Soft skills-communicatie: 8 tips om een ​​betere communicator te worden

Vooruitgang op het werk

Oefen actief luisteren om uw zachte communicatieve vaardigheden te verbeteren

Verlaat top-down communicatie waarbij de stem van de manager voorrang heeft op die van de leiding. De praktijk van actief luisteren houdt in: luister naar en integreer de berichten van medewerkers.

Actief luisteren veronderstelt individuele en collectieve gespreksmomenten. Het maakt het met name mogelijk om spanningen, onbehagen of problemen binnen het team te signaleren.

Voor verbeter je communicatieve vaardighedenmoedig werknemers aan om feedback te geven normaal om een ​​authentieke en transparante uitwisseling met uw teams tot stand te brengen.

Gebruik je emotionele intelligentie om je communicatie te verbeteren

U mag dezelfde instructie 20 keer herhalen aan deze medewerker: niets helpt, u ​​krijgt geen voldoening. Door emotionele intelligentie aan te tonen, zult u zeker de overgevoeligheid van deze medewerker merken die zijn middelen verliest wanneer hij wordt geconfronteerd met agressieve communicatie of autoritair management.

Op basis van uw emotionele intelligentie en om uw communicatieve soft skills te verbeteren, empathie tonen. Verplaats je in de plaats van de verlegen medewerker die zijn angsten niet durft te uiten, of van de gefrustreerde medewerker die de betekenis van zijn werk niet meer kan vinden. U weet uw boodschap en de toon waarmee u zich uitdrukt aan te passen.

Soft skills nodigen je ook uit om kies de meest geschikte context om met een medewerker te communiceren.

Ontwikkel uw flexibiliteit om uw Soft Skills-communicatie te optimaliseren

U moet een medewerker slecht nieuws aankondigen, maar u ontdekt dat deze persoonlijke problemen heeft? Misschien is het het beste om een ​​paar dagen te wachten of het af te zwakken zodat de persoon zich niet overweldigd voelt.

Kortom, wees flexibel en ruimdenkend : Integreer de nieuwe instellingen, pas uw bericht aan en kies het beste moment om uw aankondiging te doen.

Assertiviteit en onderhandelen: zachte vaardigheden voor betere communicatie

Vergeet de houding van de kleine chef-kok die zijn standpunt opdringt zonder ruimte voor discussie te laten.

Om respect en vertrouwen te wekken in uw team, vertrouw meer op uw vermogen om te onderhandelen en op je assertiviteit. Integreer de mening van medewerkers, bespreek, argumenteer.

Door Soft Skills-communicatie te oefenen, kunt u leiderschap verwerven.

Breng teamgeest in uw communicatie

Zeg niet “ik” maar “wij”. Koppel het team aan successen en goede resultaten voor het management. Plaats uzelf op het niveau van uw medewerkers om de traditionele splitsing tussen leiders en uitvoerders te vermijden.

Deel je visie, communiceer over de strategie, maak tussentijdse reviews met je team zodat ze zich altijd onderdeel van een project voelen. De zin van het collectief moet worden weerspiegeld in de woorden, de communicatiemiddelen en de berichten om de teamgeest te wekken.

Transparantie, duidelijkheid en precisie: deze zachte vaardigheden om te gebruiken in communicatie

Op basis van je soft skills wil je een transparante managementmethode vaststellen.

Om het te laten werken, doet u hetzelfde met uw communicatie: een goed gedefinieerde oriëntatie, duidelijke en precieze berichten, geen informatie achterhouden.

Cultiveer je creativiteit om vooruitgang te boeken in zachte communicatieve vaardigheden

Creativiteit is een van de zeldzame en zeer gewilde Soft Skills. Onmisbaar voor het genereren van innovatie in voortdurend veranderende omgevingen, creativiteit werkt ook in communicatie.

Stand-up speed-meeting voor effectievere meetings, visuele tools zoals de mindmap om te brainstormen over complexe projecten, bullet journal om alle taken te visualiseren die verband houden met de operationele dimensie van een project… Er zijn veel opties om op een innovatieve en impactvolle manier met teams te communiceren en uw zachte communicatieve vaardigheden te ontwikkelen.

Werk aan het non-verbale om je zachte communicatieve vaardigheden te verbeteren

De aandacht die aan een medewerker wordt gegeven kan door een welwillende blik gaan, empathie kan worden weerspiegeld in een gebaar, aandachtig luisteren kan zich manifesteren door de houding van het lichaam of de positie van de handen. Negeer al deze non-verbale communicatiesignalen niet die betekenisvoller kunnen zijn dan de woorden zelf.

Daarbij, vertrouw op uw soft skills om non-verbale communicatie te gebruiken in lijn met de berichten die u aan uw medewerkers wilt overbrengen.