Slaaptijd: welke impact op je werk?

Vooruitgang op het werk

Voldoende slaaptijd: weet hoe je het moet evalueren

De gemiddelde slaaptijd voor volwassenen is 8 uur. De juiste lengte van een nachtrust is een individuele notie: de slaapbehoefte kan van persoon tot persoon verschillen. Om te weten hoeveel slaap je hebt, moet je naar je lichaam luisteren. Onmogelijk om zijn slaap te beoordelen toen hij uit bed kwam. In de ochtend is het noodzakelijk om minimaal een goed half uur te laten passeren. Als je blijft gapen en het gevoel hebt dat je nog steeds moe bent, is de nacht niet goed geweest. “Als de persoon in het weekend anderhalf uur meer slaapt dan tijdens de week, komt dat omdat hij slaapgebrek heeft”, benadrukt Damien Léger, hoofd van het Slaap- en waakzaamheidscentrum in het Hôtel-God van Parijs.

Lees ook >> 4 tips voor dutjes op het werk

Wat verstoort de slaaptijd?

Het National Institute of Sleep and Vigilance merkt op dat in 30 jaar de slaapduur is verminderd, vooral onder jonge werknemers. Waarom ? De toename van reistijd, werktijd, maar ook de ontwikkeling van vrijetijdsbesteding, met name de tijd die ’s avonds op beeldschermen wordt doorgebracht, zijn de belangrijkste verklaringen voor de afname van de slaaptijd bij deze populatie.

Veel professionele factoren kunnen ook uw slaap verstoren: hoog tempo en werkdruk, langere werktijden, werkdruk, stress, verantwoordelijkheidspositie, maar ook arbeidsomstandigheden en de economische context.

Merk op dat de belangrijkste slaapstoornissen zijn:

  • dyssomnie: de kwaliteit of duur van de slaap is veranderd;
  • hypersomnie: de slaaptijd is belangrijk, maar niet herstellend. In kwestie, slaapapneu, snurken, narcolepsie.
  • parasomnia: slaapstoornis die het verandert door vaak geagiteerde gebeurtenissen zoals nachtmerries, nachtmerries of slaapwandelen.

Lees ook >> Wat dromen over een baan betekent

Gevolgen van slaapgebrek op het werk

Gebrek aan slaap kan nadelige gevolgen hebben voor uw gezondheid: het verstoort het evenwicht van het lichaam, wat leidt tot nadelige gevolgen voor de gezondheid en onze kwaliteit van leven aantast. Enkele risico’s van slaapgebrek voor uw gezondheid: verhoogd risico op diabetes, zwaarlijvigheid, angst, depressie, prikkelbaarheid…

Wie slecht slaapt, werkt minder goed. Op het werk kan een tekort aan slaapuren leiden tot: afname van uw creativiteit en besluitvormingsvermogenmaar ook geheugenproblemen. “Op het werk worden deze mensen vaak ertoe gebracht fouten te maken of zelfs een operatie meerdere keren te herhalen. Ze missen vaak initiatief en zijn routine. Erger nog, ze nemen alles angstig op. Kleine gebeurtenissen zoals belangrijke dingen”, merkt Damien Léger op.

Lees ook >> Chronische vermoeidheid op het werk: waar komt het probleem vandaan?

Werkdruk evacueren om de slaaptijd te verbeteren

Het verlichten van professionele druk voordat u naar bed gaat, is een garantie voor het verbeteren van uw slaaptijd, uw gezondheid en dus uw prestaties op het werk.

Onze adviezen:

  • Val nooit in slaap, rekening houdend met de belangrijke dingen die de volgende dag geregeld moeten worden. U kunt ze beter opschrijven om ervoor te zorgen dat u ze niet vergeet.
  • Maak een echte pauze met e-mails en de telefoon door ze gewoon uit te schakelen.
  • Investeer in een goede oude wekkerradio in plaats van je telefoon als wekker te gebruiken.
  • Respecteer een gezonde levensstijl – sport, gezonde voeding, weinig misbruik…
  • Ontsmet de slaapkameromgeving. Onmogelijk om goed te slapen tussen huishoudelijke apparaten (computer, tv…), opbergdozen, stof.

Lees ook >> Slaap: hoe vermijd je gezondheidsrisico’s als je niet genoeg slaapt