Wat heeft het voor zin om je cv op Twitter te promoten?

Zoek werk

“Kan ik een baan vinden voor mijn verjaardag? » Variatie: « En zo niet, bestaat er een site zonder stage-aanbod? Omdat ik al een M2 heb, hè! “. Énora Thomas-Piet heeft gevoel voor humor en een paar vaardigheden over. Een ondubbelzinnige hashtag, #jechercheunjob, accentueert zijn interventies op zijn Twitter-feed. “Wanhopig op zoek naar een baan”: deze kandidaat, op zoek naar een functie in communicatie of reclame, kaapte zelfs een beroemde filmposter op haar homepage op de beroemde microblogsite.

Efficiënt? “Behalve het feit dat mijn nieuwe abonnees voornamelijk overeenkomen met mijn werkterrein, heb ik geen grote verandering waargenomen”, geeft de jonge afgestudeerde toe. Maar ze geeft niet op, in de hoop de nieuwsgierigheid van sommige recruiters te wekken. “Als de trend omgekeerd was en er meer aanbiedingen dan mensen op de markt waren, zou de (relatieve) originaliteit van mijn Twitter-feed misschien het verschil kunnen maken ten opzichte van een profiel dat vergelijkbaar is met het mijne. »

Links, afbeeldingen, geanimeerde gifs: beheers alle bronnen van Twitter

En blijkbaar heeft ze geen ongelijk. “Twitter is echt van de grond gekomen in Frankrijk en overtrof voor het eerst LinkedIn in aantal leden, analyseert Joelle Walraevens-de Luzy, trainer in bedrijfsoriëntatie en loopbaanontwikkeling. Het is echt een kanaal geworden voor zakendoen en ook voor werving. Het enige advies van de expert: beheers de tool perfect. “Vergeet niet om een ​​linkverkorter te gebruiken om naar je cv te verwijzen, gebruik hashtags maar gebruik ook geen woorden. Ten slotte kunnen we ook vertrouwen op visuals: ook goed gekozen afbeeldingen, een korte video of een geanimeerde gif maken het mogelijk om op te vallen. »

Ook Xavier Abaul begreep dit goed. Deze kandidaat, op zoek naar een functie als juridisch medewerker, begon met een klassieke tweet met een link naar zijn cv voor het posten meer aanstootgevende status geïllustreerd met een afbeelding. “Het gebruik van de gif voor mijn tweet beantwoordde aan de behoefte om mijn applicaties te differentiëren”, legt hij uit. In deze voortdurende vermenging van ideeën moest ik een hulpmiddel gebruiken dat de lezer vanaf de eerste passage boeit. Omdat een tweet met een simpele LinkedIn-link geen aandacht trekt. Als hij op het moment van ons interview nog niets had gevonden, was hij in ieder geval gezien en had hij online een paar reacties van bedrijven gekregen. “De eerste werkdag op 24 februari, op Twitter, stelde me in staat om mijn sollicitatie aan nog een paar mensen te laten zien en om met enkele professionals te discussiëren, vervolgt hij. Deze methode zal ik echter opnieuw gebruiken, naast de traditionele middelen – zoals gerichte mailing – als onderdeel van mijn stagezoektocht. »

Val op door recruiters door ze uit te nodigen

“Zelfs als je maar 140 tekens hebt om jezelf te beschrijven of een boodschap over te brengen, is Twitter een buitengewoon hulpmiddel voor zelfpromotie om zichtbaarheid te krijgen in de context van het zoeken naar werk”, merkt Jean-Christophe Anna, auteursgids op”Baan en sociale netwerken, maak verbinding“. Maar je moet nog wel weten wie je wilt bereiken. Om opgemerkt te worden, adviseert de associate director van de firma Link Humans identificeer potentiële recruiters online. “Denk aan het volgen van de Twitter-accounts van de bedrijven waarin je zou willen werken of van bepaalde executives en strategische managers”, vervolgt hij. De gewoonte op Twitter is vaak om terug te volgen, waardoor potentiële recruiters naar hun profiel worden getrokken. »

Maar je kunt verder gaan om je cv te laten “buzzen”… door contact op te nemen met bepaalde strategische contacten. Daarom raadt Jean-Christophe Anna aan om niet tevreden te zijn met hashtags in zijn berichten en om bepaalde gebruikers soms uit te dagen. En om geïnteresseerden te helpen, heeft deze consultant zelfs een Twitter-gids van wervingsbureaus. “Want Twitter is een uitstekende monitoringtool, voor kandidaten maar ook voor recruiters. “Je moet gewoon opvallen…