Spaans CV: de verwachtingen van recruiters

Zoek werk

Herschrijven, niet vertalen

Het Spaanse CV heeft grote overeenkomsten met het Franse CV : er is een gemeenschappelijke Latijnse cultuur die ook terug te vinden is bij het Italiaanse CV. Toch mag dit de Franse kandidaat die in Spanje wil werken niet behoeden voor het echte werk van het herschrijven van hun cv”, waarschuwt Pauline Lahary, oprichter van myCVfactory. Een standpunt gedeeld door Pierre-Olivier Bousquet, de Spaanse vice-voorzitter van de Unie van Fransen die in het buitenland wonen (UFE): “Te veel mensen doen deze moeite niet en stellen zich tevreden met een letterlijke vertaling van hun Franse cv, soms met eenvoudige vertaalhulpmiddelen. Dit wordt duidelijk afgekeurd door recruiters locals die zich liever interesseren voor kandidaten die de stap hebben gezet om helemaal opnieuw te beginnen. »

Een klassieke organisatie

Algemene presentatie van de kandidaat in de kop (met foto, declinatie van de identiteit en contactgegevens, ook als u aanwezig bent op sociale netwerken), daarna klassieke ontvouwing van de kopjes: het bouwen van een Spaans cv zal Franse kandidaten niet verwarren. “Het is een identiteitskaart, met de demonstratie van training, vaardigheden, referenties en opgedane ervaringen, allemaal chronologisch gepresenteerd”, zegt Linda van de Easy Spain-site. Junior-profielen geven er de voorkeur aan om het gedeelte dat aan de opleiding is gewijd, te benadrukken, terwijl hun senior tegenhangers de neiging hebben om het cv te beginnen met het gedeelte dat aan beroepservaring is gewijd. “Houd het simpel, want Spaanse recruiters krijgen zoveel sollicitaties dateen goed opgebouwd cv, relevant voor het aanbod en direct to the point bespaart hen tijd voegt Linda eraan toe.

Een netjes opgemaakte pagina

Net als in Frankrijk is de algemene regel om een ​​cv van één pagina aan te bieden. ” Voor kandidaten met minimaal tien jaar ervaring is een tweede pagina toegestaan “, merkt Pierre-Olivier Bousquet niettemin op. Het is beter om te wedden op een luchtig cv, met zelfs enige durf in de opmaak, vervolgt Pauline Lahary: “Het moet netjes, duidelijk maar ook in het oog springend zijn. Spaanse recruiters waarderen een beetje originaliteit in kleuren en design, door het gebruik van graphics… Er is minder bezuinigd dan in Angelsaksische landen. »

Er wordt meer belang gehecht aan de extra-professionele

Wat de verdiensten betreft, moeten de beroepservaringen gedetailleerd zijn zoals in Frankrijk, met zoveel mogelijk cijfers en precieze data. Op het gebied van het extra-professionele is het verschil het grootst, benadrukt Pauline Lahary: ” Spanje is erg gevoelig voor associatieve, charitatieve of humanitaire inzet. Je moet laten zien dat je op een onbaatzuchtige manier van jezelf geeft. Pierre-Olivier Bousquet vult aan: “Ben jij een lokale voetbalkampioen? Heb je meegedaan aan een kookwedstrijd? Geef het aan! Spaanse recruiters zijn erg gevoelig voor mensen. Wat Linda als volgt samenvat: “Savoir-être wordt gewaardeerd in zo’n warm land, waar de betrekkingen minder formeel zijn dan in Frankrijk. »

Speel op equivalenties en pas je uitleg aan

Zowel in Spanje als in Frankrijk is het belangrijk om je in de plaats van de recruiter te verplaatsen en zijn taak te vergemakkelijken. “In een paar seconden moet hij de diploma’s die je hebt behaald, de functies die je in het verleden hebt bekleed, de uitgevoerde missies en de verworven vaardigheden begrijpen. Daarvoor moet je moeite doen om te vertalen”, adviseert Pierre-Olivier Bousquet. Het equivalent van de Franse licentie is bijvoorbeeld het diploma “Grado” in Spanje. Of dat een raamwerk zichzelf “ejecutivos” noemt. “Voor de duidelijkheid: je kunt het Franse diploma of de functietitel behouden door tussen haakjes een Spaanse equivalentie te vermelden, om je uitleg aan te passen”, adviseert Pierre-Olivier Bousquet.

Gelijkwaardige diploma’s in Spanje:

Baccalaureaat: Prueba de Acceso

Bac +2 (type BTS of DEUST): Técnico Superior

Bac +3 (Bachelor): Grado

Bac +5 (Master): Master

Bac +8 (doctoraat): doctoraat

Voorbeeld van een Spaans CV – MycvFactory