Hoe je je vreugde kunt verbergen bij het afscheidsfeestje van een em…, vooral als je de afscheidsspeech moet houden

Nieuws

1 – Maak je klaar

Improviseren op D-Day is uitgesloten, omdat het niet goed zat met deze medewerker, zou je in de verleiding kunnen komen om los te laten. Je hebt het tot nu toe volgehouden, het zou zonde zijn om te ontsporen. Denk aan je team, ze respecteren je juist vanwege je koelbloedigheid. Als u de sfeer niet wilt bederven, kunt u uw toespraak beter voorbereiden.

Erik Bah

“De afscheidsspeech moet een eerbetoon zijn aan de persoon”, benadrukt Éric Bah, coach, spreker en auteur. Als je geen inspiratie hebt, praat dan met zijn collega’s om wat anekdotes en informatie over zijn kwaliteiten te verzamelen (die je helaas zijn ontgaan). Per slot van rekening heeft hij waarschijnlijk voor iedereen alleen slechte herinneringen achtergelaten.

2 – Houd het kort

Je bent niet ongelukkig om te zien dat deze bijdrager de box verlaat, dus je hoeft er geen tonnen van te maken. Tussen de 3 en 5 minuten afscheidsrede is meer dan genoeg.

3 – Denk positief

Wat je antipathie ook is voor de starter, dit is niet het moment om het te uiten.

“Neem een ​​positieve en zorgzame toon aan als u over de goede tijden praat. Zelfs als het verleidelijk is, vermijd schorpioen-modus schoppen, jaloezie of bitterheid »beveelt Eric Bah aan.

4 – Stel de scène in voor uw toespraak

Dit is om te onthouden waarom jullie vandaag allemaal bij elkaar zijn. U viert het vertrek van Jean-Claude na 5 jaar goede en trouwe dienst. “Vat zijn persoonlijkheid in een paar woorden samen door een leuke info te citeren die geen brood eet. Bijvoorbeeld “Jean-Claude, onze gentleman-grap”, of “Sophie, onze koekjesleverancier op vrijdag”, illustreert Eric Bah. Vooral geen harde grappen. Je kan ook praat over je ontmoeting met deze medewerker, zijn meerwaarde voor het team en zijn ontwikkeling binnen het bedrijf.

5- Bedank de persoon

Zelfs als je deze medewerker niet tevreden zou kunnen stellen, zul je niet aan de dankbetuigingen kunnen ontsnappen. Om niet als een huichelaar te worden beschouwd, “Doe het namens het bedrijf en het team. Idem voor uw wensen van geluk en succes voor zijn nieuwe professionele leven.zegt Eric Bah.

6 – Open de verhandeling over de toekomst

Je hebt zojuist een welwillend portret van Jean-Claude/Sophie geschilderd, allemaal vermengd met onschuldige anekdotes, dat is perfect. Spreek dan de rest van de gemeente toe. Degenen die blijven en zich waarschijnlijk afvragen wanneer Jean-Claude/Sophie wordt vervangen. Want terloops had de gelukkige starter geen fictieve baan.

Christophe Pallee

“Als er nog geen beslissing is genomen over de vervanging, is het toch zaak om hun vragen te beantwoorden door aan te tonen dat de strategie van het bedrijf goed vastligt. Een zin als “Ik ben me terdege bewust van de organisatorische moeilijkheden die opdoemen, maar we werken aan een oplossing.” En ga verder met de toekomst van het bedrijf »suggereert Christophe Pallée, educatief directeur en expert in orale strategie bij Whistcom, een bedrijf gespecialiseerd in orale strategie.

7- Sluit af met een uitnodiging

Start aan het einde van je geweldige toespraak zelf het applaus en nodig de vergadering uit voor een drankje. Het is goed, het is voorbij, je hebt de klus geklaard.

Ah, en dan laatste punt: als je ter plaatse aanwezig bent op de dag van zijn afscheidsborrel, hoop dan niet eens een beetje geforceerd aan deze toespraak te ontsnappen. Het is jouw taak als manager. Als je die dag toevallig afwezig was, aarzel dan niet om de baby door te geven aan een van zijn collega’s die hem zo op prijs stelden.