Overwin uw spreekangst in het openbaar met deze 10 tips

Vooruitgang op het werk

Jouw mening en expertise zijn belangrijk, dus het kan frustrerend zijn als de zenuwen voor spreken in het openbaar je sprakeloos maken. Misschien gaat je hart sneller kloppen en struikel je over je woorden, of breng je het grootste deel van je presentatie door in de hoop dat niemand vragen stelt.

Wees niet bang. Angst voor spreken in het openbaar is een veel voorkomende ervaring die zelfs de meest zelfverzekerde mensen treft – en het is beheersbaar.

De intense zenuwen die gepaard gaan met spreken in het openbaar zijn niet voorbehouden aan het optreden op het podium voor een groot publiek. Tijdens de kleine periode kan ongemak optreden teampresentatiesA verkooppraatje met een cliënt of groep brainstormsessies. De stress kan zo groot zijn dat u belangrijke kansen vermijdt om uw expertise te laten zien en uw carrière vooruit te helpen.

Maar triggers identificeren en het begrijpen van uw fysiologische reactie zal u helpen uw angst te overwinnen. Met oefening en ondersteuning deelt u onbevreesd uw belangrijke gedachten en meningen met anderen.

Wat is angst voor spreken in het openbaar?

Angst voor spreken in het openbaar, of glossofobie, is de meest voorkomende subgroep van sociale angst en treft ongeveer 3 tot 5% van de algemene bevolking en 80% van de mensen met sociale fobieën.

Mensen met glossofobie ervaren angstsymptomen, zoals een snelle hartslag en stressvolle gedachten, wanneer ze ideeën delen of vragen stellen in het bijzijn van anderen. En degenen die angst voor spreken in het openbaar ervaren, voelen vaak meer algemene faalangst tijdens activiteiten zoals een gesprek beginnen met een vreemde of eten in het openbaar.

Maar waarom veroorzaakt spreken in het openbaar angst? Volgens een artikel van de Harvard Business Review beschouwden onze voorouders het bekeken worden als een roofzuchtige dreiging, dus zijn onze hersenen geëvolueerd om een ​​vecht-of-vluchtreactie te hebben. Dit is de fysiologische reactie van het lichaam op gevaar, waarbij het zenuwstelsel wordt geactiveerd om ons aan te moedigen terug te keren naar de veiligheid.

Hoewel spreken in het openbaar geen echte fysieke gevaren met zich meebrengt, kan sociale angst uw stressreactie veroorzaken. Je zorgen maken dat mensen je beoordelen, een fout maken of een belangrijke professionele kans verknoeien, zijn diepgewortelde angsten die boodschappen naar de hersenen sturen om bescherming te zoeken.

In sommige gevallen kan een acute angst motiverend zijn. Als u zich zorgen maakt over ondermaats presteren tijdens een klantpresentatie of de juiste eerste indruk maakt tijdens een face-to-face netwerkevenement, kan dit u ertoe aanzetten uw toespraak te oefenen en te perfectioneren.

Maar een chronische en slopende angst voor spreken in het openbaar kan uw carrière verstoren. Het kan zijn dat u vermijdend wordt en belangrijke kansen mist om te pronken met uw expertise, uw persoonlijke merk te vestigen en professionele ontwikkelingsdoelen te bereiken.

10 symptomen van spreekangst in het openbaar

Public Spreekangst is zo alomvattend dat u zich misschien niet bewust bent van alle manieren waarop dit soort stress het lichaam beïnvloedt. Symptomen van acute angst zijn wijdverbreid en variëren van persoon tot persoon, maar hier zijn 10 veelvoorkomende symptomen waar u rekening mee moet houden:

 1. Misselijkheid

 2. Verhoogde hartslag

 3. Hoofdpijn

 4. Gebrek aan concentratie

 5. Vermijdend gedrag zoals sociale onthouding

 6. Kortademigheid

 7. Paniekaanvallen

 8. Opdringerige gedachten

 9. Trillende handen en benen

man die een lezing geeft

10 veelvoorkomende stressfactoren voor spreken in het openbaar

man-in-interview-kijkt-nerveus

Hoewel u angst voor spreken in het openbaar misschien associeert met het geven van een Ted Talk of een presentatie op een bedrijfsevenement, kunnen tal van alledaagse situaties uw angst voor optreden opwekken. Hier zijn er 10 veelvoorkomende stressoren van spreekangst in het openbaar:

