Leer coderen zonder computerwetenschapper te zijn: deze leidinggevenden hebben het gedaan

Vooruitgang op het werk

Op 25-jarige leeftijd zit Mehdi Zatar al in zijn tweede bootcamp gewijd aan computerprogrammering. Het laatste: 3 maanden intensieve training bij La Capsule terwijl deze jonge productmanager – nu werkzaam in München bij Rocket Internet – op zoek was naar een baan. “Voor mij is computercode een onderwerp van algemeen belang en deze stage stelde me in staat om het te demystificeren. Met name getraind in Javascript, kan ik nu een site en een app maken met geavanceerde functies”, legt hij uit. Nog een relationeel voordeel: “Ik spreek nu dezelfde taal als de ontwikkelaars waarmee ik werk. Het vergemakkelijkt onze uitwisselingen”

Ja, de code is voor iedereen toegankelijk

Net als Mehdi Zatar beginnen honderden niet-IT-managers aan dit soort aanpak, vaak ten koste van hen. “Meer dan de helft van de 1.300 mensen die onze Coding Days bijwoonden, zijn huidige werknemers, Alexandre Zana, oprichter van deze bootcamp. Onder hen projectmanagers, professionals in business development, communicatie, marketing en ook managers. Hun doelstellingen zijn divers. Voor sommigen is het een kwestie van wennen aan dit digitale universum en de belangrijkste kwesties begrijpen. Voor anderen stelt deze training op het eerste niveau hen in staat om meer specifieke behoeften te formuleren voor een team van ontwikkelaars”, legt Alexandre Zana, oprichter van Coding Days, uit.

Dankzij deze opleiding bespaart Jean-Maurice Bamare-Krong, 52, projectmanager in een IT-groep, “kostbare tijd”. “Ik kan zelf bepaalde fouten in applicaties corrigeren, maar ook inschatten wat de beste tijd is die nodig is voor die of die ontwikkeling. Ik word niet langer ‘gerold’ door de ontwikkelaars’, betoogt hij. Julia Lugovskaja, 28, een consultant bij een adviesbureau die ook door Coding Days ging, ziet het als een manier om haar inzetbaarheid te ontwikkelen. “Momenteel ben ik een werknemer, maar als ik op een dag een project wil opzetten, kan ik een webpagina en een app coderen”, waardeert ze.

Coderen ten koste van alles

Afhankelijk van de codeerscholen, duren deze speciale cursussen “programmeerarmen gebroken” van 1 dag (Coding Days) van pure initiatie, maar met veel oefening, tot enkele maanden (9 weken in Le Wagon, 10 weken in La capsules, enz.). De prijzen variëren dus ook. Tel 99 euro voor de Coding Days-dag, 5500 euro voor 45 dagen in Le Wagon, of 4900 euro voor 3 maanden in La Capsule Paris (3900 euro in Lyon). “Deze opleidingen kunnen worden gefinancierd via de CPF, via Pôle emploi, de Gewesten en de Opca”, verduidelijkt Romain Paillard, communicatieverantwoordelijke bij Le Wagon. Wat de duur van de stage ook is, de belofte is voor iedereen hetzelfde: begrijpen hoe een site of app werkt en in staat zijn om eerstelijns aanpassingen te doen. Uiteraard geldt: hoe langer de training duurt, hoe meer je sites, pagina’s en uitgebreide apps kunt programmeren.

Voeg een regel code toe aan je CV

Zonder te overwegen om naar een ontwikkelaar te converteren, kan dit soort vaardigheid een pluspunt zijn in een wervingsproces. Aarzel dus niet om het op je cv te vermelden of, zoals Jean-Maurice Bamare-Krong, het op je Viadeo- en LinkedIn-profielen te vermelden. “Dankzij deze 2 bootcamps gewijd aan het leren van code, geloof ik dat ik een Bac+2/3-niveau heb en dus de vaardigheden van een junior ontwikkelaar. Ik heb het duidelijk aangegeven in mijn sollicitaties en ik had een technische vraag van de recruiter. De achtergrond van de functie van productmanager kennen was niet essentieel, maar wel een pluspunt”, illustreert Mehdi Zatar.

Alexandre Zana vertelt ook graag over de ervaring van deze jonge business school-afgestudeerde die tijdens een interview zijn kennismaking met coderen benadrukte. “De recruiter vroeg hem vervolgens om live informatie op een site aan te passen. Hij toonde daarmee zijn onbevangenheid en zijn vermogen om te managen”, besluit hij. Maar wees voorzichtig in de code, zoals altijd bij nieuwe technologieën, verdrijft de ene innovatie de andere. Daarbij, sommigen kondigen al het einde van de code aan ten voordele van kunstmatige intelligentie. wanneer wordt de training gegeven om de juiste mondelinge instructies aan onze computers te geven?