Professionele carrière: hoe te slagen?

Vooruitgang op het werk

Carrièrepad: carrièredoelen stellen

Als een recruiter je in een sollicitatiegesprek vraagt ​​wat je plannen zijn voor één, vijf of tien jaar, is dat niet alleen om erachter te komen hoe lang hij kan hopen je in zijn bedrijf te houden: het is ook om erachter te komen of je weet wat je wilt . Dit is het eerste essentiële element voor het succes van uw professionele carrière: stel tussenstadia in en analyseer wat u moet doen om ze één voor één te overwinnen.

Voorbeeld : als je jezelf ziet eindigen als financieel directeur van een grote groep, dan is het nu dat je je moet voorbereiden door het juiste diploma te kiezen, dan de juiste functie, dan de juiste contacten, etc.

Weet hoe u zichzelf kunt evalueren om te slagen in uw professionele carrière

Wat zijn je sterke en zwakke punten? Wat wil je? Kun jij van je passie je werk maken? Heb jij de discipline om je bedrijf op te bouwen? Op welk gebied heb je meer ervaring nodig? Welk loopbaanpad past bij jou? Doe de oefening om deze verschillende vragen te beantwoorden, ze zullen je helpen jezelf beter te leren kennen, je professionele verlangens te identificeren en een sollicitatiegesprek te voeren.

Train jezelf gedurende je hele professionele leven

Levenslang leren is niet zomaar een slogan: het moet uw beleid zijn. Tegenwoordig is er geen enkel werkterrein meer waarin u het zich kunt veroorloven om op uw bestaande vaardigheden te vertrouwen zonder ze ooit te ontwikkelen. Train jezelf niet alleen op traditionele wijze, via aangepaste organisaties, maar ook door zelf onderzoek te doen, te lezen en uit te wisselen met mensen met een andere achtergrond. Als u in functie bent, stelt permanente educatie u in staat om vooruitgang te boeken en uzelf professioneel te verrijken.

Lees ook >> Wat is CPF?

blijf gemotiveerd

Ondanks alles loopt het misschien niet zoals gepland, het kan zijn dat u enkele maanden doorbrengt zonder uw doelstellingen te bereiken, uw project misschien niet wordt gerealiseerd… Laat u niet ontmoedigen en herstart de machine! Hiervoor kun je mikken op kleine overwinningen die je weer op het goede spoor krijgen en je zelfvertrouwen een boost geven.

Breid je professionele netwerk uit

Een professionele carrière is gemaakt van ontmoetingen. De juiste persoon op het juiste moment kan je een grote sprong voorwaarts maken. Profiteer van de kracht van sociale netwerken, maar vergeet de menselijke maat niet. Je kunt deelnemen aan congressen, beurzen, afterworks… Weten hoe te nemen, maar ook terug te geven: iemand die je in staat stelt een doel te bereiken, moet recht hebben op een wederdienst, het is de enige manier om een ​​netwerk op te bouwen. waarop u uw hele loopbaan kunt vertrouwen.

Lees ook >> Sociale netwerken: de 8 fouten die dodelijk zijn

Werk aan je vaardigheden om te slagen in je professionele carrière

Je kunt de beste expert ter wereld zijn, je komt niet ver als niemand met je wil samenwerken! Verbeter je persoonlijke kwaliteiten (communicatie, interpersoonlijke vaardigheden, stressmanagement, etc.) door middel van stages en werk aan jezelf. Aarzel niet om uw omgeving te raadplegen om u te vertellen wat uw verbeterpunten zijn, zelfs als sommige dingen moeilijk te horen zijn.

Lees ook >> CV: hoe praat je over je soft skills?

Vind de juiste werk/privé balans

Slagen in je professionele carrière vereist veel werk, en je hebt veel discipline nodig om te bereiken wat je wilt… Maar vergeet niet om ook tijd voor jezelf te nemen, anders ben je al snel alle energie kwijt. Vind wat u in staat stelt om volledig los te koppelen. Het kan een sport zijn, een hobby, betrokkenheid bij een vereniging, tijd doorbrengen met uw kinderen… Het belangrijkste is dat het niets te maken heeft met uw professionele projecten.

Zorg dat je goed omringd bent

Isolatie is de grootste vijand van een succesvolle carrière. Om je professionele doelen te stellen en te bereiken, omring je je met mensen die dezelfde ambities hebben als jij, loopbaancoaches, ondersteunende professionals en natuurlijk je familie en vrienden die je kunnen adviseren, ondersteunen in moeilijke tijden en je successen met je vieren.

Laat ruimte voor improvisatie bij professionele onvoorziene gebeurtenissen

Een plan hebben is goed, flexibel zijn is beter. Tijdens je leven kunnen omstandigheden veranderen: economische situatie, familie, nieuwe technologieën… Zonder noodzakelijkerwijs 180 graden te draaien, moet je bereid zijn om je aan te passen. Het zou zonde zijn om een ​​uitzonderlijke kans aan je voorbij te zien gaan omdat het niet in het plaatje past.

Lees ook >> Hoe terug te komen na een ontslag?

Durf te beginnen

Tot slot, als een goede voorbereiding essentieel is, moet je op een gegeven moment in actie komen. Maak een eindbeoordeling om er zeker van te zijn dat je niets bent vergeten en dat je jezelf de middelen hebt gegeven om je ambities waar te maken, en waag de sprong!