Oriëntatietests: principe en typen

Vooruitgang op het werk

Waar zijn oriëntatietesten voor?

Ervaren professionals hebben de vaardigheidsbeoordeling, studenten en pas afgestudeerden hebben de oriëntatietesten. Dankzij vragen over uw interessegebieden, uw professionele doelstellingen, uw vaardigheden, uw persoonlijkheid…, maken ze het mogelijk om een ​​pad te bepalen dat bij u past en in het beste geval een bepaald beroep. Ze hebben vaak de vorm van een MCQ met de volgende vragen of scenario’s:

  • ” Wat is je favoriete onderwerp ? »
  • ” Wat zijn je hobbies ? “)
  • “Je moet een groepspresentatie voorbereiden, wat is je rol? “.

Goed om te weten : een oriëntatietest geeft niet per se een definitief antwoord. Deze tests duren over het algemeen 20 tot 30 minuten, wat niet genoeg is om te zeggen dat je gemaakt bent voor deze of gene baan. Aan de andere kant kunnen ze wegen openen en je aanmoedigen om na te denken over mogelijkheden waar je zelf niet aan zou hebben gedacht, zoals formaties of sectoren die buiten de gebaande paden liggen.

De verschillende oriëntatietesten

Er zijn verschillende soorten oriëntatietests waaruit u kunt kiezen, afhankelijk van uw behoeften:

  • Oriëntatietests per beroep : ze zullen je bekwaamheid testen om een ​​bepaald beroep uit te oefenen op basis van de technische vaardigheden maar ook de zachte vaardigheden die ze nodig hebben.
  • Oriëntatietests per profiel : of je nu student of net afgestudeerd bent, de oriëntatietoetsen worden voor je gemaakt. De aard van de gestelde vragen kan echter veranderen afhankelijk van uw profiel.
  • Oriëntatietests per vaardigheid : in deze hypothese wordt het probleem ondersteboven genomen. U geeft uw vaardigheden en interessegebieden aan, en wij stellen beroepen of vakgebieden voor.

Waar vind ik de oriëntatietesten?

Als je een oriëntatietest wilt doen, heb je verschillende keuzes.

  • Gratis online testen. Als ze niet altijd even volledig zijn, kunnen ze al aanwijzingen geven, en vaak gaan ze vergezeld van informatie over de betreffende transacties. Sommige zijn onafhankelijk, andere zijn verbonden aan organisaties die zich inzetten voor studenten. Onisep biedt bijvoorbeeld.
  • Testen met een adviseur. De informatie- en begeleidingscentra (CIO), jongereninformatiecentra (CIDJ), lokale missies of zelfs universiteiten en hogescholen kunnen interviews organiseren met een begeleidingsadviseur die u bij deze tests zal begeleiden, vooral om u te helpen bij het interpreteren van de resultaten.
  • Betaalde testen. Particuliere organisaties bieden aan om een ​​student of een jonge afgestudeerde te helpen zijn weg te kiezen door middel van tests en coaching. De prijzen zijn zeer variabel, van 110 euro per coachingsessie tot 400 euro voor een compleet assessment volgens het CIDJ. Informeer voordat u begint over de ernst van de organisatie.

Na de oriëntatietest

De oriëntatietest kan je naar een specifiek beroep leiden. In dat geval hoef je alleen maar te weten welke weg je moet volgen om dit te bereiken en de bijbehorende vacatures te zoeken op de verschillende vacaturesites zoals . Maar de resultaten kunnen ook vooral betrekking hebben op je studie of breder zijn, je bijvoorbeeld doorverwijzen naar een sector zoals de groene economie of handel, en het is aan jou om de verschillende carrières in deze sector te leren kennen en om de een die het beste bij je past.

Goed om te weten : wat je ook kiest, je zit niet je hele carrière vast op één pad! Het wordt steeds gemakkelijker om je om te scholen of te evolueren, en niets zal je ervan weerhouden om over een paar jaar een vaardigheidsbeoordeling te doen om je professionele project te verfijnen.