Kun je na je vijftigste nog in de marketing werken?

Nieuws

Zij zijn getuige

  • Jean-Denis Garo, hoofd marketing bij Odigo
  • Valérie Gruau, oprichter van de advertentiesite Seniorsavotreservice.com
  • Alain Villemeur, onderzoeksdirecteur bij Economic Transitions, leerstoel Demographic Transitions aan de Paris-Dauphine University
  • Anne-Laure Thomas Briand, directeur Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusiviteit Frankrijk bij L’Oréal

Op welke leeftijd word je senior in marketing?

“Ben ik op mijn 53ste een senior? In feite misschien. Maar in mijn hoofd voel ik me soms dynamischer en enthousiaster dan jonge marketeers die net mijn team komen versterken! “. Jean-Denis Garo werd een paar maanden geleden aangenomen als “Head of Marketing” bij Odigo, een uitgever van callcentersoftware.

In vijf jaar tijd is deze tech-marketingspecialist meerdere keren verdreven, juist vanwege zijn anciënniteit: “Bedrijven hebben haast en nemen niet meer de tijd om mensen op te leiden en mee te laten groeien met het bedrijf. Ze hebben iemand nodig die weet hoe het moet, of het al heeft gedaan.”.

Is Jean-Denis Garo een marginaal geval? In de marketingfunctie, waar we als senior worden gecategoriseerd op soms 35-jarige leeftijd, wordt leeftijd in Frankrijk te vaak gezien als een handicap. “Na de leeftijd van 50 wordt het in alle beroepen ingewikkeld om een ​​baan te vinden, vooral in de marketing, waar het jeugdisme wordt versterkt”betreurt Valérie Gruau, oprichter van de advertentiesite Seniorsavotreservice.com.

Met welke specifieke discriminatie worden senioren geconfronteerd in de marketing?

In de wereld van start-ups maar ook bij andere bedrijven leeft de overtuiging dat een jonge marketeer noodzakelijkerwijs het jonge publiek kent en voorop loopt op het gebied van technologie en nieuwe ontwikkelingen. Het is echter niet het voorrecht van jongeren om op de hoogte te zijn van de nieuwste technologieën. Waar een junior ChatGPT zonder terugblik zal gebruiken, zal een senior de expertise en ervaring hebben om tegenwicht te bieden, te nuanceren en te corrigeren wat kunstmatige intelligentie heeft voortgebracht.

Jean-Denis Garo, hoofd marketing bij Odigo

“Leeftijdsgerelateerde vooroordelen zijn nog steeds alom aanwezig”bevestigt Isabelle Bastide, voorzitter van PageGroup Frankrijk, Spanje en Portugal in het onderzoek “over de intergenerationele link en de mate van betrokkenheid van bedrijven bij het aanwerven van profielen ouder dan 55 jaar”. 50% van de vijftigplussers heeft al het gevoel gehad gediscrimineerd te worden vanwege hun leeftijd. En bijna twee op de drie recruitmentbureaus denkt dat er obstakels zijn bij het voorstellen van senior kandidaten aan zakelijke besluitvormers.”

Resultaat: 40% van de langdurig werkloze leidinggevenden (meer dan twaalf maanden) is ouder dan 55 jaar.

“De arbeidsparticipatie van senioren in Frankrijk – 56% voor 55-64-jarigen – is veel lager dan in de beste Europese landen: 65% in Groot-Brittannië, 72% in Duitsland of zelfs 77% in Zweden,” wijst Alain Villemeur, onderzoeksdirecteur bij de Economic Transitions, leerstoel Demographic Transitions aan de Paris-Dauphine University. Nog een Franse uitzondering…

Te duur geacht, vaker ziek, minder gemotiveerd… stereotypen die verband houden met leeftijd zijn legio en veroorzaken uitsluiting of blokkeren de loopbaanontwikkeling.

Enkele grote, proactieve bedrijven

“Diversiteit is een rijkdom”. Welk bedrijf maakt het niet tot zijn mantra, met de hand op het hart, maar tot de arbeidsparticipatie van senioren halfstok. Talrijke onderzoeken hebben echter aangetoond dat het hebben van gemengde marketingteams met een mix van alle leeftijden en achtergronden het bedrijf effectiever maakt.

Anne-Laure Thomas Briand

In de marketingtempel waar jonge afgestudeerden van de businessschool ervan dromen om te beginnen, laat het onderwerp senioren niemand onverschillig. Anne-Laure Thomas Briand pakte het frontaal aan: “Bijna 30% van onze medewerkers in Frankrijk is ouder dan 50”, verwelkomt de directeur Diversity, Equity and Inclusion France bij L’Oréal. Frankrijk. De wereldleider op het gebied van cosmetica rolt zijn programma ‘L’Oréal voor alle generaties’ wereldwijd uit. “We werken aan het behouden van werkgelegenheid van het begin tot het einde van de carrière, waarbij we rekening houden met het profiel, de vaardigheden en de achtergrond van elke persoon. Wij ondersteunen en trainen alle generaties medewerkers.”

