaanbieder om een ​​‘speciale Valentijnsdag’-lunch te organiseren. Filter of love met tomaat als voorgerecht, briljant gesneden groenten in hartvorm als hoofdgerecht en een vloeiend chocoladehart als dessert. Oké, je zult goed gegeten hebben. Maar het is nog steeds het toppunt van kitsch!

De workshop sieraden maken

Een 6-jarig kind dat bezig is met het maken van een armband voor zijn schoolliefde, is schattig. Maar een stel collega’s die rond de Fimo-klei harten zitten te boetseren om sieraden voor hun wederhelft te maken, is gênant. Met dit idee, dat desalniettemin wordt aangedragen door ongelooflijk veel evenementenbureaus werkzaam in het bedrijfsleven, zijn we echt op een dieptepunt beland. Het bedrijf is geen recreatiecentrum.

De dansles

Een aantal jaren geleden heb ik op Valentijnsdag deelgenomen aan een dansles voor koppels die door mijn werkgever werd georganiseerd. Ik ging daarheen omdat ik nieuw was bij het bedrijf en het een goede gelegenheid was om medewerkers van andere afdelingen te ontmoeten. Maar uiteindelijk, toen ik merkte dat ik bachata danste met mijn N+1, in de ‘strakke’ modus, had ik er snel spijt van. Terugkijkend was het niet erg professioneel. », Getuigt deze medewerker van een cosmeticabedrijf.

Valentijnsdag: (andere) vals goede ideeën van bedrijven

Het is onmogelijk om alle fiasco’s te verklaren die we tegenkwamen tijdens ons onderzoek ter gelegenheid van Valentijnsdag. Hier is een voorbeeld van authentieke werknemerservaringen die ons tijdens ons onderzoek zijn verteld:

  • de presentatie van een “Super Employee” koffiemok
  • het uitdelen van hartvormige lollies
  • de organisatie van een speciale blindentest voor geliefden
  • de boog van rode ballonnen bij de ingang van de open ruimte
  • “bookcrossing” van erotische boeken
  • de rode dresscode
  • de photobooth ‘Love is in the air’
  • de “speciale Roch Voisine” karaoke-avond
  • de afrodiserende lunch…

Jij ook ? Wat heeft u meegemaakt dat niet prettig was in uw bedrijf? Vertel ons erover op het onderstaande forum!

Het oordeel van Émilie Meridjen, advocaat arbeidsrecht bij advocatenkantoor SVZ

Emilie Meridjen

“Het organiseren van initiatieven om Valentijnsdag te vieren stimuleert het ontstaan ​​van een risico dat bedrijven doorgaans willen vermijden! Met name seksuele intimidatie, die bij deze gelegenheid zou kunnen plaatsvinden. Het is geen gevaarlijk spel, maar het is ook niet het idee van de eeuw! Bedrijven die die dag echt een evenement willen organiseren, uiteraard op vrijwillige basis, hebben er alle belang bij ons te herinneren aan de regels van goed gedrag, zodat de initiatieven geen voorwendsel zijn voor stevig geflirt. Ook al hebben werkgevers niet het recht om zich te bemoeien met het privéleven van hun werknemers, toch stel ik vast dat er binnen bedrijven steeds meer sprake is van gendervermenging. De professionele en persoonlijke sfeer van medewerkers is minder gesegmenteerd dan een paar jaar geleden. »

HET goede idee om te onthouden

Bedrijven die ECHT een dagje “blauwe bloem” willen spelen, kunnen een vereniging voor een dag op hun terrein uitnodigen. Sommigen bieden bijvoorbeeld aan om rozen of chocolaatjes te verkopen om een ​​solidariteitsproject, humanitaire missies (“For a Child’s Smile”) of medisch onderzoek (France Alzheimer) te financieren.