Uw “spelvaardigheden” omzetten in werk: advies van recruiters die zelf “gamers” zijn

Nieuws

Ze getuigen

  • Lionel Azran, Talent Acquisition Manager bij de confectiegroep Céline,
  • Léo Bernard, rekruteringstrainer en mede-oprichter van Blendy (ex-bootcamp T-Shaped Recruiter)
  • Ambre Meyer, Talent Acquisition Specialist voor game-ontwikkelingsstudio Quantic Dream,
  • Léo Fichet, CEO van de uitgever van de beoordelingsoplossing voor videogames Yuzu.

Gamen verbetert de cognitieve prestaties

Als videogames lange tijd een slechte reputatie hadden, met name die van het bevorderen van agressief gedrag, zijn ze nu het onderwerp van onderzoek om het tegendeel aan te tonen.

A amerikaanse studie gepubliceerd in oktober 2022 constateert bijvoorbeeld een verbetering in de cognitieve prestaties van gamers. Concreet zou dat laatste zich ontwikkelen betere capaciteiten met betrekking tot geheugen, organisatie, conflictbeheersing… dan niet-gamers.

Tijdens het spel ontwikkelt de gamer heel specifieke waarnemingen en aandacht: hij moet onder meer meerdere objecten tegelijk volgen, zijn aandacht snel kunnen veranderen of perifere visie hebben.

Leeuw Bernard

In werkelijkheid is het aanbod aan spellen dat op de markt verkrijgbaar is breed, maar de ontwikkelde vaardigheden zijn net zo breed. ” Een gamer zal niet dezelfde vaardigheden ontwikkelen als hij alleen of met anderen speelt, of hij nu kiest voor games met progressiemarges of niet “herinnert Léo Bernard, mede-oprichter van de Blendy-bootcamp (ex-T-Shaped Recruiter).

Lionel Azran

Ook hun manier van spelen heeft invloed. ” In hetzelfde spel, bijvoorbeeld “The Legend of Zelda”, doen sommige spelers aan snelrennen en proberen ze het zo snel mogelijk af te maken, terwijl anderen compleet zijn en alles willen ontdekken », illustreert Lionel Azran, Talent Acquisition Manager binnen de Céline-groep. Maar over het algemeen laten gamers zien creativiteit, aanpassingsvermogen en eetlust voor het oplossen van complexe problemen. Meer specifiek verbeteren strategiespellen de doorzettingsvermogen en de besluitvorming spelers terwijl teamspellen hun collaboratieve geest en hun communicatie.

Nuttige “spelvaardigheden” voor bepaalde posities?

De door gamen ontwikkelde kwaliteiten zijn volgens Lionel Azan vooral relevant voor bepaalde functies: “ Een salesmanager die bedreven is in een spel dat zo repetitief is als “Call of Duty”, zal een zekere vorm van geduld en vasthoudendheid aan de dag leggen als hij in zijn functie elke dag zijn klanten moet bellen. »

Voor uitvoerende functies in marketing, databeheer kan een gamer zijn ook een troef zijn. ” Sommige spelers bekijken hun games a posteriori, in replay, om hun fouten te begrijpen en vooruitgang te boeken. Analytisch denken is echter een gewilde vaardigheid. », illustreert Léo Bernard.

De honger van een gamer naar een game is echter informatie die met een korreltje zout moet worden genomen. Een “World of Warcraft”-speler die weet hoe hij een groot aantal troepen moet creëren, hoeft niet per se een goede manager te zijn.

Bovendien zijn de vaardigheden die gamers ontwikkelen niet zo gemakkelijk overdraagbaar. ” Gedurende een spel ontvangen spelers minibeloningen die hun afscheiding van endorfine stimuleren. In de wereld van werk zijn beloningscircuits vrijwel afwezig. Deze discrepantie kan verwarrend zijn “, tempert Lionel Azran.

De “spelvaardigheden” gezien door recruiters-gamers

Als volger van verkenningsspellen zoals “Uncharted” en avonturenspellen zoals “The Last of Us”, denkt Lionel Azran dat hij een hoog inzicht heeft ontwikkeld in zijn spellen. ” In mijn professionele wereld brengt mijn praktijk van gamen me veel: het stelt me ​​in staat om “out of the box” te denken en hoogte te winnen. Ze spoort me aan om een ​​probleem van een andere kant te bekijken en te proberen het op te lossen, zoals wanneer ik vastzit in een spel ‘, getuigt hij.

