Telewerken: hoe de hele dag efficiënt zijn?

Vooruitgang op het werk

Dat is alles, u kunt beginnen met telewerken. Je manager zei ja! Je hebt de juiste argumenten gevonden om hem te overtuigen en de huidige periode van Covid-19 heeft je daarbij geholpen. Volgens verschillende onderzoeken zou je productiviteit omhoog moeten schieten. Je moet jezelf nog steeds in de juiste omstandigheden plaatsen, om te voorkomen dat je een keer alleen achter je computer ontspoort. Laura Choisy, oprichter van Cohome, een bedrijf dat telewerkers verbindt die af en toe onder hetzelfde dak willen afspreken, gaf ons haar tips.

Effectief zijn in telewerken: geef een kader aan je dag

Plan je telewerktijden

Als u uw appartement niet verlaat, moet u toch uw bed uit. “Met een klein ochtendritueel kun je een pauze markeren. En in het bijzonder, vrij specifieke werktijden instellen, met een begin en een einde. Als we een werkdag hebben die tot in het oneindige reikt, zijn we minder productief”, legt Laura Choisy uit.

Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat je kantooruren kunstmatig moet nabootsen. Onder haar cohomers heeft Laura Choisy mensen ontmoet met atypische uren: de een werkt het liefst ’s nachts, de ander staat liever om 5 uur op en eindigt haar dag om 16.00 uur. Het gaat erom dat je je fysiologische ritme respecteert. Het is duidelijk dat als je maar één dag per week telewerkt, de kans klein is dat je fysiologische ritme totaal anders zal zijn dan het gebruikelijke kantoorritme.

Zorg voor een ruimte speciaal voor uw telewerk

En voor vermijd verwarrende persoonlijke tijden en professionele tijden thuis markeren we ze op een fysieke manier: of we gaan het huis uit, of we gaan naar een aparte kamer, of we creëren een speciale ruimte. Op het Elle Active-forum in Parijs afgelopen april, waar Laura Choisy een workshop leidde, had iedereen zijn eigen trucje: je kunt een tafel in een hoek van de woonkamer hebben die naar de muur is gericht, een ruimte gescheiden van de rest van de kamer door een gordijn of een groot whiteboard… Alles om je in een tweede kantoor te voelen.

Om een ​​verschil te markeren, kleden we ons ook. Zeker, als je niet op kantoor bent, is het mogelijk om het pak of de hakken te dumpen en te kiezen voor iets comfortabelers. Maar het is nog steeds beter om volg een klein voorbereidingsritueel, om je lichaam het gevoel te geven dat de dag is begonnen. “Als het af en toe is, kun je tijdens het joggen lekker rondhangen. Maar het is een risico, want als je je te comfortabel voelt, kom je misschien in de verleiding om te treuzelen”, besluit Laura Choisy.

Om de hele dag efficiënt te zijn tijdens het thuiswerken: stel prioriteiten

Stel 3 doelen voor de dag

Buiten kantoor, geen constante onderbrekingen. Je kunt dus je eigen doelen stellen en je daaraan houden. Het risico is om onderweg te verdwalen. Dus elke ochtend schrijven we onze drie doelstellingen voor de dag zwart op wit en we stellen fysiek vast dat we ze hebben bereikt.. Laura Choisy gebruikt bijvoorbeeld een papieren dagboek dat is geoptimaliseerd voor een goede organisatie, de zelf dagboek. “Het geeft een gevoel van voldoening aan het eind van de dag. Als we ons werk niet in taken verdelen, kunnen we de indruk krijgen dat we geen vooruitgang boeken”, somt ze op.

Pauzes nemen

Op kantoor zijn pauzes heel natuurlijk: na de vergadering, wanneer je collega je ophaalt voor een frisse neus, tijdens de lunchpauze. Bij jou is het ingewikkelder. Het voordeel: u kunt er boodschappen doen, joggen, wandelen. Het risico is dat je de hele dag pauzeert. ’s Ochtends kun je opschrijven wat je overdag moet of wilt doen en kiezen. “In de zakenwereld wordt ons gevraagd om productief te zijn van 9.00 tot 17.00 uur, punt uit. Behalve dat de menselijke realiteit dat niet is: er is een moment waarop we productief zijn, een moment waarop we dat niet zijn. Het is een fysiologische realiteit. Bij telewerken kunt u luisteren naar uw fysiologie. »

Blijf gefocust op vervelende taken

En er zijn bepaalde taken die meer concentratie vereisen. En als je thuis bent, is het nog moeilijker om aandachtig te blijven, zonder een serie te gaan kijken, het huishouden te doen, een persoonlijk telefoontje te plegen… Gebruik voor die momenten de pomodoro-techniek. Het gaat over het instellen van een timer om je te dwingen gefocust te blijven voor een beperkte tijd. We gaan voor vijfentwintig minuten werk en vijf minuten pauze. “Het feit dat we weten dat we binnenkort kunnen ademen, stelt ons in staat om volledig bij onze taak te blijven”.

De hele dag efficiënt telewerken: blijf niet alleen

Als je kunt, omring je dan met andere telewerkers, bijvoorbeeld in een coworking-ruimte. “Motivatie komt van anderen”, zegt Laura Choisy. Door deze observatie besloot ze Cohome te creëren. Maar er zijn andere oplossingen: coworking spaces schieten als paddenstoelen uit de grond.

Je kunt ook een lunchpauze plannen met collega’s of vrienden uit je buurt.