Wanneer kan een uitzonderlijke bonus worden aangevraagd?

Loon

Een bonus…. in ruil voor een verzoek tot verhoging geweigerd

Het kan voorkomen dat een bedrijf zich niet langdurig kan (willen) binden door u een salarisverhoging te geven. U mag dan terecht om een ​​uitzonderlijke bonus te vragen. “Als het principe van de premie is vastgelegd, vermijd dan om spontaan op een bedrag te gaan staan met het risico dat je baas voorgoed wordt stopgezet. Het is beter om hem te ondervragen met een zin als: “Wat zou voor jou de hoogte van de bonus zijn die je mij zou kunnen geven?”. Definieer tot slot duidelijk de betalingsdatum”, beveelt Thierry Krief, oprichter en directeur van de firma NegoAndCo, aan.

Goed om te weten : u zou ook een voordeel alle aard kunnen bedingen.

Een bonus… stroomopwaarts van een strategisch project voor het bedrijf

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is het vragen om een ​​bonus aan het einde van een groot project, zelfs als het goed wordt uitgevoerd, waarschijnlijk niet de beste timing. “Goede resultaten uit het verleden hebben niet meer echt waarde voor het bedrijf. Het is dus beter om te anticiperen en het onderwerp van een bonus aan te snijden vóór de lancering van het project”, adviseert hij. Zinnen als: “Dit project is een echte uitdaging voor mij, ik moet duidelijk over-investeren. Het lijkt me niet abnormaal om aan het einde van deze prestatie een uitzonderlijke bonus te ontvangen. Ben je het eens met het principe?” . Zodra het principe is goedgekeurd, gaat u verder met de onderhandelingen over het bedrag en de datum van betaling.

Een bonus… bij uitzonderlijke bedrijfsresultaten

Dit geldt uiteraard als uw werkgever u nog geen winstdelings- en/of participatiepremie uitkeert. “Als dit het geval is en je hebt je individuele doelstellingen die aan het begin van het jaar werden bepaald, overschreden, dan heb je recht op een bonus voor de aangekondigde uitzonderlijke jaarresultaten”, stelt Stéphane Thiriet, senior manager bij Attitudes AlterNego.

Een bonus…. in geval van promotie zonder verhoging

In sommige bedrijven is vooruitkomen (horizontaal of verticaal) niet altijd synoniem met een salarisverhoging. Je aanvaardt deze functie echter omdat het werkveld en de nieuwe verantwoordelijkheden je motiveren. “Vraag om een ​​gouden hallo bij je nieuwe werkgever. “Deze welkomstbonus kan gebruikt worden om de onbetaalde bonus in te halen maar ook voor anciënniteit in je functie”, benadrukt Thierry Krief.

4 dingen die je NIET moet doen om een ​​uitzonderlijke bonus te krijgen

  • Vraag er niet om en wacht tot het er vanzelf af valt
  • Vergelijk jezelf met anderen
  • Geen feitelijke argumenten voorbereiden
  • Vasthouden aan een bedrag zonder akkoord te gaan met onderhandelen

Weer een weigering van premie? Bekijk wat anderen u kunnen bieden door een melding te maken voor vacatures die u interesseren.