Naast het feit dat hij schriftelijk Engels heeft geleerd via “League of Legends” en “Guild Wars”, heeft Léo Bernard van zijn kant zijn kritisch denken ontwikkeld.

Videogames voeden mijn verbeelding, mijn creativiteit. Als ik werk, kom ik nu dingen tegen die op papier niet consistent zijn. Door puzzels op te lossen in “The Legend of Zelda”, heb ik het gemak om ontwrichtende oplossingen te vinden, uit de spijkers te komen, buiten de gebaande paden te denken”, vertrouwt hij toe. Tegelijkertijd leerde hij door zijn oefening in het spel dingen beter te relativeren. “Gewend aan het maken van moeilijke spellen, bijvoorbeeld de rogue-lite “Hades”, weet ik hoe ik mijn mislukkingen moet analyseren en snel moet herstellen.

Léo Bernard, rekruteringstrainer en mede-oprichter van Blendy (ex-bootcamp T-Shaped Recruiter)

Amber Meyer

Voor Ambre Meyer, Talent Acquisition Specialist voor Quantic Dream, heeft de beoefening van gaming haar creativiteit een boost gegeven. ” Sinds ik speel, word ik geconfronteerd met verschillende scenario’s, die zich soms buiten de werkelijkheid afspelen. Door de jaren heen heeft dit me in staat gesteld om mijn creativiteit een boost te geven. Vandaag ben ik voortdurend op zoek naar nieuwe rekruteringsmethodes. Onlangs heb ik bijvoorbeeld ChatGPT gebruikt om concurrerende bedrijven te vinden die waarschijnlijk de profielen in dienst hebben waarnaar ik op zoek ben. »

Moet je het vermelden in je cv en in het sollicitatiegesprek?

Kandidaat-gamers kunnen hun spelprestaties volledig aan de orde stellen in hun CV of tijdens hun sollicitatiegesprek. Op voorwaarde echter dat deze laatste echt de moeite waard zijn. ” Een kandidaat die een “casual gamer” zou zijn, dat wil zeggen die van tijd tot tijd Mario Kart zou spelen, heeft er niet veel belang bij om het te specificeren. Het zou hetzelfde effect hebben als het aangeven van een voorliefde voor reizen in het gedeelte ‘hobby’s’ van je cv. Aan de andere kant moet een kandidaat die videogames in competitie zou spelen erover praten omdat het veel zegt over zijn persoonlijkheid. zegt Leo Bernard.

Leo Fichet

Een mening gedeeld door Léo Fichet, CEO van uitgeverij Yuzu. ” Een kandidaat die aangeeft het spel “Assassin’s Creed” in 7:32 te hebben voltooid, zal zeker opvallen ‘, verzekert hij.

Léo Bernard herinnert zich een jonge kandidaat die erover durfde te praten tijdens zijn sollicitatiegesprek. ” Hij had geen andere projectmanagementervaring dan het managen van een esportsclub. Zijn rol was het vinden van sponsors, het financieren van wedstrijden, het begeleiden van spelers, het vinden van de juiste strategieën… Hij had gelijk toen hij het onderwerp aansneed omdat de vaardigheden die hij had ontwikkeld dicht bij die van ondernemers lagen. », hij zegt.

Pas op, gamen is niet unaniem onder alle recruiters

Laten we realistisch zijn, zelfs als 53% van de Fransen regelmatig videogames speelt volgens Edtech Skilleo, zullen alleen gepassioneerde recruiters echt gevoelig zijn voor kandidaten die verwijzen naar hun bekwaamheid in de wereld van gaming. ” Anderen kunnen deze activiteit als kinderachtig ervaren “, geeft Lionel Azran toe.

Voordat u het onderwerp in een interview behandelt, is het beter om eerst uw gesprekspartner te “peilen” en zich aan te passen aan het universum waarin hij evolueert, met het risico over te komen als een “nerd”. Leidinggevenden die zich richten op sectoren waar formalisme essentieel is, zoals boekhouding, financiën, de publieke sector, enz., moeten het dus slim aanpakken.

Léo Fichet, die een oplossing voor het beoordelen van videogames op de markt brengt, ziet elke dag dat clichés hardnekkig zijn. ” Zelfs als de mentaliteit aan het veranderen is, is het moeilijk om financiële profielen zover te krijgen dat ze accepteren dat ze via videogames worden geworven, vaak uit egoïsme. Ondanks dat het aantal spelers duidelijk toeneemt, is gamen nog wel eens het slachtoffer van het delict vuile mond “, hij heeft spijt van.