Kunstmatige intelligentie zal de komende tien jaar 400.000 banen in Spanje vernietigen

Nieuws

De kunstmatige intelligentie daartoe de potentie zou hebben de komende tien jaar tot twee miljoen banen in Spanje vernietigen. Het zou echter ook kunnen zorgen voor de creatie van 1,61 miljoen nieuwe banen in dezelfde periode. Dit zou een mogelijke impliciete nettoreductie van 400.000 banenzoals uitgelegd door Randstad.

Volgens de analyse van het bedrijf loopt ongeveer 9,8% van de banen in Spanje, wat overeenkomt met 2 miljoen, het risico in de nabije toekomst te worden geautomatiseerd. Bovendien wordt verwacht dat voor ongeveer 15,9% van deze banen de productiviteit zal toenemen. De overgrote meerderheid, ongeveer 74,3%, wat overeenkomt met ongeveer 15,19 miljoen banen, zal echter geen significante veranderingen ondergaan.

Handel, administratie en horeca zijn sectoren met het grootste risico hun baan te verliezen

De meest getroffen sectoren door automatisering zal de handelje kunt tot wel verliezen 158.415 banengevolgd door de activiteiten administratiefmet een geschatte daling van 147.915 banenen de herbergwat een vermindering van 112.770 banen zou kunnen betekenen.

Aan de andere kant zijn dit de sectoren die de grootste nettogroei van de werkgelegenheid zullen ervaren programmering en advies, met de creatie van 76.364 banen extra banen, gevolgd door telecommunicatie met 8.995 banen, media en publicaties met 3.576 banen, en professionele, wetenschappelijke en technische activiteiten met 48.816 banen extra.

Bovendien zullen sectoren als landbouw, veeteelt en visserij, verenigingsactiviteiten, winningsindustrieën en de bouw een “beperkte” impact ondervinden van de introductie van kunstmatige intelligentie. Het wordt verwacht dat De implementatie van AI zou de productiviteit kunnen verhogen met 40% van de banen in programmeren en adviesevenals in banen gerelateerd aan verzekeringsactiviteiten (37%), financiële dienstverlening (36%) en media en publicaties (33%).

Volgens Valentín Bote, directeur van Randstad Research, kan automatisering een impact hebben van wel 18% van de banen wereldwijd. Bovendien wordt erin uitgelegd dat het mondiale bbp met 7% zou kunnen stijgen als gevolg van de implementatie van kunstmatige intelligentie. Bote verwacht een “economische revolutie” als gevolg van de toepassing van deze technologie.

Ondanks de prognoses geeft het rapport aan dat de 54,5% van de bedrijven zegt geen gebruik te maken van kunstmatige intelligentie. Aan de andere kant geeft de resterende 45,5% van de bedrijven toe AI te gebruiken, voornamelijk voor data-analyse (49,2%) en optimalisatie van administratieve taken of procesautomatisering (36,1%).

Bovendien geeft het rapport aan dat het gebruik van kunstmatige intelligentie varieert afhankelijk van de grootte van het bedrijf, omdat het nog in de kinderschoenen staat bij kleine bedrijven, terwijl de adoptie ervan wijdverspreider is bij grote bedrijven vanwege hun grotere investeringscapaciteit.

Het is belangrijk op te merken dat Randstad haar schattingen voor de periode 2023 tot 2033 heeft opgesteld, waarbij alleen rekening is gehouden met de impact van AI, zonder rekening te houden met mogelijke veranderingen in andere economische, geopolitieke en regelgevende variabelen.