Je verloren voelen: tekenen, oorzaken en 4 tips om je weg te vinden

Vooruitgang op het werk

Iedereen voelt zich wel eens verloren.

Of je nu midden in een grote levenstransitie zit of twijfelt aan een carrièrepijl, je verloren voelen is een normaal onderdeel van het uitzoeken van je volgende stap. Het is vaak een teken van naderende persoonlijke groei: een kans om nieuwe uitdagingen aan te gaan en meer over jezelf te leren.

Het kan lastig zijn om beslissingen te nemen terwijl u zich verloren voelt. Laten we eens nader bekijken hoe het is om je verloren te voelen en tips geven voor het zetten van je volgende stap.

Wat betekent het om je verloren te voelen?

Je verloren voelen is vergelijkbaar met het gevoel dat je stagneert, zowel in je carrière als in je persoonlijke leven. U herkent dat uw huidige situatie u niet langer dient, maar weet niet zeker waar u terecht kunt. Voor sommige mensen kan het lijken op een depressie.

Dit zijn zeven tekenen dat u zich misschien verloren voelt:

 1. Je reflecteert vaak op het verleden.

 2. Je bent minder optimistisch over de toekomst en twijfelt aan je levenspad.

 3. Je hebt moeite om te genieten van activiteiten waar je vroeger van hield.

 4. Je bent niet geïnteresseerd in hoe je je tijd doorbrengt.

 5. Je voelt je ongemotiveerd.

 6. Je hebt het gevoel dat je in een sleur zit.

 7. Je hebt het gevoel alsof je het contact met je ware zelf bent kwijtgeraakt.

Voor de meesten van ons is het gevoel dat we verloren zijn een teken dat onze persoonlijke waarden of doelen zijn veranderd. Misschien zijn uw loopbaanambities veranderd, zodat uw huidige rol niet langer voldoening geeft, of heeft u onlangs een substantiële verandering in uw persoonlijke leven meegemaakt waardoor u zich doelloos voelt.

Het gevoel dat je geen richting hebt, kan een katalysator zijn om nieuwe kansen te verkennen en als individu te groeien. Zie het als een kans om je doel te herontdekken en een nieuwe intentie te stellen voor de manier waarop je je dagelijkse leven leidt.

Waarom voelen mensen zich verloren?

Veel verschillende soorten live-evenementen of ervaringen kunnen ertoe leiden dat u zich verloren voelt. Hier zijn enkele veelvoorkomende redenen, maar onthoud dat u zich nog steeds verloren kunt voelen zonder dat u een levensveranderende gebeurtenis hebt meegemaakt.

Naarmate we groeien en evolueren als mensen, veranderen ook onze behoeften en doelen. U kunt zich verloren voelen als uw huidige leven niet langer aansluit bij uw doelen, waarden of doel.

7 tips om de weg te vinden als je je verdwaald voelt

Je verloren voelen is niets om over in paniek te raken.

Het is belangrijk om te onthouden dat het overwinnen van het gevoel van verlorenheid niet van de ene op de andere dag gebeurt. Het is een proces van zelfontdekking vol nieuwsgierigheid en geduld.

Stel je voor dat je voor verschillende deuren staat, elk een nieuwe en opwindende kans. Je probeert te bepalen welke je moet betreden om meer vervulling in je leven te brengen.

Hier zijn onze beste tips om de weg te vinden als je je verdwaald voelt.

1. Identificeer uw sterke punten

Als u zich verloren voelt, besteedt u waarschijnlijk niet veel tijd aan het nadenken over uw sterke punten. Dit is precies waar u moet beginnen wanneer u aan uw professionele en persoonlijke ontwikkelingsreis begint.

man-met-handen-in-positie-om-te-klappen-persoonlijke-ontwikkeling

Om u op weg te helpen, kunt u brainstormen over de volgende vragen:

 • Waar blinkt u uit in uw huidige rol op het werk?

 • Wat zijn je favoriete delen van je dag?

 • Wat geeft jou kracht?

 • Welke vaardigheden hebben ervoor gezorgd dat jij succesvol bent geworden?

 • Wanneer ben je het meest productief?

Zorg ervoor dat je zowel harde als zachte vaardigheden meeneemt. Beschik jij over geweldige projectmanagementvaardigheden en werk je graag samen met collega’s? Ben jij de persoon waar je vrienden naar toe gaan als ze advies of ondersteuning nodig hebben? Het opsommen van uw sterke punten kan u zowel aanmoedigen als begeleiden bij uw volgende stappen.

Als u het nuttig vindt, kan het nuttig zijn om ook uw zwakke punten te onderzoeken. Welke vaardigheden zou je willen verbeteren? Houd ze in gedachten terwijl u op zoek gaat naar groeimogelijkheden.

2. Denk na over uw waarden en doelen

Onze doelen veranderen net als wij. Het is een normaal en natuurlijk verschijnsel, maar het kan je begrijpelijkerwijs een verloren gevoel geven. Of u nu zelfstandig bent of met de hulp van een life coach, houd uw huidige doelen met een vergrootglas vast. Stel jezelf de volgende vragen:

 • Wat zijn je huidige doelen? Welke daarvan spreken je nog steeds aan, en welke boeien je niet meer?

 • Waar gaat het jou op dit moment om? Welke passies, hobby’s en interesses zorgen ervoor dat jij je vervuld voelt?

 • Hoe zou het eruit kunnen zien om deze passies en interesses in je dagelijkse leven te integreren?

Zak de antwoorden op deze vragen in je zak. U kunt bij hen terugkomen voor verdere reflectie terwijl u meer over uw passies leert. Beschouw uw doelen als dingen die u opnieuw moet evalueren terwijl u groeit en verandert.

