Loopt sollicitatiegesprek mis? Hoe de recruiter in te halen

Zoek werk

Situatie 1: Geërgerd rolt de recruiter met zijn ogen

Het is duidelijk dat uw woorden uw gesprekspartner niet tevreden stellen. Dus stop de aanklacht onmiddellijk met iets als: “Ik heb het gevoel dat mijn antwoord niet aan uw verwachtingen voldoet. Wilt u dat ik specifieker ben over deze ervaring?” “Je laat zien dat je een actieve luisteraar bent, flexibel en bereid om je aan te passen. Kortom, agile”, beveelt Evelyne Catherineau, directeur van de afdeling loopbaantransitie bij Right Management, aan.

Situatie 2: en ineens is het wit!

Je weet echt niet wat je tegen de recruiter moet zeggen. Geen paniek. ” Soms winnen we aan geloofwaardigheid door te zeggen “Ik weet het niet”. De recruiter zegt tegen zichzelf dat hij eindelijk een kandidaat voor zich heeft die hem niet voor de gek houdt “, stelt Yves Gautier, jobcoach en presentator vanentretienemploi.tv. Dus, als je droog bent over een technische vraag, waarom zou je je punt dan niet onderbouwen door bijvoorbeeld te zeggen: “Ik weet het niet (of ik heb niet de kans gehad om aan dit onderwerp te werken), maar naar mijn mening, het zou logisch zijn dat we daar vinden (dat het plaatsvindt, dat het leidt tot…)”. “Als je niet echt op de hoogte bent van software, zeg dan: ‘Ik heb dit in 2013 bestudeerd, er zijn duidelijk nieuwe versies. En ik geef toe, ik ben niet op de hoogte van deze ontwikkelingen. Maar ik wil mezelf trainen in de komende weken, want ik ben me ervan bewust dat deze vaardigheid essentieel is in deze markt”, illustreert Evelyne Catherineau concreet.

Situatie 3: hij tikt op zijn smartphone terwijl jij praat

Naarmate de minuten verstrijken, voel je dat de recruiter verder is gegaan. Hij schoof terug in zijn stoel, checkt zijn e-mails of stuurt zelfs sms. Kortom, je bent het kwijt. ” Wijs hem er vooral niet op dat hij opeens minder aandachtig lijkt voor je woorden. Dit is soms de tactiek van een recruiter om te beoordelen of je snel opgeeft of niet”, waarschuwt deze expert. Dus, met een glimlach, sluit je gesprek af en laat een time-out achter in afwachting van de follow-up. Als ze niet komt, is het aan jou. “Gebruik de naam van je interviewer om ze weer op het goede spoor te krijgen. Zeg bijvoorbeeld. “Eerder, meneer Maréchal, sprak u met mij over het project om twee sites te combineren. Wanneer wordt dit verwacht? “, adviseert Yves Gautier. Gebruik ook de informatie uit zijn LinkedIn-profiel of anderen om hem weer in het zadel te krijgen. Hij zal zich gewaardeerd voelen en zou zich opnieuw moeten engageren.

Situatie 4: je hebt net een knoedel gemaakt

Door een concurrent van de recruiter te citeren of door de naam van het bedrijf te verwarren. Sla dus de tweede over. “Om mensen je blunder te laten vergeten, volg je meteen op met een anekdote of een concrete illustratie. Een zin als “over dit onderwerp heb ik een anekdote die in me opkomt. Toen ik meneer Durand ontmoette op de show, hij … “kan het lukken. Spreek sneller en met enthousiasme. Het doel is om snel je fout te vergeten », beveelt Yves Gautier aan.

Situatie 5: de recruiter gooit onaangename gedachten naar je toe

“Ik heb niet het gevoel dat je gemotiveerd bent voor de baan. Naar mijn mening heb je niet de vereiste vaardigheden…”. Kortom, je zou niet de man (of de vrouw) van de situatie zijn. Daar bestaan ​​twee strategieën naast elkaar. De eerste is om een ​​vraag te beantwoorden als “waarom zeg je dat ik niet gemotiveerd ben en wat zijn de specifieke vaardigheden die voor deze functie worden verwacht?”. “Deze ondervraging maakt het mogelijk om cruciale informatie te verzamelen, maar ook om tijd te besparen om een ​​passender antwoord te herformuleren”, specificeert Evelyne Catherineau van de firma Right Management. Tweede optie: verwijder het bezwaar door niet op te geven. “Op dit punt, meneer Durand, kan ik het niet met u eens zijn. (Minipauze). Ik kan het om twee redenen niet met u eens zijn. (Minipauze). Ten eerste ken ik persoonlijk 5 zoetwarengroothandels en weet ik precies wat ze van een bedrijf zoals het uwe. De tweede, ik heb een direct marketing-cel van de grond af gemaakt … ik ben daarom klaar om uitdagingen in uw bedrijf aan te gaan, laat me mezelf bewijzen”. “Om te laten zien dat hij al in actie is, kan de kandidaat zelfs zijn telefoon pakken en doen alsof hij een van de genoemde contactpersonen rechtstreeks belt”, beveelt Yves Gautier aan. Zolang je in de ring bent, is het gevecht niet verloren. Trek de handschoenen dus niet uit tot het einde.