Staking in de Mercadonas van Cantabrië deze Heilige Week

Nieuws

De arbeiders van Mercadona Ze hebben nog steeds geen overeenstemming bereikt over hun arbeidsrechten en handhaven deze voor de volgende Zaterdag 30 maartde staking hiervoor opgeroepen Paasweek. Ondanks de poging tot toenadering tussen een vertegenwoordiger van het netwerk van Juan Roig en na twee maanden onderhandelen met het Strike Committee, is er uiteindelijk nog steeds geen overeenstemming. Maar, Gaan alle Mercadona-supermarkten zaterdag dicht?

Nee, de enige supermarkten die gesloten zullen blijven zijn die in Cantabrië, aangezien het de werknemers van deze autonome gemeenschap zijn die in onenigheid blijven met Mercadona nadat het bedrijf onlangs wijzigingen in de collectieve overeenkomst heeft doorgevoerd. Zoals uitgelegd door de vakbond Maysa Cantabria, “heeft hij geen enkele poging gedaan om zijn gedrag jegens het personeel recht te zetten.”

Zoals de vakbondsorganisatie in een verklaring stelt: “Doorgaan met hun maffiapraktijken, “Het bedrijf schendt opnieuw rechten, in dit geval grondwettelijke rechten, met een onwettige inmenging die tot doel heeft de effectiviteit van het stakingsrecht af te nemen of te ontnemen.”. Hieraan voegt hij eraan toe dat: “het bedrijf openlijk en zodra het op de hoogte is gesteld, doorgaat met het aannemen van personeel, het wijzigen van de schema's en zonder enige vorm van scrupules, het vragen van werknemers om die dag overuren te maken.”

Mercadona ontmoet de commissie zonder overeenstemming: de belangrijkste conflicten

Geconfronteerd met deze situatie probeerde het Labor Conflict Mediator Body (ORECLA) op 27 maart te bemiddelen tussen het bedrijf en het stakingscomité, zonder dat er aan beide kanten enige vorm van onderhandeling plaatsvond. Opgemerkt moet worden dat het grootste conflictpunt treft 800 werknemers in Cantabrië, die aan de kaak stellen dat er na de ontslagen van het hoogste personeelsbestand geen aanvulling meer is in de winkels en dat dit de balans tussen werk en privéleven beïnvloedt.

Met andere woorden: deze ontslagen betekenen een toename van de werkdruk. “Ze proberen deze ontslagen kosteloos te bewerkstelligen. Omdat ze niet worden vervangen door aanwervingen en het wordt verlicht door middel van bemiddeling”, hekelt de commissie. Een situatie die zich voordoet na de nieuwe overeenkomst: “Er is een reeks bonussen gebaseerd op doelstellingen waarbij je, als je niet aan dat model voldoet, al naar een totaal subjectieve persoonlijke beoordeling moet en waarin je geschorst kunt worden.”

Bovendien hekelen ze dat ook werknemers die met ziekteverlof zijn, worden vervolgd “en dat ze in samenwerking met de medische diensten van het bedrijf hun werksupplement proberen af ​​te pakken”, besluit de commissie.