Succesvolle loopbaanontwikkeling: al onze adviezen

Vooruitgang op het werk

Bereid uw loopbaanontwikkeling voor op succes

Waarom nadenken over je carrièreplan?

Loopbaanontwikkeling kan worden overwogen op korte, middellange of lange termijn en op elk moment in uw professionele leven, of u nu al lang in dienst bent of niet, of u nu aan het begin van uw carrière staat of liever aan het einde .

Waarom moet ze erover nadenken? Aangezien de professionele wereld voortdurend verandert, is het een veilige gok dat uw eerste professionele project op zijn kop is gezet. Kansen zijn ontstaan ​​en hebben je misschien ooit verleid, je hebt vaardigheden opgedaan die zijn afgeweken van je “initiële traject”. Het is dan ook belangrijk om de loopbaanontwikkelingsmogelijkheden in vraag te stellen met betrekking tot de uiteindelijk gevolgde trajecten.

Goed om te weten : Agility is een sterke vaardigheid. Aarzel niet om uw vermogen om te rebounden te benadrukken voor uw werkgever.

Wat voor soort loopbaanontwikkeling moet je hebben?

Er is geen ideale of identieke loopbaanontwikkeling van de ene leidinggevende naar de andere. Het kan overeenkomen met een fase in je professionele leven, met je verlangens, met je vaardigheden, met je ervaring… Om je alle kansen te geven om te evolueren, is het belangrijk om te weten wat je wilt. Je zet alle kansen aan je zijde om te krijgen wat je wilt, op min of meer lange termijn, als je erover hebt nagedacht en je bent overtuigd en gemotiveerd. Het krijgen van een promotie is verdiend.

Over het algemeen is dit wat u kunt claimen als een vorm van professionele ontwikkeling (deze lijst is niet uitputtend):

  • Salarisevolutie: je werk verdient een loonkloof (algemene bezoldiging, variabel loon, bonus).
  • Evolutie in functies: u wilt evolueren op internet en daarom uw andere functietitel wijzigen. Je hebt nieuwe vaardigheden opgedaan waarmee je aanspraak kunt maken op een nieuwe functie.
  • Managementontwikkeling: je wilt een team aansturen.

Ons advies : het zal moeilijker zijn om een ​​loopbaanontwikkeling te verdedigen als je niet hebt nagedacht over en vastgesteld wat je wilt. Als voor u “elke kans goed is om te grijpen”, vertel het dan niet aan uw lijnmanager met het risico te worden genomen voor een werknemer die geen ambitie of investering voor het bedrijf heeft.

Communiceer intelligent over uw loopbaanontwikkeling

Om succesvol te zijn in je loopbaanontwikkeling, is het erg belangrijk om proactief te zijn. Ga ervan uit dat als je niets voor haar doet, er ook niets voor jou zal gebeuren. Proactief zijn betekent niet het hele jaar door van de daken schreeuwen dat je absoluut de baan van je collega wilt krijgen. Je moet de kunst van gecontroleerde communicatie oefenen.

Waar bestaat het uit? Het hangt allemaal af van de bedrijfscultuur. Maar gebruik in het algemeen de hoogtepunten om uw gewenste loopbaanontwikkeling onder woorden te brengen:

Of gewoon tijdens een briefing met je leidinggevende.

Ons advies : wij adviseren u om dit soort onderwerpen niet tussen twee deuren of na ergernis bij uw leidinggevende aan de orde te stellen. Vermijd meer in het algemeen informele discussies als het gaat om uw professionele toekomst.

Vertrouw niet op uw professionele prestaties

Je professionele ontwikkeling zal niet noodzakelijkerwijs gebeuren wanneer je beslist. Om te garanderen dat je altijd in de race bent en op elk moment aanspraak kunt maken op de gewenste loopbaanontwikkeling, moet je ervoor zorgen dat je vakkennis altijd up-to-date is. Om te slagen in je loopbaanontwikkeling en om te voorkomen dat je N+1 deze weigert omdat je die en die vaardigheid mist, blijf niet statisch en train jezelf permanent. Technieken evolueren, wetten veranderen, tools worden steeds efficiënter of je job vereist bijkomende soft skills: het is tijd om je CPF in te zetten of een interne opleiding aan te vragen bij je HR-afdeling.

Werk aan je persoonlijke branding om te slagen in je loopbaanontwikkeling

Weten hoe u over uw knowhow moet communiceren, is essentieel in een bedrijf om opgemerkt te worden door uw hiërarchie. Je werkt en behaalt goede resultaten, zeg het maar! Om vooruitgang te boeken in uw carrière, moet u niet verstandig wachten tot uw bedrijf u opmerkt. Mensen informeren over hun knowhow en werken aan hun personal branding zijn twee troeven die u niet over het hoofd mag zien als u wilt slagen in uw loopbaanontwikkeling.

Hoe intelligent communiceren zonder een opschepper te lijken? Hoe opvallen op het werk? Het gaat er niet om koste wat kost te communiceren, maar om de meest geschikte momenten aan te grijpen. U kunt bijvoorbeeld samen met uw manager een rapportagesysteem opzetten of uw professionele successen tijdens uw jaargesprek op een rij zetten. U kunt uw collega’s ook regelmatiger informeren over uw successen door te communiceren via intercompany communicatiekanalen zoals slack.

Weten hoe je op het juiste moment moet vertrekken

Als uw huidige werkgever duidelijk niet wil dat u vooruitgaat en hij elk jaar dezelfde argumenten gebruikt om uw verzoeken af ​​te wijzen, namelijk dat het niet zo goed gaat met het bedrijf of dat hij wacht op een herstructurering van de dienst, is het belangrijk dat u kan analyseren of het een kwestie van tijd is of dat het u duidelijk leidt. Aarzel in deze tweede hypothese niet om naar marktvoorstellen te luisteren of een proactieve houding aan te nemen: herschrijf je cv, bereid je sollicitatiebrief voor en solliciteer op de verschillende jobboards zoals . Als dat zo is, neemt u ontslag. Een andere groep kan je een kans en loopbaanontwikkeling bieden.