Leer hoe je wrok los kunt laten om innerlijke vrede te vinden

Vooruitgang op het werk

Als er sterke emoties bij betrokken zijn, kan het moeilijk zijn om wrok los te laten. U kunt zich boos, gekwetst of teleurgesteld voelen. Je vraagt ​​je misschien af ​​of vergeving mogelijk is. Afhankelijk van de kracht van deze gevoelens, heb je misschien het gevoel dat je wrok iets is waar je nooit overheen zult komen.

Wrok is een moeilijk gevoel om bovenuit te stijgen. Als het blijft hangen, kan het uw mentale en fysieke gezondheid beïnvloeden. Het kan ook uw pad naar persoonlijke groei beperken. Gelukkig is het leren loslaten van wrok een vaardigheid die je kunt leren en ontwikkelen met de juiste hulpmiddelen.

Deze gevoelens en emoties kan uw oordeel vertroebelen. Ze kunnen je zelfs voortdurend laten zoeken naar redenen om je frustratie in stand te houden. Tekenen dat u iemand misschien kwalijk neemt, zijn onder meer:

 • Het is gemakkelijk om hun fouten te vinden
 • Je voelt je boos als je aan hen denkt of aan een situatie waarbij ze betrokken zijn
 • Jij bent emotioneel getriggerd door de kleine dingen die ze doen
 • Je voelt je niet gehoord of hebt het gevoel dat je gevoelens er toe doen
 • Het is gemakkelijk om hen de schuld te geven van zaken die niets met elkaar te maken hebben

Wrok is een volkomen normale en geldige reactie op een negatieve situatie. Er is niets mis mee om het te ervaren. Maar als het niet wordt aangevinkt, kan het uw vermogen daartoe belemmeren ga vooruit.

Veelvoorkomende oorzaken van wrok

Wrok kan voortkomen uit allerlei verschillende situaties en relaties. U kunt het voelen op het werk, thuis, tijdens het autorijden of bij vrienden die u al jaren kent.

Voorbeelden van situaties die wrok kunnen veroorzaken zijn onder meer:

 • Boos voelen na een breuk
 • Teleurgesteld voelen Na het krijgen van gepasseerd voor een promotie op het werk
 • Je buitengesloten voelen door een vriend die meer tijd met iemand anders doorbrengt
 • Je geïrriteerd voelen over een opmerking van iemand in je omgeving
 • Je emotioneel mishandeld voelen door iemand die tegen je heeft gelogen

Het verschil begrijpen tussen woede en wrok

Hoewel iemand die met wrok te maken heeft, boosheid kan voelen, zijn de twee emoties niet hetzelfde. Wrok is een emotie die uit meerdere lagen bestaat en die gevoelens van woede, teleurstelling, irritatie en andere gevoelens met zich mee kan brengen emotionele nood.

Wrok mag niet zo openlijk of agressief worden gedeeld als woede. Het wordt gekenmerkt door een groter gevoel van bitterheid en een perceptie van oneerlijkheid die vaak naar voren komt als passieve agressie. Ondertussen is woede een plotselinge emotie die tot een onmiddellijke en zichtbare reactie kan leiden. Woede mag rustig aan in de loop van de tijd, terwijl de wrok in de loop van de tijd erger kan worden.

De negatieve impact van wrok op je welzijn

Gevoelens van wrok kunnen een negatieve invloed hebben op uw algehele welzijn. Dit omvat uw emotionele gezondheid, fysiek welzijnrelaties en meer.

Effecten van wrok op de geestelijke gezondheid

Dat blijkt uit onderzoek gepubliceerd in de Tijdschrift voor religie en gezondheid, Mensen die wrok koesteren lopen een groter risico op een depressie, posttraumatische stressstoornis (PTSS)en andere omstandigheden die van invloed zijn op hun mentale gezondheid. Omgekeerd zijn mensen die van nature meer vergevingsgezind zijn, vaak tevredener met hun leven. Zij ervaren ook minder stress en woede.

Mensen die worstelen met vergeving zijn geneigd woede en bitterheid in nieuwe relaties te brengen. Dit kan ertoe leiden dat u waardevolle en verrijkende relaties misloopt.

