Spraaknemende officemanager: hoe stel je jezelf voor?

Vooruitgang op het werk

Het belang van een goede voorbereiding van de speech van je manager

Als manager is je eerste ontmoeting cruciaal. Het gaat om het creëren van een klimaat van vertrouwen en het opleggen van uw managementstijl. Nadat je het team hebt uitgenodigd dat je gaat leiden tot een gezellig moment van presentatie of tot een meer formele vergadering, nog voordat je je functie opneemt, moet je je voorbereiden op dit moment waar je collega’s net zo bang voor kunnen zijn als jij. Je zult ze dus moeten geruststellen door een nonchalante maar serieuze stijl aan te nemen.

De discoursfase lijkt daarom onvermijdelijk..

Begin met een presentatie. Geef uw voor- en achternaam, beschrijf vervolgens snel uw vroegere functie en leg uit waarom het bedrijf u heeft gebeld. Door deze te vermelden, kunnen uw collega’s de strategie die u wilt volgen beter begrijpen. Afhankelijk van de situatie waarin het bedrijf en/of de dienst zich bevindt, zal jouw rol verschillen.

Uw toespraak zal ook niet hetzelfde doel hebben, afhankelijk van of u bent aangeworven om een ​​gepensioneerde manager te vervangen of om een ​​bocht van 90° te maken en het bedrijf te redden van een aangekondigde liquidatie. Daarom geven we twee voorbeelden van min of meer krachtige openingstoespraken.

Voorbeeld van spraak gericht op het waarborgen van de continuïteit van de dienstverlening

Beste collega’s,

U weet dat ik hier ben om te vervangen [nom du manager sortant] gebeld om [prendre le chemin d’un nouveau défi professionnel, d’une reconversion, de la retraite…]. Zijn toewijding aan het bedrijf is totaal geweest en ik zal ernaar streven in zijn voetsporen te treden. Onze directeur heeft ervoor gekozen om een ​​beroep op mij te doen om deze missie, die mij vereert, te vervullen.

Sta me toe mezelf nu even voor te stellen. Mijn naam is [prénom et nom] en ik heb [âge]. Ik heb gestudeerd [domaine] tot [établissement et ville]. Ik heb toen verschillende professionele ervaringen opgedaan en de laatste tijd heb ik het team geleid [service et ancienne entreprise].

Ik ben dan ook zeer bekend met de problematiek van ons vak, en dankzij uw uitstekende werk en de investering van mijn voorganger zijn de prestaties zeer bevredigend. Ik zal ook geen grote opschudding veroorzaken. Ik zal mij inzetten om de sterke punten van het bedrijf te versterken, en aan het einde van een fase van observatie en uitwisseling met u, zal ik verbeterpunten voorstellen om ons concurrentievermogen te optimaliseren.

Ik sta daarom tot uw beschikking om uw gevoelens te verzamelen, zowel vanuit een productief als relationeel oogpunt. Mijn deur staat altijd open. Wees ook niet verbaasd als ik niet altijd achter je sta.

Ik pleit liever voor teamautonomie.

Ik bied je nu een rondleiding zodat ik de rol van iedereen binnen de afdeling/het bedrijf kan gaan begrijpen.

Voorbeeldspraak voor het aankondigen van afdelingswisselingen

Ik stel mezelf voor. Mijn naam is [prénom et nom] en ik ben je nieuwe manager.

U kent de delicate situatie waarin het bedrijf zich bevindt. Ik verricht geen wonderen, maar als ik hier ben, is dat omdat ik geloof in het herstel van deze dienst. Als ik hier sta, is dat ook omdat ik er met mijn team in geslaagd ben een nieuwe start te maken in de dienst die mij op het hoogtepunt van de crisis is toevertrouwd.

Er zullen veranderingen zijn. Ik oefen meestal niet de taal van hout. Ik zal beslissingen moeten nemen die niet iedereen tevreden zullen stellen. Er staat een grote reorganisatie op stapel. Onze tijd is beperkt, maar ik zal jullie allemaal ontvangen en over een paar weken zal ik mijn conclusies presenteren.

Sommigen noemen me autocratisch, maar ik weet hoe ik moet luisteren. Alle ideeën, alle goede wil zijn welkom, zolang ze dit gemeenschappelijke doel nastreven: weer concurrerend worden.