 1. Nieuwe collega’s of collega’s ontmoeten

 2. Sollicitatiegesprek

 3. Ideeën delen tijdens een brainstormsessie

 4. Het geven van een kleine presentatie

 5. Opleiden van nieuwe collega’s

 6. Debriefing van uw team of managers over een lopend project

 7. Je mening geven tijdens een virtuele ontmoeting

 8. Het geven van een elevator pitch

 9. Deelnemen aan een bestuursvergadering

 10. Iemand aanbieden constructieve kritiek

Hoe angst voor spreken in het openbaar te overwinnen: 10 tips

een man die een microfoon vasthoudt terwijl hij in het openbaar spreekt

Leuk vinden elke andere uitdaging, doordachte oefening, zorg en geduld zullen u helpen het spreken in het openbaar met vertrouwen te benaderen. Hier zijn 10 tips voor mensen die last hebben van spreekangst in het openbaar en die hun spreekangst willen verbeteren.

1. Verwacht geen perfectie

Perfectie is een onrealistische verwachting dat leidt af van uw goede werk en versterkt uw angst. In plaats van streven naar perfectievier uw verbeteringen en ga op zoek doorlopende leermogelijkheden. Elke kans om voor anderen te spreken is een kans om te leren en te groeien – ook al betekent dit af en toe een paar ongemakkelijke pauzes of struikelen over je woorden.

2. Wees jezelf

Terwijl u uw lichaamstaal en humorprofessional, wees je meest authentieke zelf en blijf bij wat prettig voelt. Het imiteren van de spreekstijlen van anderen kan ertoe leiden dat u te veel nadenkt elk gebaar of onnatuurlijk en onoprecht overkomen. En hoe meer je in je stapt authenticiteit op het werkdes te comfortabeler u zich zult voelen om op elk gebied van uw leven uzelf te zijn.

3. Onthoud je doel

Of u nu een presentatie geeft of een verkoop doet, u spreekt niet voor niets in het openbaar. Denk na over waarom u daar bent – ​​of het nu is om uw ervaringen te delen of anderen iets te leren – en concentreer u op dit kerndoel. Als u dit doet, raakt u mogelijk uit uw hoofd en komt u in de situatie terecht, zodat u zich minder op uw angstsymptomen kunt concentreren en meer op het volbrengen van uw taak.

4. Bereid je voor en oefen

De beste manier om je op je gemak te voelen als je voor anderen spreekt, is door te oefenen. Spraakangst richt zich vaak op het onbekende, zoals vragen van het publiek of complex presentatiemateriaal. Maar bekendheid met het onderwerp kalmeert sommige van deze vragen en biedt antwoorden.

U kunt de vragen die u verwacht opschrijven en voorbereiden, of uw materiaal uit uw hoofd leren, zodat het minder overweldigend aanvoelt. En PHet oefenen van je presentatie en lichaamstaal kan de schok wegnemen die je krijgt als je voor een groep praat, omdat je je dan minder zorgen hoeft te maken.

5. Laat het uw collega’s weten

Overweeg om collega’s en managers te informeren over uw plankenkoorts, zodat zij weten dat ze u kunnen steunen. Ze kunnen aanpassingen doorvoeren, bijvoorbeeld door u extra op de hoogte te stellen van de presentaties die u graag zou willen geven, of door uw vragen als laatste in een vergadering te stellen, zodat u meer tijd heeft om uw zenuwen te kalmeren. En je kunt het ook vragen teamleden voor feedback en aanmoediging op uw spreekvaardigheid in het openbaar.

6. Visualiseer succes

Gebruik visualisatiepositief zelfpraat en andere manifestatiemethoden om je voor te stellen dat je zelfverzekerd in het openbaar spreekt. Deze positieve projecties kunnen een self-fulfilling prophecy worden als u doet wat nodig is om uw visie werkelijkheid te maken.

Je zou het ook kunnen proberen angstjournaal negatief te schudden automatische gedachten en volg uw positief denken voortgang.

