Carrière of kind: moeten we nog kiezen?

Vooruitgang op het werk

Carrière of kind: zet meer in op kwaliteit dan op perfectie om rond te komen

Als leidinggevende blijft het beschouwen van zwangerschap en moederschap een delicaat onderwerp. Want zelfs als het bedrijf een HR-beleid voert dat is aangepast aan de behoeften van vrouwen – en in het bijzonder aan deze levensfase -, zijn de beperkingen die moeten worden aangenomen als moeder-executive talrijk.

Anne-Cécile Charil, 37, moeder van 3 kinderen (3, 6 en 9) en Development Manager bij Santé Mobilité Services, getuigt: “Na mijn 3e bevalling heb ik een fulltime baan aangenomen met veel reizen. Deze periode was moeilijk om te leven omdat het ritme erg intens was. »

Vergaderen, werkverslagen, boodschappen doen, in bad gaan en de kinderen naar bed brengen? Helaas ben je geen Wonderwoman… Daarom is het nodig om je eisen naar beneden bij te stellen. Als uw vervulling professionele prestaties vereist, accepteer dan dat niet alles perfect is. En vooral schuldig voelen. Voor Anne-Cécile Charil “is er altijd een latente schuld. Maar je komt er wel overheen als je een baan doet die je voldoening geeft, die zinvol is voor jou en voor de samenleving. Het belangrijkste is dat u kunt genieten van quality time met uw kinderen als u bij hen bent. »

Voor Caroline Dumond, algemeen afgevaardigde van de Première Sud, voormalig werfleider van Air Liquide en moeder van 4 kinderen: “Elke keer dat je ergens bent, moet je je concentreren op de kwaliteit van wat je produceert. Afgezien van de crisissituaties, toen ik thuiskwam van mijn werk om voor mijn jonge kinderen te zorgen, was ik 100% beschikbaar. »

Lees ook >> Deze bedrijven waar je zonder schuldgevoel ouder kunt zijn

Organisatorische flexibiliteit: de sleutel tot succes bij het combineren van werk en kinderleven

“Sommige mensen vertellen je dat organisatie de sleutel is tot het combineren van werk en kinderen. Maar voor mij is het flexibiliteit”, zegt Anne-Cécile Charil.

Af en toe telewerk, mogelijkheid om je rooster aan te passen bij een ziek kind, aanpasbare oppasroosters bij calamiteiten: organisatorische flexibiliteit, op het werk en thuis, is essentieel.

Als je werkgever het spel speelt, wordt de kans groter dat je floreert in je dubbele rol van manager en moeder. “Toen mijn kinderen klein waren, kwam ik altijd om 18.00 uur thuis. Voor de kleine anekdote hebben we zelfs het alarm in de controlekamer geactiveerd, zodat ik op tijd kon vertrekken om mijn kinderen van de crèche op te halen! Vanaf 20.30 uur ging ik weer aan het werk. »

Thuis zal je belangrijkste partner de persoon zijn die zorgt voor de overgang tussen het einde van de school en je terugkeer … Ofwel de oppas, meestal; of de grootouders – voor de gelukkigen – die doordeweeks de logistiek van transport, baden en maaltijden regelen.

“Omdat mijn man vaak onderweg was, vond ik een oppas die erg beschikbaar was”, legt Caroline Dumond uit. Omdat ze zelf moeder was, werkte ze niet op woensdag. Maar soms, in een noodgeval, nam ze mijn kinderen mee naar huis. »

Lees ook >> Hoe verzoenen de supervrouwen die beroepsleven en privéleven met elkaar verzoenen

Kies voor een flexibel uurrooster zodat je niet hoeft te kiezen tussen een kind of een carrière

Hoewel niet gegeneraliseerd, is 80% van de werkende vrouwen met jonge kinderen vaak de voorkeursoplossing. Deze parttime, meestal gevraagd vanaf het 2e of 3e kind, gaat zelden gepaard met een vermindering van de werkdruk. Aan de andere kant stelt het werkende moeders in staat om – soms tussen 2 e-mails en 3 telefoontjes – muzieklessen, huiswerk en snacks te beheren… Een compromis dat hen in staat stelt aanwezig te zijn in het gezinsleven zonder hun ambities professionals op te geven!

Lees ook >> Pariteit: vrouwen beter gekwalificeerd maar minder managers dan mannen

Lees ook >> Vrouwelijke leidinggevenden en feministen, zij getuigen