Travail in Frankrijk voorspelt 2,8 miljoen aanwervingen in 2024, maar ook stopzettingen

Nieuws

2,8 miljoen aanwervingsintenties in 2024

In het onderzoek naar de personeelsvereisten voor 2024 (BMO) identificeerde France Travail 2,8 aanwervingsintenties voor dit jaar. “Een cijfer dat 8,5% lager ligt (d.w.z. -257.000 intenties) vergeleken met 2023, maar toch terugkeert naar het niveau van 2019 vóór de gezondheidscrisis”, stelt Stéphane Ducatez, adjunct-algemeen directeur verantwoordelijk voor het France Travail-netwerk, onmiddellijk gerust. We horen hetzelfde optimisme als dat van de Apec-leiders over de intenties om managers aan te werven toen ze begin april hun barometer publiceerden.

Minder vaste contracten in te vullen in 2024

Onder deze aanwervingsintenties zijn 61% zou een duurzame baan moeten hebben (CDI of CDD van 6 maanden of langer). Een cijferdaling van 11% in één jaar tijd. “De daling zal vooral betrekking hebben op vaste contracten, omdat werkgevers moeilijk kunnen anticiperen op nieuwe activiteiten die vaste contracten opleveren”, specificeert hij. Bedrijven zullen daarom met kortere contracten werven om extra activiteiten op te vangen of afwezige werknemers te vervangen.

Het overgrote deel van de vacatures komt voor bij bedrijven met minder dan 50 medewerkers

Soms zijn we geneigd dit te vergeten, omdat het op het gebied van werkgeversbranding de grote groepen zijn die het veld innemen, terwijl het Franse economische weefsel in de eerste plaats uit kleine bedrijven bestaat. Zelfs hele kleine doosjes.

Volgens dit BMO 2024-onderzoek Zeven van de tien aanwervingsprojecten zullen worden uitgevoerd door structuren met minder dan 50 werknemers. Dus niet altijd gemakkelijk te identificeren door kandidaten.

Uiteindelijk zouden bedrijven met meer dan 200 werknemers slechts 13% van de aanwervingen moeten genereren, terwijl middelgrote bedrijven en het MKB nog steeds het overgrote deel van de aanwervingen voor hun rekening zullen nemen.

Sectoren en functies nemen personeel aan in 2024

Het zal geen verrassing zijn dat de werving vooral zal worden aangestuurd door de dienstensector (twee derde daarvan): een derde in de zakelijke dienstverlening, twee derde in de persoonlijke dienstverlening. Een ander zeldzaam feit dat moet worden benadrukt, is dat het aantal projecten in de financiële en verzekeringsactiviteiten toeneemt (+6,4% ten opzichte van 2023).

Ruim één op de twee werkgevers verwacht in 2024 wervingsproblemen

Zelfs als het cijfer met 3,6% is gedaald, constateert France Travail dat nog steeds 57,4% van de werkgevers verwacht de komende maanden wervingsproblemen. En dit komt door een gebrek aan kandidaten, of beter gezegd, een gebrek aan geschikte profielen. “De arbeidsomstandigheden, het aangeboden salaris, het slechte imago van bedrijven maar ook de voorwaarden voor toegang tot de werkplek dragen ook bij aan deze moeilijkheden”details Stéphane Ducatez.

245.000 stopzettingen van de werving vorig jaar!

Hoewel de overheid de voorwaarden voor toegang tot een werkloosheidsverzekering heeft aangescherpt voor werkzoekenden die hun baan opzeggen, zien we dat bedrijven ook niet al hun beloften nakomen.

In 2023 zal het aandeel van rekruteringsverlatingen stijgt lichtjes, 6,9% in 2023 vergeleken met 6,2% in 2022 volgens de resultaten van de France Travail-enquête “Aanbiedingen gevuld en verlaten werving 2023”. Of 245.000 ontslagen van banen op initiatief van werkgevers waarvan 161.000 arbeidsaanbiedingen voor de lange termijn (vaste contracten of contracten van meer dan 6 maanden).

We zien steeds meer opzeggingen bij werkgevers omdat hun behoefte is verdwenen of omdat ze het budget niet meer hebben. Dit kan het geval zijn bij bedrijven die bepaalde aanbestedingen uiteindelijk niet winnen. Een gangbare praktijk, vooral bij ESN's.

Paul Bazin, adjunct-directeur-generaal van France Travail

Door te extrapoleren naar alle vacatures die in 2023 in Frankrijk zijn gepubliceerd, schat France Travail dat er tussen 338.000 en 516.000 stopzettingen van de rekrutering in 2023. Teruggebracht naar het voltijdsequivalent zou het bereik dan tussen de 241.000 en 369.000 verlaten werknemers liggen. Een kolossaal figuur!

* Methodologie LOnderzoek ‘Manpower Needs (BMO)’ is een onderzoek dat jaarlijks wordt uitgevoerd door France Travail met de hulp van Credoc en betrekking heeft op bijna 2,4 miljoen vestigingen. Het wordt door France Travail gebruikt als besluitvormingsinstrument om de intenties van vestigingen op het gebied van werving beter te begrijpen. Op de editie van 2024 hebben 426.000 vestigingen gereageerd, waarvan 20.000 op een meer gedetailleerde aanvullende enquête. Het beschrijft de behoeften van bedrijven per gedetailleerd beroep (217 “beroepsfamilies”), per activiteitssector (24 sectoren van de Franse nomenclatuur van activiteiten, NAF) en op een fijn geografisch niveau, het werkgelegenheidsbekken (406 bekkens).