Staking op de luchthaven Barajas in Madrid tijdens Pasen: data en meer dan 1.000 vluchten getroffen

Nieuws

Hij Madrid-Barajas luchthaveneen van de pijlers voor het luchtverkeer van het land, zal worden beïnvloed door de Staking van vliegtuigbegeleiders op de grondde oproep Platformadresservice (SDP). Deze tweedaagse onderbreking, aangekondigd door de UGT-vakbond van Pepe Álvarez, zal gevolgen hebben voor ongeveer 1.000 vluchten. Het valt samen met de zogenaamde ‘exit-operatie’ voor de dagen Feestdagen van de Goede Week, Donderdag en Goede Vrijdag.

De bedoeling is om de vakbondsorganisatie duidelijk te maken, om dit te bereiken baanverbeteringen voor deze werknemers. En vanuit de werkgeversorganisatie, zo leggen ze uit, is er geen interesse in dialoog. Deze staking is gericht tegen het bedrijf Serveo – Skyway, waar zij rechtstreeks op wijzen verlaagden het salaris van hun werknemers. Hoewel het niet de eerste keer is dat ze een dergelijke mobilisatie hebben uitgevoerd, waren er bij de vorige geen noemenswaardige incidenten tijdens het opstijgen en landen van het vliegtuig.

Aena (Spaanse luchthavens en luchtvaartnavigatie), heeft aangegeven dat de prognoses voor de luchthaven Adolfo Suárez Madrid Barajas voor deze Heilige Week 11.656 vluchten zijn, waardoor het een vakantieperiode is met veel vraag van toeristen.

Salarisverbeteringen, een arbeidsovereenkomst en meer vakanties

UGT heeft de staking verdedigd en erop gewezen dat deze noodzakelijk is het salaris van de werknemers verbeterenmaar stel ook zelf een arbeidsovereenkomst op die ‘in overeenstemming is met de verantwoordelijkheid, specialisatie en eisen van de functie’.

In die zin, zoals gezegd Europa-persheeft de vakbond aangegeven dat werknemers bij de oprichting van de dienst 2.000 euro netto kregen en dat een nieuwe onderneming na 11 jaar en 25% inflatie het eerste jaar 1.300 euro netto in rekening brengt en het tweede jaar 1.600 euro, maar zonder progressieloon.

Een andere reden voor de staking op luchthavens vandaag, 27 maart en vrijdag 29 maart, is het verlies aan vakantiedagen. UGT schat het aantal verloren dagen sinds de creatie van hun baan op 10, 20 gratis met een salarisverlaging van 30% voor nieuwe medewerkers.

De arbeiders beschuldigen Aena rechtstreeks van het gebrek aan arbeidsregulering. Als er geen oplossingen komen, beweren zij dat er een nieuw particulier bedrijf zou kunnen komen en hun baan zou kunnen verliezen. “We moeten slagen voor een FEAST (selectietest die bestaat uit het meten van vaardigheden op het gebied van bijvoorbeeld besluitvorming) en vervolgens een verplichte cursus betalen van tussen de 13.000 en 20.000 euro die geen baangarantie biedt.” Een voorbeeld hiervan zijn de ontslagen die in 2022 plaatsvonden.

De luchthaven zal ongeveer 800 vluchten moeten annuleren

Hij Ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit uit Valladolid Óscar Puente had de minimumdiensten nog niet vastgesteld op het moment dat de informatie naar buiten kwam. Er zullen meer dan 2.000 vluchten getroffen worden en tussen de 800 en 1.000 kunnen geannuleerd worden tijdens de twee dagen werkonderbreking voor deze werknemers.

Ondertussen staat het bedrijf dat de staking heeft veroorzaakt al voor de rechter na een klacht van werknemers. “Het is de enige optie om de rechten die we al jaren hebben verkregen terug te krijgen.” Het proces tegen het bedrijf zal in mei volgend jaar plaatsvinden.