Voorbeeld van geïmplementeerde acties: de integratiedag (“Dag één voor iedereen”) om de groep kennis te laten maken met nieuwe rekruten omvat nu 20% ouder dan 50 jaar. “Door verschillende generaties medewerkers te mixen zodra ze aantreden, kunnen ze op de beste manier samenwerken en veel meer prestaties genereren”, legt Anne-Laure Thomas Briand uit.

De L’Oréal-groep is ook op initiatief, met de Landoy-club in 2022, van de ondertekening van een intercompany commitment charter in de vijftigplusserssector In de werkende wereld. Air France, Axa, Decathlon, Legrand, Renault-groep… 47 bedrijven beloven professionele kansen voor alle leeftijden aan te werven en aan te bieden of ervaren werknemers te promoten.

Het taboe op anti-senior middenmanagers

Zal een door het personeel ondertekend handvest van tien goede voornemens ter strijd tegen leeftijdsdiscriminatie voldoende zijn? Niet zeker.

Zelfs als het topmanagement vraagt ​​om ruimte te maken voor senioren, volgt het middenmanagement niet altijd : “Omdat alle leeftijden in een team zitten, zijn veel algemene directies er klaar voor, maar op managerniveau blokkeert het”, merkt Valérie Gruau op. Managers van 30 jaar zullen vaak de aanwerving van een senior tegenhouden uit angst niet te weten hoe ze iemand moeten managen die hun vader of moeder zou kunnen zijn! ». Nog een barrière die moet worden doorbroken dankzij de waakzaamheid van HR-managers die de moed moeten hebben om teammanagers te waarschuwen die niet divers genoeg zijn.

Overtrainen om inzetbaar te blijven

Voordat ze het opgeven, moeten marketing-senioren die nog in hun functie zitten meer dan anderen anticiperen op moeilijkheden aan het einde van hun carrière.

Eerste reflex, blijven leren en daardoor voortdurend trainen en ongetwijfeld zelfs meer dan andere medewerkers.

Slechts 32% van de 45-plussers profiteert van een opleiding. Na deze leeftijd biedt het bedrijf ze zelden aan. “Het is aan jou als medewerker om verzoeken te doen”beveelt Valérie Gruau aan. Je moet nieuwe snaren aan je boog toevoegen. » Vooral omdat het bedrijf de verplichting heeft om u gedurende uw hele professionele leven te blijven opleiden. Maar niets houdt je tegen om jezelf op andere manieren te trainen.

Een valkuil die je moet vermijden: niet trainen in de technologieën die opkomen op het gebied van marketing, in de overtuiging dat je een jongere zult hebben die het voor je zal doen: sociale netwerken, generatieve AI…marketing is altijd dol geweest op nieuwe technologieën . Generatieve AI zal niet zomaar een flits in de pan zijn, we zullen ermee moeten leren leven en voor een marketeer is het niet confronteren ervan jezelf in gevaar brengen.

“Door te blijven trainen kun je je inzetbaarheid vergroten in je huidige bedrijf en mogelijk ook in een ander bedrijf, of een baan vinden als je de pech hebt deze te verliezen”adviseert Valérie Gruau.

De volwassen marketeer die er zo in is geslaagd om in de race te blijven, kan dan overwegen om een ​​expert, een mentor of zelfs een manager te worden die de veranderingen zal ondersteunen, aangezien hij ze al heeft geleid.

Interim-manager in marketing?

Een andere mogelijkheid om te verkennen: uw diensten aanbieden als interim-manager voor de duur van een project. “Jong blijven is een gemoedstoestandverzekert Jean-Denis Garo, die lange tijd leiding gaf aan de Club des marketeers in tech (CMIT). De senior marketeer moet zichzelf blijven uitdagen, kijken naar wat anderen doen, op de hoogte blijven van technologieën en trends en door bedrijven te veranderen. Degene die uitglijdt en in slaap valt, heeft een ingewikkeld einde aan zijn carrière! ».

Senior marketingmanagers die nieuwsgierig zijn gebleven en hebben geaccepteerd om uitgedaagd te worden, zullen flexibel en gewild zijn: “In het bankwezen, de detailhandel, enz. zullen bedrijven seniorprofielen nodig hebben die onmiddellijk kunnen worden gebruikt en actie kunnen ondernemen om hun klanttrajecten te beoordelen of hun digitale transformatie te laten slagen.voorspelt Jean-Denis Garo. De cultus van het jeugdisme, bedrijven beginnen ervan terug te komen! »