Staking in Renfe: CCOO roept op tot staking vanwege de ‘blokkade’ van de 35-urige werkdag

Nieuws

Hij Vakbond van Arbeiderscommissies (CCOO) heeft een verklaring gestuurd waarin een staking van 23 uur wordt aangekondigd in de dienstverlening van de spoorwegmaatschappijen Renfe en Adif. Op 9 februari heeft de deblokkering van collectieve overeenkomsten, waarover de vakbonden en het bedrijf al overeenstemming hebben bereikt en die “in beide gevallen door de regering” zijn verlamd, zoals benadrukt door de organisatie onder leiding van Unai Sordo.

Maar eerst zal er op 30 januari vanaf 12.00 uur een bijeenkomst plaatsvinden voor het Congres van Afgevaardigden, waarbij zij om uitleg zullen vragen aan de Minister van Transport, Óscar Puente. “We mobiliseren vanwege de weerloosheid waarin we ons bevinden tegenover de administratieve inbeslagname van overeenkomsten die door de vrije wil van de partijen zijn bereikt via collectieve onderhandelingen bij openbare spoorwegmaatschappijen.”

Implementatie van de 35-urige werkdag

Midden in het debat over het terugbrengen van de werkdag tot 37,5 uur in 2025 zinspeelt CCOO op het gebrek aan commitment van de kant van de regering om de 35-urige werkdag overeenkomst voor Adif-werknemers. Deze maatregel, zo benadrukken zij, “is nietig verklaard door het Ministerie van Transport en Duurzame Mobiliteit.”

De ondernemingsraad van Adif, waar naast CCOO ook de vakbonden UGT, CGT, SCF en SF deel van uitmaken, heeft de minister van de sector, Óscar Puente, geschreven om “het wegnemen van verantwoordelijkheden in het licht van passiviteit en slecht management.”, zoals gerapporteerd door Europa Press.

Aan de ene kant is deze staking een reactie op de eliminatie van inkomenscategorieën in het geval van Renfe. Vakbondsvertegenwoordigers benadrukken dat er al zes maanden zijn verstreken sinds de overeenkomst van de Onderhandelingscommissie over de III Collectieve Overeenkomst werd bereikt zonder toestemming van de overheidsdienst.

Demonstratie op 30 januari voor het Congres

De Arbeiderscommissie kondigt een bijeenkomst aan voor de Tweede Kamer op de 30e, beginnend om 12.00 uur. “Vanuit de FSC – CCOO Spoorwegsector hekelen wij de situatie van kwetsbaarheid waarmee vakbondsorganisaties en dus werknemers worden geconfronteerd bij het onderhandelen en bereiken van overeenkomsten die de arbeidsomstandigheden verbeteren.”

Deze “worden verlamd of ingetrokken door overheidsinstanties buiten de bedrijven, waardoor de zogenaamde collectieve onderhandelingen van hun inhoud worden ontdaan.”