De 9-daagse twee weken, hoe werkt dat bij Figures?

Nieuws

De 9-daagse twee weken, hoe werkt dat bij Figures?

“Het is simpel, sinds eind november 2022 heeft iedereen dat eens in de twee weken een vrije dag. Woensdag of vrijdag, medewerkers kiezen. Behalve voor sommige teams, met name de klantenondersteuning, waar je ervoor moet zorgen dat er minstens één persoon aanwezig is. In dit geval, als er op een dag niet genoeg mensen zijn, moeten we een compromis vinden! Deze vrije dag wordt uiteraard betaald. In juli en augustus gaan we weer terug naar de 4-daagse week”, legt meteen uit Virgile Raingard, oprichter van Figures, een real-time compensatie-applicatie.

Waarom werkte de 4-daagse werkweek niet voor Figures?

De Parijse start-up, die had geëxperimenteerd met de 4-daagse week betaalde 5, komt daarom terug op het onderwerp! Hiervoor zijn verschillende redenen:

  • Een kloof tussen theorie en praktijk
    Simpel gezegd, bij Figures zijn er twee teams: het technische team en het “klantgerichte” team. “Met het 4-daagse weeksysteem moest het team dat in contact stond met klanten nog steeds een paar uur per dag werken om aan de eisen van de klant te voldoen. Een impressie dus van niet echt kunnen genieten van deze dag. Tegelijkertijd was het technische team echt uitgeschakeld. Dus hij had een versnellingsbak met twee versnellingen gemaakt, “ analyse Virgile Raingard.
  • De organisatie van het werk zelf
    Bij Figures kwamen werknemers uit heel Europa elke 6 weken samen voor collectieve werksessies van 2 of 3 dagen en deelden ze gezellige momenten. “Veel medewerkers hebben ons verteld dat ze het gevoel hebben geen tijd meer te hebben om ‘normaal’ te werken”, legt de CEO van Figures uit. Tussen uitstapjes, reünies en de wekelijkse vrije dag door is dit niet meer houdbaar.
  • Daling van de teamproductiviteit
    “Onze aanvankelijke organisatie was al gebaseerd op veeleisende organisatorische efficiëntie. Zo hadden we vanaf het begin al het aantal vergaderingen en de duur ervan beperkt. Tijdens de overgang naar de 4-daagse week hadden we eindelijk niet veel vet om te snijden en meer efficiëntie te behalen »erkent hij.

Geconfronteerd met deze drievoudige observatie, wordt het experiment van 4 dagen betaald 5 verlaten ten gunste van de veertien dagen van 9 dagen.

Waarom is de 9-daagse twee weken een compromis dat werkt?

Fervente verdediger van de 4-daagse week aan de basis, Virgile Raingeard erkent dat deze oplossing daarom niet optimaal was. Maar van eerder teruggaan naar de wereld is geen sprake. Door te brainstormen met de teams modelleren de managers daarom de 9-daagse twee weken.

Het is duidelijk dat het technische team grote sprongen heeft gemaakt door elke twee weken een vrije dag te verliezen, maar de anderen lachten weer.

We hadden hen gewaarschuwd dat de 4-daagse week een experiment was en dat we ons het recht voorbehouden om indien nodig terug te gaan. Door het onderwerp in de context van de werkorganisatie te plaatsen, begrepen de werknemers het. Met het nieuwe systeem van 9 dagen en twee weken is de medewerkerstevredenheid 4,8/5. De vrije dag is opgenomen en echt niet gewerkt

Virgil Raingard, medeoprichter van Figures

Aan de kant van de reünie vinden ze nu elke 8 weken plaats tegen 6 voorheen. En elke medewerker heeft ook de mogelijkheid om zich bij een kleine groep collega’s aan te sluiten voor collectieve werksessies waar hij maar wil. En dit, alle kosten betaald door de doos.

Het was dan ook live vanuit Malaga dat Virgile Raingaard onze vragen beantwoordde. Andere medewerkers zaten tegenwoordig in een werkgroep in Berlijn! Een ritme dat medewerkers lijkt aan te spreken maar ook managers die deze veertien dagen van 9 dagen voorlopig op een duurzame manier overwegen.