Mari Loli doorbreekt de barrières van handicap: ruim 14 jaar in haar baan

Nieuws

31 jaar lang wordt elke 3 december de Internationale dag van de handicap. Een dag waarop de prestaties op het gebied van inclusie van mensen met een beperking tot uiting komen, vooral op de werkvloer. Alleen volgens het laatste onderzoek van de Adecco Foundation (november 2023). 34% van de mensen in de werkende leeftijd heeft een baan.

Het is het geval van Mari Loli Ruedadie op 40-jarige leeftijd en met het syndroom van Down, werkt al 14 jaar bij Carrefour Almería met een deeltijds contract, dankzij directe samenwerking met Asalsido (vereniging voor het Downsyndroom) via haar werkgelegenheidsprogramma’s.

Dit is het werk van Mari Loli

Elke dag, van dinsdag tot zaterdag, Mari Loli staat op en maakt zich klaar om naar haar werk te gaan. Hij trekt zijn uniform aan en loopt tot hij zijn werkplek bereikt. Er wacht hem een ​​werkdag van negen tegen één, die hij met een glimlach tegemoet treedt als hij de voordeur van de supermarkt binnenstapt. Hij begroet zijn collega’s en begint aan zijn werk. Voordat de klantenkring binnenkomt, maak de kassa’s schoon om ze klaar te maken en later gaat hij aan de slag verzameling lege manden en karren om ze op te stapelen en naar de ingang te brengen.

“Ik hou echt van wat ik doe”, vertelt Mari Loli aan NoticiasTrabajo tijdens een interview op haar werkplek, vergezeld van haar Asalsido jobcoach, Patricia Gilabert. “Ze beweegt zich goed rond, ze kent haar klanten, ze helpt haar collega’s en ze komt met veel plezier naar haar werk”, beschrijft Patricia over het werk dat Mari Loli doet. “Ze voelt zich vervuld als persoon, en dat is het belangrijkste”Toevoegen.

Hij Hoofd Human Resources bij Carrefour Almería, Cristian Hernández, is het eens met de beoordeling van de collega en waardeert “de voortdurende wens om te leren” die Mari Loli heeft in haar werkomgeving. “Het is heel dynamisch en hij heeft geen dubbelhartigheid, hij is een 100% echte persoon”, benadrukt hij.

Het hangende probleem: onwetendheid over hun capaciteiten

Ondanks de barrières die in de loop van de tijd zijn weggenomen met betrekking tot de inclusie van mensen met een beperking in de samenleving, is er nog een weg te gaan. “Zij Ze hebben doelen en een toekomst zoals jij of ik”, waarschuwt Patricia, waar werkgelegenheid speelt een fundamentele rol.

Om deze reden maken ze reclame voor Asalido werkgelegenheidsprojectenzoals ‘Altajo’, dat is opgedragen aan opleiding en integratie van mensen met het Downsyndroom in de arbeidswereld. “We voorzien ze van werkvaardigheden en -attitudes, we creëren gepersonaliseerde routes voor elk van hen en ze kiezen wat ze het leukst vinden en Wij zoeken bedrijven waar ze kunnen werken”, legt Patricia uit. Verder wordt de nadruk gelegd op de methodiek die zij binnen de vereniging hanteren voortdurende opleiding en in de inzet van ondersteuning gedurende uw hele werkzame leven van de persoon met het Downsyndroom en een verstandelijke beperking, “om die baan te behouden”, benadrukt hij.

Vanuit het standpunt van een bedrijf, zoals in dit geval Carrefour, zijn ze duidelijk over het belang van het hebben van een persoon met een handicap in de gelederen van hun werknemers. “Het geeft veel diversiteit en het is iets heel positiefs”, zegt Cristian. Niet alle bedrijven kennen echter de voordelen ervan.

Misschien is dat het hangende probleem; Onwetendheid zorgt voor twijfel over het functioneren van de persoon die gaat aansluiten, juist omdat hij of zij een beperking heeft.