7. Maak oogcontact

Als u bang bent voor spreken in het openbaar, kunt u dit instinctief vermijden oogcontact omdat het intiem of intimiderend aanvoelt. Maar de kans is groot dat iedereen je wil aanmoedigen, en je kunt de energie van de zaal voeden door je publiek in de ogen te kijken. Als je hoofden ziet knikken en mensen opletten, kun je het krijgen zelfvertrouwen boost je moet zenuwvrij verder gaan.

8. Poseer voor succes

Staande ikN power poses (lichaamshoudingen die kracht en assertiviteit uitdrukken) geeft aan het publiek aan dat u zelfverzekerd en op uw gemak bent. En het omarmen van deze houdingen kan ervoor zorgen dat jij je ook zo voelt.

Als u persoonlijk wilt spreken, probeer dan uw voeten op heupafstand en uw schouders naar achteren te houden. En als u een virtueel gesprek voert en de mogelijkheid heeft om te blijven staan, kunt u zich nog steeds zelfverzekerd gedragen om uw eigenwaarde te vergroten. Als u moet zitten, kunt u nog steeds uw hoofd hoog houden en een rechte houding aannemen.

9. Maak een plan

Voel u verantwoordelijk voor uw spreekproces in het openbaar door een verbeterplan op te stellen. Begin met schetsen kleine doelstellingen, zoals elke week twee gesprekken voeren met collega’s of een idee inbrengen tijdens een teamvergadering. Definieer vervolgens grotere doelen verderop in uw verbeteringstijdlijn, zoals het leiden van een brainstormsessie of het trainen van een nieuwe collega. Je zou ook kunnen werken met een loopbaancoach To het juiste plan voor u opstellen en uw succes volgen.

10. Volg een les

Gestructureerd leren is misschien wel de beste manier om uw angst voor spreken in het openbaar te verminderen en oefening te krijgen. Vraag uw werkgever eens of hij mogelijkheden voor professionele ontwikkeling subsidieert, zoals een cursus spreken in het openbaar mentorprogramma’s. Of investeer in jezelf door je aan te melden voor een les na sluitingstijd met een vriend, zodat je dat kunt elkaar ter verantwoording roepen.

Diagnose en behandeling van spreekangst in het openbaar

Volgens de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders, Angst voor spreken in het openbaar wordt geclassificeerd als een sociale angststoornis dat symptomen veroorzaakt zoals intense angst en paniekaanvallen. Terwijl het normaal is om te voelen nerveus in sociale situaties, a professional in de geestelijke gezondheidszorg kan iemand met angst voor spreken in het openbaar diagnosticeren als die persoon symptomen ervaart die van invloed zijn op zijn dagelijkse gezondheid, zoals het missen van vacatures of het moeten verlaten van een vergadering vanwege zenuwen.

Hoewel sociale angst overweldigend kan zijn, is het goede nieuws dat het behandelbaar is. De eerste stap is het vinden van een diagnose. De behandeling begint doorgaans met het identificeren van de oorzaak en eventuele gerelateerde medische aandoeningen om er zeker van te zijn dat een groter probleem uw symptomen niet veroorzaakt. Vervolgens werkt u samen met uw professional in de geestelijke gezondheidszorg om het beste behandelplan te bepalen. Veel voorkomende remedies zijn psychotherapie, medicatie of beide. In sommige omstandigheden kunt u ook de hulp inroepen van een steungroep of samenwerken met een levenscoach naar een actieplan opstellen.

Spreek met vertrouwen

man-zit-in-stoel-terwijl-hij-een-conferentie geeft

Wat je te zeggen hebt, is belangrijk, en je verdient het om je zelfverzekerd en op je gemak te voelen als je jezelf uitdrukt. Hoewel angst voor spreken in het openbaar uw stem tot rust kan brengen, hoeft dit niet uw professionele toekomst te bepalen.

Nu u enkele tips voor het spreken in het openbaar heeft, is het tijd om te gaan werken aan het verlichten van uw symptomen. Afhankelijk van de ernst van uw zenuwen kunt u overwegen om contact op te nemen met een professional in de geestelijke gezondheidszorg, een loopbaancoach of een steungroep. Van daaruit kunt u een passend plan opstellen en beginnen met spreken – kleine toespraakje per keer – met hernieuwd vertrouwen.