Structureer je denken om beter te communiceren

Vooruitgang op het werk

Leer jezelf beter kennen om je denken beter te structureren

Als leidinggevende is het uw uitdaging om uw boodschap succesvol over te brengen aan al uw medewerkers en uw management, bijvoorbeeld tijdens een vergadering, in een rapport of een professionele presentatie.

Om goed te communiceren is duidelijkheid en structurering van uw ideeën essentieel. Maar het zal je zeker zijn opgevallen: de manier van denken verschilt van persoon tot persoon.

Als je lineair denkt, één idee tegelijk, dan redeneer je in a sequentieel denken. Als daarentegen één idee constant tien anderen aanspreekt en je je overweldigd voelt, is je gedachte waarschijnlijk: boomrijk.

In dat geval zult u extra moeite moeten doen om uw ideeën te structureren, voor uzelf en voor anderen.

Hoe je gedachten goed structureren om beter te communiceren?

Het structureren van je denken betekent in staat zijn de elementen van het denken te identificeren en te benoemen.

Het betekent ook leren ze te categoriseren en te prioriteren.

Dit gedachtestructurerend werk kan in de vorm van lijsten of diagrammen, met woorden, tekeningen en/of pictogrammen. Tegenwoordig zijn er veel trainingen waarmee u deze vaardigheid kunt verwerven en de tools onder de knie kunt krijgen.

>> Tools om je eigen denken te ordenen

De mindmaps of Mind maps, die vallen onder Mind Mapping, maken het met name mogelijk om boomachtige gedachten te ordenen en vormen een bijzonder effectief visualisatie-instrument. Het principe: het hoofdonderwerp wordt in een ballon in het midden van het diagram geplaatst. Takken verbinden het hoofdvak met verschillende categorieën, die weer zijn onderverdeeld in subcategorieën.

Deze mindmap-tool maakt het dus mogelijk om complexe denkpatronen te structureren – en dus helderder te zien in de eigen gedachten -, maar ook om deze in een eenvoudig en visueel. Deze methode is geldig ongeacht het probleem, de sector van de activiteit, de taal die door uw publiek wordt gesproken.

>> Methoden om duidelijk te communiceren

U heeft een boodschap over te brengen en er staan ​​een aantal sterke ideeën in. Aan de hand van een mindmap kun je gemakkelijk de hoofd- en secundaire thema’s identificeren.

Om uw ideeën goed te communiceren, is het belangrijk om uw publiek niet te overstelpen met een grote hoeveelheid informatie. Probeer niet alles te zeggen, organiseer uw ideeën in een logische volgorde, kies voor precisie en beknoptheid, zowel in uw mondelinge uitdrukking als in de media die u gebruikt.

Het belang van taal om je gedachten te structureren

“Wat goed is opgevat, wordt duidelijk vermeld en de woorden om het te zeggen komen gemakkelijk”.

Dit citaat van Boileau vat het probleem goed samen. Wanneer ideeën goed gestructureerd zijn, worden de woorden om ze te beschrijven meestal voor de hand liggend.

Maar pas op dat je wat voor jou duidelijk is niet verwart met wat duidelijk is voor je publiek. Keuze van de juiste woorden, taalniveau, toonkleur het begrip van uw boodschap.

De woorden die je gebruikt, kunnen ook van invloed zijn op de structurering van gedachten. Kies bijvoorbeeld een woord dat generiek genoeg is om een ​​brede categorie subonderwerpen te omvatten.

Ze beïnvloeden ook de perceptie en het begrip van uw boodschap door het publiek.