5 ideeën voor een originele presentatie

Vooruitgang op het werk

Voor een originele presentatie: gok op de steun

Haast je niet op de Excel-tabellen (onleesbaar) of de PowerPoint (saai). Om de aandacht van je publiek vast te houden, plan je best een originele ondersteuning, of in ieder geval om je slideshow voldoende op te fleuren. Alles is mogelijk (video, tekening, muziek, animaties), maar zorg ervoor dat de inhoud en volgorde van uw presentatie gemakkelijk kan worden aangepast aan het beoogde medium.

Goed om te weten : om het ontwerp van uw presentatiemateriaal te verzorgen, zijn er veel gebruiksvriendelijke en gratis online tools: Canva, Slides, Visme, Swipe, Prezi, enz.

Ons advies : voer weinig tekst in, enerzijds om niet in de verleiding te komen om simpelweg de inhoud te lezen van wat u laat zien en anderzijds om uw publiek aan te moedigen zich op uw presentatie te concentreren.

Voor een originele presentatie: werk aan je inleiding

De introductie van je presentatie is een essentieel moment, je kunt de aandacht van sommige mensen al vanaf de eerste minuten verliezen. Bedenk ook een leuke of verrassende manier om je interventie te starten. Het doel is om zonder vertraging rente te genereren.

Het kan een kort verhaal zijn, een anekdote, een persoonlijke herinnering, een grap. U kunt zelfs, als u zich daartoe in staat voelt, een kleine sketch spelen of een quiz aanbieden aan uw gasten om hen bepaalde aspecten te laten raden van wat u hen gaat uitleggen (bijvoorbeeld de verschillende delen van uw toespraak).

Ons advies : laat u ook inspireren door onze 5 recepten voor effectief vergaderen of onze 5 tips om uw vergaderingen wakker te schudden.

Creëer verwachting en verrassing voor een originele presentatie

Het is belangrijk om je presentatie goed te structureren rond saillante punten, maar ook vol te houden om ervoor te zorgen dat je luisteraars met je door willen gaan. Creëer een beetje spanning en verrassing om kraampjes te vermijden. Je kunt bijvoorbeeld ‘plagen’ gebruiken, dat wil zeggen je publiek proberen uit te dagen door bepaalde aspecten op te roepen zonder ze te onthullen, zodat ze meer willen weten.

Goed om te weten : humor kan ook nuttig zijn, een goede grap zal de sfeer ontspannen en voorkomen dat je in cirkels rondloopt. Iedereen zal in staat zijn om zijn aandachtsinspanning te ontlasten en zich daarna weer beter te concentreren.

Gebruik verhalen vertellen

Om uw presentatie uniek en boeiend te maken, is het beter om te lange toespraken te vermijden. Gebruik in plaats daarvan storytelling om uw boodschap over te brengen door uw luisteraars te vermaken. Maak een lijst van alle punten die je moet behandelen, of alle dingen die je wilt overbrengen, en vraag jezelf af of dat de plot van een verhaal zou kunnen vormen.

Als het bindmiddel niet mogelijk is binnen één verhaal, kun je je presentatie ook afwisselen met een paar kleine verhalen of anekdotes die vaak beter de geest markeren dan vage uitleg.

Ons advies : Vergeet niet te oefenen met spreken in het openbaar en spreken in het openbaar als je dat niet gewend bent.

Betrek je publiek

Een deelnemend publiek is attenter en responsiever. Er zijn meerdere manieren om uw publiek bij uw presentatie te betrekken. Je kunt een vraag-en-antwoordsessie maken in het midden van je lezing, persoonlijke voorbeelden of illustraties geven, die met elkaar zullen spreken en hen vragen of ze al soortgelijke ervaringen hebben of gehoord, of zelfs een paar mensen voorstellen om in te grijpen om hun mening te geven over dat en dat punt dat u aansnijdt.

Goed om te weten : als je een goede fantasie hebt of gewend bent om games te spelen, waarom zou je je interventie dan niet ontwerpen in de vorm van een participatief spel als het geheel of een deel ervan zich daarvoor leent? Originaliteit en verrassingen gegarandeerd!

Ons advies : bereid uw toespraak serieus voor, want het is raadzaam om een ​​vergadering voor te bereiden, denk dan na over alle ideeën die bij u opkomen om deze vergadering op te fleuren zonder de doelstellingen uit het oog te verliezen.