Sfeer op het werk: 4 onderwerpen om koste wat kost te vermijden

Vooruitgang op het werk

Sfeer op het werk: politiek mijden

Waarom het onderwerp politiek op het werk mijden om een ​​goede sfeer te garanderen? Omdat het onwaarschijnlijk is dat alle medewerkers van het bedrijf uw politieke mening delen en dit voor spanningen kan zorgen: de debatten kunnen zeer snel escaleren, zeker in een verkiezingsjaar. De beste manier om de kwaliteit van het zakenleven te behouden, is politieke kwesties te vermijden.

Hoe te reageren als het onderwerp zich voordoet? Probeer zo neutraal mogelijk te blijven en kies voor pirouettes, zoals “het is waar dat er argumenten voor en tegen zijn” of “het is een complex onderwerp dat ik niet genoeg begrijp om uit te drukken”. Zelfs als iedereen, inclusief je manager, aan dezelfde kant lijkt te staan ​​als jij, vermijd commentaar, je weet nooit hoe dingen kunnen aflopen. Omgekeerd, als u een manager bent en een medewerker in uw team lijkt de stemmingsbreker te willen spelen, maak hem dan voorzichtig duidelijk dat werk niet de plaats is om aan dit soort debatten deel te nemen.

Spreek geen religie om de sfeer op het werk te behouden

Waarom bespreek je religie niet met je manager of collega’s? Omdat dit een van de criteria is waarop werkgevers niet mogen discrimineren en daarom is het beter om discreet te zijn. En omdat je het risico loopt je collega’s onbedoeld te kwetsen. Vooral grappen moeten worden vermeden: niet iedereen is gevoelig in de tweede graad.

Wat als het onderwerp ter sprake komt? Pas op dat je niets controversieels zegt, blijf politiek correct. En als je genoodzaakt bent om het onderwerp zelf aan de orde te stellen, bijvoorbeeld om afwezig te zijn, hoef je er niet voor te pronken in de hele open ruimte: houd je manager en HR gewoon op de hoogte.

Sfeer op het werk: praat niet over je privéleven

Waarom discreet blijven over uw privéleven? Verschillende redenen kunnen het volgen van dit advies rechtvaardigen: om een ​​duidelijk onderscheid te maken tussen uw beroepsleven en uw privéleven, omdat de arbeidstijd aan werk moet worden besteed en omdat bepaalde onderwerpen die u onbelangrijk lijken (gezondheid, liefdesleven, kinderen…) maak je collega’s ongemakkelijk.

Wat moet je doen als een collega je vragen stelt over je privéleven? Houd uw antwoorden kort (“Hoe gaat het met uw man?” vraagt ​​niet om een ​​lange toespraak over uw huwelijksproblemen, maar een “goed, dank u”) en probeer het gesprek naar veiliger oevers te leiden, zoals de laatst geziene film. de bioscoop.

Om een ​​goede werksfeer te garanderen: praat niet over salaris

Uw salaris voor iedereen zichtbaar: bent u er klaar voor? Het onderwerp beloning is een taboe in het bedrijfsleven. Het komt zelden voor dat de werknemers van een bedrijf het onderwerp salarissen rustig bespreken. Waarom het vermijden? Hij loopt vooral het risico mensen jaloers te maken in het bedrijf. De vraag ligt echter iets gevoeliger dan bij de eerste drie punten: weten hoeveel je collega’s verdienen, kan je helpen om jezelf te situeren en te onderhandelen over een mogelijke verhoging.

Wat als het onderwerp ter sprake komt? Vermijd groepsdiscussies en geef de voorkeur aan privégesprekken, met iemand die u vertrouwt of rechtstreeks met uw manager. Als je wilt weten hoeveel ze verdient, wees dan bereid om eerlijk te zijn. En houd je reacties onder controle: als haar salaris veel hoger is dan dat van jou, komt dat omdat ze beter onderhandelde aan de basis, je kunt het haar niet kwalijk nemen.