Effecten van wrok op de lichamelijke gezondheid

Wrok kan ook een negatieve invloed hebben op uw lichamelijke gezondheidvolgens een onderzoek uit 2023 gepubliceerd in Trends in de psychologie. Omdat wrok kan leiden tot verhoogde stresshormonen, kan dit een negatieve invloed hebben op de volgende aspecten van uw lichamelijke gezondheid:

 • Bloeddruk
 • Immuunsysteem
 • Spijsvertering
 • Bloedcirculatie
 • Hart gezondheid
 • Seksuele prestaties

Effecten van wrok op relaties

Volgens hetzelfde onderzoek in Trends in de psychologiekan wrok uitdagingen veroorzaken die verband houden met spiralen van schaamte, eenzaamheid en loyaliteit. Mensen die wrok koesteren, kunnen een toenemend gedrag vertonen van terugtrekking, verwijten, wraak en vermijding. Dit kan ertoe leiden dat een relatie eindigt.

Omgekeerd kan het nemen van een bewuste beslissing om iemand te vergeven geloof, begrip en een groter welzijn opleveren.

5 manieren om wrok los te laten

Wrok is complex, maar kan worden overwonnen. Als je moeite hebt om erachter te komen hoe je wrok kunt loslaten, zijn hier een paar ideeën om je te helpen het proces op gang te brengen.

1. Identificeer de bron van je wrok

Soms kan de oorzaak van uw wrok duidelijk zijn. Maar andere keren is dat misschien niet het geval. Als je merkt dat je aanhoudende negatieve gevoelens jegens een bepaalde persoon hebt, is het belangrijk om de oorzaak ervan te achterhalen.

Om u te helpen de bron te identificeren, kunt u overwegen de emoties die u voelt te onderzoeken:

 • Voelt u zich gebruikt of benut?
 • Voel je gegeneerd of vernederd?
 • Voelt u zich gediscrimineerd?
 • Voel jij je vergeten of ongezien?

Het is mogelijk dat deze persoon een opmerking heeft gemaakt waar je meer last van hebt dan je dacht. Of misschien heeft iemand die belangrijk voor u is, uw identiteit niet herkend persoonlijke prestaties in de loop van de tijd op de manier die jij wilt.

Een wrokgevoel kan ook voortkomen uit: lage frustratietolerantie. Hoe het ook zij, het is van cruciaal belang om de oorzaak van je wrok te achterhalen, zodat je leert verder te komen.

2. Oefen empathie

Als je eenmaal de oorzaak hebt vastgesteld, probeer dan je emoties een paar minuten opzij te zetten en na te denken over hun motivatie. Als iemand je pijn heeft gedaan, bedenk dan of dat het resultaat is dat hij/zij probeerde te bereiken.

Probeer de dingen vanuit een nieuw perspectief te bekijken. Misschien probeerde een vriend je bijvoorbeeld te steunen na een breuk, maar ging hij te ver door persoonlijke vragen te stellen over je romantische relaties. Of misschien heeft iemand een kwetsende opmerking gemaakt, in de veronderstelling dat het iets was waar je graag grapjes over zou maken.

Het kan moeilijk zijn om te overwegen iemand het voordeel van de twijfel te geven. Probeer jezelf echter uit te dagen om ervoor te zorgen dat je het volledige plaatje ziet. Als je hiermee worstelt, probeer dan met iemand te praten die je vertrouwt voor een derde persoonsperspectief.

3. Herformuleer je verhaal

Als iemand je iets noemt waar je het niet mee eens bent, pas dan op dat je daar niet in gelooft. Als iemand je bijvoorbeeld lui noemt omdat je maar drie dagen per week werkt, daag dan hun perspectief uit. Parttime werken in plaats van fulltime betekent niet dat je lui bent.

Misschien speel jij, naast je parttime baan, de rol van verzorger aan een oudere ouder of wordt overweldigd door het ondersteunen van uw kinderen bij hun buitenschoolse activiteiten. Weet de persoon die de schade heeft veroorzaakt deze dingen? Als dat niet het geval is, is het mogelijk dat ze hun oordeel baseerden op verkeerde informatie.

4. Vergeef jezelf en anderen

Vergeving is een groot woord, vooral als je je gekwetst voelt. Het kan echter ook helend zijn.

Hoewel vergeving geen noodzakelijk onderdeel is van het loslaten van wrok, kan het wel helpen. Dit betekent niet dat je dat moet doen vergeet het verleden of wat er is gebeurd.

Iemand vergeven en medeleven tonen kan een nog grotere uitdaging zijn als de persoon die je pijn heeft gedaan zich niet verontschuldigt of zich laag gedraagt emotionele volwassenheid.

Wanneer dit gebeurt, neem dan een paar stappen terug om je op jezelf te concentreren. Probeer de manier waarop je je voelt te erkennen en te accepteren. Beheers uw rol in het conflict en denk na over de vraag of u tevreden bent met uw reactie.

