Na de arbeidstijdverkorting vraagt ​​CCOO om prioriteit te geven aan de vertegenwoordiging van werknemers

Nieuws

De Verkorting van de werkdag tot 37,5 uur in 2025 zonder salarisverlies brengt de minister van Arbeid, Yolanda Díaz, vakbonden en werkgevers op de kop. Na het uitblijven van overeenstemming tijdens de laatste bijeenkomst, komt deze hervorming die de werktijd zal verkorten in de “kortingstijd” terecht, zoals de secretaris-generaal van Arbeiderscommissies (CCOO), Unai Sordo.

Maar zodra er consensus is bereikt, die zeker van twee partijen zal zijn tussen de vakbonden en het Ministerie van Arbeid en Sociale Economie, en rekening houdend met de aanvankelijke weigering van Antonio Garamendi, voorzitter van de CEOE, zijn er nog andere dringende punten waar we aan moeten werken. verbetering van de kwaliteit van de werkgelegenheid in Spanje.

In exclusieve verklaringen aan NieuwsWerklegde Sordo uit dat de volgende stap die dringend aan de tafel van de sociale dialoog moet worden behandeld, is “het verbeteren van de participatiepatronen van werknemers in bedrijven”. Dit is “een zeer belangrijke kwestie.”

En “soms praten we over de deelname van werknemers in raden van bestuur, maar dat is niet alleen.”

“De democratische participatie van de werknemers in hun bedrijven zou wet moeten zijn”

De algemeen secretaris van CCOO legde uit dat “de meerderheid van de bedrijven in Spanje geen raad van bestuur heeft”, en voegde eraan toe dat wat essentieel is om te verbeteren “de democratische participatie van werknemers in hun bedrijven” is.

Het doel is om erop te blijven wedden, “dit kan worden aangemoedigd door de wet, zoals al wordt gedaan in Duitsland en veel andere Europese landen.”

Op deze manier zal, zodra de sociale dialoogtafel voor de arbeidstijdverkorting gesloten is, wat op dit moment de Overheid, werkgevers en vakbondengaan we verder met dit volgende aspect.

Yolanda Díaz verdedigde dat vakbonden en werknemers in de raden van bestuur zouden zitten

In april verdedigde de minister van Arbeid en Sociale Economie al dat vakbonden en werknemers zitting zouden nemen in de raden van bestuur van bedrijven, op voorstel van haar Sumar-partij. Op dat moment was het een idee dat dagen later werkelijkheid werd. Congressionele Arbeidscommissie.

Een procedure die niet lukte, waarover Yolanda Díaz klaagde op haar sociale netwerk “Democratie moet banen opleveren.”