Manager worden: hoe krijg je toegang tot deze functie?

Vooruitgang op het werk

Word manager via interne promotie

Sinds enkele jaren in uw bedrijf aangeworven, heeft u tijdens de jaarlijkse evaluatiegesprekken of zelfs vanuit uw aanwerving de wens geuit om te evolueren naar leidinggevende functies. Het managen van een team maakt deel uit van je carrièreplan en je leidinggevenden weten ervan. Het enige wat nog ontbreekt is de jarenlange ervaring en dan de juiste inhousekans! Let op aanbiedingen op het intranet van het bedrijf, blijf uw ontwikkelingsproject delen met mensen om u heen en wees klaar om uw aanvraag in te dienen wanneer de mogelijkheid zich voordoet om manager te worden.

De interne weg om manager te worden heeft verschillende voordelen. Het beheersen van de kneepjes van het vak en de werkorganisatie van het bedrijf, maar ook het kennen van de teams die moeten worden aangestuurd, zijn belangrijke troeven die niet mogen worden verwaarloosd als u de ambitie heeft om manager in uw bedrijf te worden. Een ander voordeel is dat u advies kunt inwinnen bij andere managers die al aanwezig zijn om u te helpen uw functie succesvol in te nemen.

Reageer op een jobaanbieding om manager te worden

Als u het traject van de jobaanbieding volgt om manager te worden, is dat omdat u vertrouwt op de ervaring die u tijdens uw professionele carrière hebt opgedaan: uw knowhow, maar ook uw interpersoonlijke vaardigheden (zonder ervaring, moeilijk om onmiddellijk manager te worden). Het vermogen om te managen wordt meestal verworven met ervaring. Zorg ervoor dat u in uw cv het gedeelte “beroepservaring” correct invult om uw vermogen om de functies van manager te vervullen, te benadrukken. Tijdens een sollicitatiegesprek zal de recruiter controleren of je over alle kwaliteiten beschikt die nodig zijn om deze functie zo goed mogelijk uit te voeren, en in het bijzonder bepaalde soft skills die erg populair zijn bij bedrijven:

  • het leiderschap ;
  • stress management;
  • de beschikbaarheid ;
  • goed omgaan met conflicten tussen medewerkers;
  • weten hoe te dienen;
  • Weet hoe je je team kunt motiveren.

Voor meer informatie, ontdek ons ​​artikel dat de 5 kwaliteiten van een goede manager presenteert. Werk ook aan het antwoord op de vraag Waarom manager worden om voor de recruiter te schitteren en je motivatie te waarborgen.

Activeer je netwerk en word manager

Mond-tot-mondreclame werkt in de wereld van werk, en iemand in uw professionele netwerk, die heeft gehoord dat u over de belangrijkste vaardigheden van een goede manager beschikt, kan u een baan als manager aanbieden.

Als het voorstel om manager te worden niet vanzelf komt, is het aan jou om het te activeren. Het netwerk is van groot belang bij het zoeken naar een baan. Je kunt deelnemen aan afterworksessies, netwerkevenementen of conferenties… Alles waarmee u mensen kunt ontmoeten en uw professionele relaties kunt uitbreiden.

Trainen om in aanmerking te komen voor de functie van manager

Zonder ervaring of zonder diploma, kan het opleidingstraject je toelaten om manager te worden. Hoe management trainen? Er zijn twee manieren: interne of externe training.

Interne manager training

Profiteer van interne trainingen die uw bedrijf u kan bieden, zoals spreken in het openbaar of besluitvorming, om zoveel mogelijk vaardigheden te verwerven. Ze stellen je in staat je cv en je kennisaanbod uit te breiden en je daardoor beter te positioneren als er intern of op een van je vacaturesites, zoals , een leidinggevende functie vrijkomt.

Externe training

Via een initiële opleiding verwerft u de basis van de leidinggevende functie:

  • Via een post-baccalaureaat + 5 gelabeld Specialized Masters-type. Bijvoorbeeld: de Specialized Masters in management en internationale vaardigheden, Audencia Business School Atlantic Campus (Nantes), de Specialized Masters in management van levende en agrovoedingsbedrijven – in een specifieke sector dus – EM Lyon Business School, Lyon campus of de Specialized Master in Business Performance Management, ESCP Europa.
  • Via een vestigingstitel (titel ontwikkeld door de vestiging zelf zonder autoriteit of “garant”-commissie, de waarde van de titel op de arbeidsmarkt is evenredig met het prestige van de vestiging. Bijvoorbeeld de Master of Science in Management Studies, Edhec Business School Rijsel.

Een loopbaanversneller, de Master of Business Administration – MBA – stelt leidinggevenden die al actief zijn in het professionele leven in staat om hun opleiding op het gebied van management, economie, human resources, financiën en talen te voltooien om toegang te krijgen tot de hoogste posities in hun bedrijf .

Goed om te weten : om een ​​goede manager te worden, kun je je laten inspireren door de 4 Toltekenovereenkomsten.

Ga op zoek naar de job van de ideale manager >> Raadpleeg onze aanbiedingen op .