Als de persoon geen verdriet voelt, overweeg dan om hulp van buitenaf te zoeken. Een professional of coach in de geestelijke gezondheidszorg kan u helpen zich te ontwikkelen gezonde coping-mechanismen je kunt gebruiken om verder te gaan. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om dat te doen relaties herstellen die niet in balans zijn. Als je zich opgesloten voelen en ik kan het niet eens worden, misschien is het tijd om dat wel te doen iemand loslaten.

5. Concentreer u op wat u wel kunt controleren en laat de rest los

Uiteindelijk heb je alleen de macht om controle te hebben over je eigen leven en jouw kant van het verhaal. Je kunt iemand niet maken spijt voelen of bekijk uw standpunt. Vanaf daar kun je alleen bepalen waar je naartoe gaat. Zoek uit waar je dat wilt hebben en richt je aandacht op hoe je een afsluiting kunt vinden.

Vooruitgaan met een lichter hart (en minder wrok)

Het koesteren van een gevoel van wrok kan u zwaar belasten en van invloed zijn op uw situatie persoonlijke groei. Als de situatie zwaar op uw hart drukt, zijn hier een paar dingen die u kunt doen innerlijke rust vinden.

Stel gezonde grenzen om toekomstige wrok te voorkomen

Je kunt het verleden niet veranderen, maar je kunt wel je toekomst beïnvloeden. Grenzen stellen is van cruciaal belang voor het opzetten en onderhouden ervan gezonde relaties.

Voorbeelden van gezonde grenzen in relaties omvatten het volgende:

 • Ruimte vragen wanneer je die nodig hebt
 • Het delen van uw verwachtingen voor emotionele steun
 • Vragen om gelijke inspraak in beslissingen die impact op u hebben
 • Respect voor elkaars tijd
 • Het ondersteunen van individuele belangen

Cultiveer dankbaarheid

Dankbaarheid is een krachtige emotie die is geweest Het is herhaaldelijk bewezen dat het het emotionele welzijn verbetert En interpersoonlijke relaties. Volgens Psychology Today is het cultiveren van dankbaarheid kan bescherming bieden tegen psychische stoornissen zoals angst en depressie. Het is ook gekoppeld aan het volgende:

De volgende activiteiten kunnen je helpen om van dankbaarheid een dagelijkse welzijnspraktijk te maken:

Concentreer u op positieve zelfpraat

Om je te helpen begrijpen waarom je wrok voelt, kan het nuttig zijn om af te stemmen op de manier waarop je tegen jezelf praat. Zijn uw gedachten overwegend negatief? Als dat zo is, doe dan een bewuste poging om uw eigen gedachten ter discussie te stellen door deze te weerleggen positieve zelfpraat.

Als je geest zegt: 'Ik kan dit op geen enkele manier doen, omdat ik in het verleden altijd een fout heb gemaakt', beantwoord dit met logica. In plaats daarvan kun je zeggen: 'Ja, ik heb in het verleden fouten gemaakt. Maar ik heb er altijd van geleerd en ben nu beter in staat om ermee om te gaan.”

Misschien blijf je maar denken aan een opmerking die iemand anders over je heeft gemaakt. Positieve zelfpraat kan je ook helpen onzekerheden overwinnen dat kan aan de oppervlakte zijn gekomen.

Zoek professionele ondersteuning

Soms is er hulp van buitenaf nodig om te leren hoe je wrok kunt loslaten. Dat is goed. Iedereen heeft een ondersteuningssysteem nodig en mensen waarop ze kunnen leunen als ze zich ontmoedigd voelen.

Als je moeite hebt om verder te komen, overweeg dan om individuele hulp te krijgen van een BetterUp-coach. Onze coaches kunnen u helpen de wortel van uw wrok te herkennen. Zij kunnen u begeleiden bij het ontwikkelen van gezonde coping-tactieken en strategieën voor woedebeheersing die voor jou werken. Bovendien bieden ze u effectieve manieren om dat te doen oefen zelfcompassie en hoop vinden.

Leer hoe je wrok los kunt laten: maak contact met een coach

Leren hoe je wrok kunt loslaten kost tijd en moeite, maar de resultaten kunnen ongelooflijk lonend zijn. Het kan uw relaties verbeteren, uw geestelijke gezondheid ten goede komen en u daarbij helpen emotionele regulatie.

Werken met een BetterUp-coach kan je helpen wrok los te laten en gezondere relaties op te bouwen. Het kan u ook helpen uw identiteit te versterken vaardigheden voor het oplossen van conflicten en probleemoplossing om toekomstige wrok te voorkomen.

Begin uw persoonlijke reis naar genezing. Match met uw best passende BetterUp Coach.