Uitgeverij SM kondigt een ERE aan die gevolgen heeft voor 197 werknemers, 30% van het personeel

Nieuws

De uitgever van leerboeken en kinderboeken SM op tafel heeft gelegd a Dossier Arbeidsreglement (ERE) waarin ze gaan binnenkomen 197 werknemers. Dit vertegenwoordigt 30% van het totale personeelsbestand van het bedrijf dat eigenaar is van Barco de Vapor. De rechtvaardiging voor deze procedure om het personeelsbestand te verminderen is te wijten aan de daling van de inkomsten.

De arbeiders hoorden hiervan op 6 februari. In een document dat het bedrijf op zijn website heeft gepubliceerd, beweren ze dat de ERE bedoeld is voor “economische en productieve oorzaken’, die zijn toegenomen, zeggen ze ‘als gevolg van de voortschrijdende verandering op de schoolonderwijsmarkt.’ Een van de eerste gegevens in dit verband geeft aan dat het voorstel van SM de minimumvergoeding is die door de wet is vastgesteld, namelijk 20 dagen per gewerkt jaar, met een maximum van 12 maanden.

Het doel van deze ERE, zo geeft het bedrijf in de verklaring aan, is ervoor te zorgen dat het bedrijf duurzaam blijft.

“Lonen vrijwel bevroren sinds 2009”

De werknemers hebben in een door EFE aangehaalde verklaring aangegeven dat zij in een precaire arbeidssituatie leven, “met de bevroren salarissen bijna sinds 2009, en die nu nog zal worden verergerd door deze ontslagen.” Deze complexe situatie, die 197 mensen werkloos zal maken, is het gevolg van “slecht beheer en slechte planning in de vorige schoolboekencampagne”, hebben zij erop gewezen.

Parallel aan de boeken die op scholen worden gebruikt, blijft uitgeverij Barco de Vapor, met vele jaren achter de rug, een leider op het gebied van jeugd- en kinderliteratuur.

Hoe de ERE zal worden toegepast in SM

De ontslagen van getroffen werknemers Ze zullen in twee perioden plaatsvinden: één in april en de andere in de maand juli, volgens gegevens die door de woordvoerder van de arbeiders aan het persbureau zijn verstrekt. Deze zelfde protagonist vindt geen haalbare oplossing voor de 488 medewerkers die in het bedrijf blijven.

Tot slot wijst hij rechtstreeks naar de directeuren van het bedrijf, terwijl hij ervoor zorgt dat “deze crisis, veroorzaakt door de leiders van het bedrijf, onevenredig zwaar zal vallen op degenen die deze niet hebben veroorzaakt.”