Hoe zijn baas te vervangen?

Vooruitgang op het werk

Betrokken bij je functie

De plaats van uw manager innemen gaat niet van de ene op de andere dag. Neem de tijd om uw betrokkenheid te bewijzen door extra verantwoordelijkheden op u te nemen, door te reageren wanneer u moet investeren in een moeilijk project, of door uw collega’s te helpen wanneer ze overweldigd zijn of een taak niet beheersen. Uw hiërarchie onthoudt dit bij het zoeken naar een vervanger voor uw N+1.

Train uzelf om te anticiperen op uw toekomstige verantwoordelijkheden

Het is niet omdat je technisch een uitstekende vakman bent dat het management alleen komt! Je zult moeten leren om je nieuwe functie te belichamen en je toekomstige functies op je te nemen.

Om te voorkomen dat je van de hoogte valt zodra je je doel hebt bereikt, onderneem je nu actie door het gedrag van je baas te observeren, om advies te vragen en trainingen te volgen over onderwerpen als management, leiderschap, communicatie, projectmanagement, het oplossen van conflicten tussen je toekomstige medewerkers… Zoveel vaardigheden die nuttig voor je zullen zijn als de tijd daar is.

Lees ook >> 40 jaar: tijd voor professionele verandering

Maak je ambities kenbaar

Stel je voor: je direct leidinggevende vertrekt voor nieuwe uitdagingen en je ontdekt twee dagen later dat hij is vervangen door externe werving. Allemaal omdat HR niet wist dat je geïnteresseerd was. Je bijt in je vingers, en het bedrijf ook: iemand die de binnenkant al kent, blijkt vaak de perfecte kandidaat.

Aarzel dus niet om de zaden heel vroeg te planten met het oog op een aanstaande oogst. Het individuele gesprek is het ideale moment om je ambitie kenbaar te maken om op min of meer lange termijn hiërarchisch te evolueren. Pas op hoe je dingen formuleert, je manager moet je niet als een bedreiging zien!

Lees ook >> Jaarlijks evaluatiegesprek: waarover valt te onderhandelen

Houd de controle

Het kan zijn dat u al met andere teamleden concurreert voordat de functie beschikbaar komt. Het is misschien verleidelijk, maar breng ze niet tot zinken! Je moet een delicaat evenwicht bewaren door je prestaties te laten zien zonder de deken over jezelf te trekken.

Bewijs dat je perfect zou zijn voor de job zonder je collega’s te kleineren, door in harmonie met hen te blijven werken zonder te vergeten dat morgen dezelfde medewerkers je team zullen vormen. En als een van hen wint, koester dan geen wrok.

Lees ook >> Hoe win je van een reorganisatie?

Kies voor een soepele overgang

Vermijd een revolutie in alles als je de baan krijgt! Jouw stijl van leidinggeven mag dan anders zijn, er is geen sprake van om alles te veranderen, om bijvoorbeeld het team helemaal aan zichzelf over te laten als het een heel directieve stijl gewend is, of andersom.

En luister vooral naar uw medewerkers: met hun ervaring als voormalig baas en hun nieuwe functie onder uw bevel, zijn zij in de beste positie om te zien wat, in de innovaties die u introduceert, wel of niet werkt.