3. Creëer nieuwe gezonde gewoonten

Wees extra voorzichtig om uw lichaam en geest te ondersteunen. Het belast uw welzijn als u zich op onbekend terrein begeeft. Doe uw best om voor uzelf te zorgen. Hier zijn enkele gezonde zelfzorggewoonten die u kunt proberen:

vrouw-silhouet-in-lotus-yoga-positie-zelfzorg

 • Logboek. Als je niet weet waar je over moet schrijven, zoek dan online naar aanwijzingen die je kunnen helpen bij het schrijven. Een dagboek bijhouden is een geweldige manier om negatieve zelfpraat uit te dagen en onderwerpen te herontdekken die je opwinden.

 • Oefening. Beweeg je lichaam elke dag. Zelfs een wandeling van 20 minuten tijdens je lunchpauze telt mee.

 • Eet de regenboog. Zorg ervoor dat je drie maaltijden per dag eet, aangevuld met wat tussendoortjes. Voeg meer fruit en groenten toe, experimenteer met nieuwe recepten en ontdek nieuwe voedingsmiddelen die je lekker vindt.

 • Rest. Geef prioriteit aan tijd voor echte rust. Dat kan betekenen dat je een middagje films kijkt of gaat wandelen – hoe echte rust er voor jou ook uitziet.

 • Meditatie of diepe ademhalingsoefeningen. Deze gewoonten helpen bij het reguleren van je zenuwstelsel, zodat je je geest kunt kalmeren en je geaard kunt voelen in het huidige moment.

 • Minimaliseer het gebruik van sociale media. Jongeren besteden gemiddeld 3,5 uur per dag aan het scrollen op sociale media. Te veel tijd besteden aan “doom scrollen” heeft een negatieve invloed op het gevoel van eigenwaarde en kan ertoe bijdragen dat u zich verloren voelt.

Gebruik deze gezonde gewoonten om een ​​solide routine op te bouwen. Uiteindelijk zullen ze een automatisme worden, en het volhouden van nuttige activiteiten zal niet zoveel moeite meer vergen. Ze kunnen u ook helpen goed uitgerust te blijven om met meer uitdagende situaties om te gaan.

4. Probeer nieuwe dingen – stap buiten je comfortzone

Als u iets nieuws probeert, worden de delen van uw hersenen geactiveerd die dopamine vrijgeven, een ‘feel good’-hormoon dat ons plezier en opwinding geeft. Het ondernemen van een nieuwe activiteit of het nastreven van een nieuwe interesse bevordert het gevoel van welzijn.

Het proberen van nieuwe dingen vergroot ook de neuroplasticiteit van onze hersenen, het vermogen om te veranderen en opnieuw bedraad te worden. Door jezelf in nieuwe situaties te brengen, vormen je hersenen nieuwe neurale verbindingen. Neuroplasticiteit ontstaat als reactie op het leren van nieuwe dingen en wordt op de lange termijn in verband gebracht met verbeterd cognitief functioneren.

Harvard Medical School raadt aan nieuwe activiteiten te vinden die uitdagend en tamelijk complex zijn. Zorg ervoor dat u tijd vrijmaakt om deze nieuwe activiteiten te oefenen.

5. Zet stappen richting je doelen, hoe klein ook

Hoewel het in één keer doorvoeren van grote veranderingen misschien wel de meest productieve manier lijkt om een ​​nieuw doel te bereiken, is het niet de meest duurzame. Je leert meer over jezelf en je interesses door geleidelijk je nieuwe doelen te bereiken. Langzame, kleine stappen zijn op de lange termijn grote sprongen.

Als je een doel op de ene manier probeert te benaderen en het geen weerklank vindt, kun je omdraaien en een andere route proberen. Gebruik elke stap vooruit als een kans om beter te begrijpen wat u vervolgens moet doen.

6. Zoek professionele ondersteuning

Je verloren voelen is een unieke kans om een ​​nieuw pad te bewandelen. Een professionele coach of mentor kan enig licht werpen op wat u vervolgens moet doen. Dergelijke ondersteuning kan u ook helpen bij het omgaan met complexe emoties wanneer deze zich voordoen.

Praat met iemand die u vertrouwt en die uw situatie vanuit een nieuw perspectief kan bekijken. Als het bijvoorbeeld tijd is voor een carrièreswitch, zoek dan de steun van een loopbaancoach die je hierbij kan begeleiden.

7. Wees geduldig met jezelf

Hoe zou je met een vriend praten als hij of zij in jouw positie was? De kans is groot dat je tegen ze zegt dat ze aardig voor zichzelf moeten zijn, ruimte voor rust moeten creëren en het proces van het leren over hun nieuwe doelen moeten waarderen. Behandel uzelf zoals u een goede vriend zou behandelen: wees vriendelijk en geduldig.

Wanneer u merkt dat u zich angstig of ongeduldig voelt, doe dan een stapje terug en bekijk de situatie objectief. Concentreer u op het boeken van vooruitgang in plaats van elke stap perfect uit te voeren. Houd een open geest, zodat u gaandeweg kunt leren.

Focus op de reis: ontdekken wat de toekomst biedt

Je verloren voelen is een kans om een ​​nieuw deel van jezelf te verkennen en misschien een nieuw doel na te streven. Je moet geen onmiddellijke resultaten verwachten. Concentreer u in plaats daarvan op het leren van de reis die voortkomt uit het vinden van uw weg.

Wees voorzichtig bij het verkennen van uw volgende stappen en onthoud: u bent niet de enige. Werken met een coach kan begeleiding bieden bij het herontdekken van uw waarden en doelen.

Bezoek BetterUp voor meer informatie.