Trucvragen voor jonge afgestudeerden in sollicitatiegesprekken: hoe kom je er uit?

Zoek werk

Wat zijn je kwaliteiten en je fouten?

Het is een tijdloze klassieker van het sollicitatiegesprek: het samenspel van kwaliteiten en fouten (de fouten die recruiters afschrikken en de fouten die kunnen worden toegegeven) “zet de kandidaat ertoe om een ​​mening over zichzelf te uiten – hetzelfde”, ontcijfert Benoît Aubert, directeur van zakelijke relaties in het Leonardo da Vinci-universiteitscentrum. Volgens hem stelt deze vraag de recruiter in staat om “het zelfvertrouwen van de kandidaat te testen, evenals zijn vermogen om te argumenteren. De inhoud van het gegeven antwoord is net zo belangrijk als de vorm, het verbale en het non-verbale: we zullen de tekenen van nervositeit en ongeduld onderzoeken, de woorden die stotteren of de benen die kruisen en weer loskomen…” Zijn advies? “Beperk je altijd tot de feiten om de tekenen van emotionaliteit tegen te gaan. » Bijvoorbeeld uitleggen dat je tijdens je vorige stage met je manager hebt vastgesteld dat er een punt was om aan te werken, zoals een organisatorisch probleem, en dat je er sindsdien voor hebt gezorgd dit te verbeteren. “Dit soort argumentatie laat toe om zowel op een gebrek te wijzen als positief te reageren door de geleverde inspanningen te tonen”, schat Aurélie Fermont, consultant binnen het rekruteringsbureau Blique Actimum.

Vertel me over je mislukkingen…

Een moeizame schoolcarrière, een sabbatjaar om te rechtvaardigen… Niet alles is altijd lineair in de carrière van een jonge afgestudeerde en de recruiter zal je hier zeker op wijzen. “Maar het moet niet per se als een mislukking worden beschouwd, zelfs als sommige recruiters het op deze manier aan je presenteren om je reactie te testen, verzekert Benoît Aubert. We moeten uit de Frans-Franse reflex komen die wil dat een chaotisch parcours als een gebrek wordt gezien omdat het steeds minder waar is. “Een mening gedeeld door Aurélie Fermont, die ontwikkelt:” Als je met rechten bent begonnen, medische studies hebt getest om uiteindelijk naar de business school te gaan, lijkt het misschien inconsistent, maar het is op geen enkele manier een mislukking en je moet het uitleggen. Stel bijvoorbeeld dat je in het begin van je studie misschien beïnvloed bent door een familiecontext, maar dat je uiteindelijk je lot in eigen handen hebt genomen om uiteindelijk het diploma te behalen dat je echt wilde. Een manier om je volwassenheid te tonen, om jezelf als acteur in je leven te laten gelden. Wat dacht je van een sabbatjaar? “We moeten inspiratie putten uit de retoriek van politici, adviseert Daniel Porot, auteur van” 101 strikvragen voor sollicitatiegesprekken. Je kunt erover praten als een moeilijke tijd, waarin je naar jezelf op zoek was, en eruit komen door te zeggen dat je deze of gene les hebt geleerd. »

waarom zou ik jou aannemen?

Je bent niet de enige kandidaat die solliciteert, maar je moet bewijzen dat je het beste profiel hebt voor de te vervullen functie : zo moet deze onvermijdelijke vraag worden geanalyseerd. “Het vereist goed werken aan zijn interview stroomopwaarts, door een argument op te zetten waarin wordt uitgelegd hoe uw profiel interageert met de verwachtingen van het bedrijf”, analyseert Benoît Aubert. Als een onvolledige puzzel moet je laten zien dat jij het ontbrekende stuk bent dat het bedrijf nodig heeft. Je hebt bijvoorbeeld gemerkt dat deze laatste niet genoeg communiceerde op sociale netwerken, leg dan precies uit dat je daar bijzonder actief bent en dat als je wordt aangenomen, je het bedrijfsmerk kunt promoten.

Waar zie je jezelf over vijf jaar?

Prospectie voor de toekomst is een must, met een val die vrij eenvoudig te omzeilen is volgens Daniel Porot: “Het is duidelijk dat je moet reageren door je in te beelden binnen hetzelfde bedrijf. Maar je moet het ook verantwoorden: zeg bijvoorbeeld dat je met wat je weet over het bedrijf, de toekomstperspectieven, de markten die het onlangs heeft veroverd, je in staat bent om een ​​project met een ambitieuze carrière aan te gaan. Een manier om het bedrijf in kwestie te vleien en tegelijkertijd te laten zien dat je vrij specifieke ideeën hebt over je toekomst. “Het valt niet te zeggen dat we ons de komende tien jaar voorstellen dat we CEO zijn, maar om te laten zien dat we de loopbaanontwikkeling intern hebben geanalyseerd. en maak een redelijke planning: overweeg bijvoorbeeld om binnen twee jaar projectmanager te worden en binnen vijf jaar manager”, besluit Aurélie Fermont.