Jupol hekelt “straffen” aan de nationale politie die zwangerschaps- of vaderschapsverlof aanvraagt

Nieuws

Jupol, de meerderheidsvakbond van de Nationale Politie, hekelt opnieuw wanpraktijken die haar agenten treffen. Deze keer was het van de hoofdcommissaris van het plaatselijke politiebureau in Benidorm. Zoals vermeld in de organisatie klachtopenbaar gemaakt in een verklaring, “is eenzijdig besloten en in strijd met de huidige regelgeving vrouwen en mannen die gebruik maken van hun legitieme rechten, besluiten in fracties van weken van hun moederschaps-/vaderschapsverlof te genieten”.

Als dit het geval is, “zullen ze worden gestraft en uit hun baan worden verwijderd.” Jupol is op de hoogte van de eerste reacties van deze president, die verzekert dat het geen straf is. “Maar in het beste geval is het dwang uit het leerboek”, benadrukken ze.

Nationale politieagenten hebben, net als iedere burger, recht op zwangerschaps-/vaderschapsverlof, dat deel uitmaakt van een van de arbeidsbemiddelingsmaatregelen voor 2024. Dit houdt in dat ze de eerste zes weken onmiddellijk na de geboorte van de baby hebben, en de resterende zes weken. 10, waar u van kunt genieten continu of gespreid over verschillende periodes van een week.

De taak van een agent kan uw eerste zijn

De klacht is gebaseerd op iets dat de komende dagen zou kunnen gebeuren. En een van de agenten “zou worden verwijderd uit haar baan en uit de gewone vorm van dienstverlening.” Ze zou dus worden gediscrimineerd ten opzichte van de rest van haar klasgenoten.

Jupol legt uit dat er binnen de Nationale Politie twee verschillende soorten werktijden zijn. De eerste is de gewone (maandag tot en met vrijdag) en de roterende voor 24-uursdiensten. Agenten die in laatstgenoemde sector werken, hebben doorgaans 'meer problemen' omdat ze bijvoorbeeld vakanties of overnachtingen in hun werkdag opnemen.

Maar, benadrukt Jupol, dit verandert met betrekking tot de betaling van de moederschaps-/vaderschapsuitkering, die vooral wordt gerespecteerd. De verklaring concludeert dat, zodra de Internationale Vrouwendag, 8M, is gevierd, het noodzakelijk is om deze eis, gepromoot door degenen die verantwoordelijk zijn voor Benidorm en Alicante, te herhalen en deze klacht naar het ministerie van Binnenlandse Zaken te sturen.