Hoe bereidt u zich voor op uw jaargesprek?

Vooruitgang op het werk

Januari is over het algemeen de maand van professionele wensen… en van het jaarlijkse gesprek. Afhankelijk van het bedrijf lopen de voorwaarden voor het gekwalificeerde uiteen, jaargesprek of zelfs individueel gesprek, maar het doel is hetzelfde: een moment van uitwisseling creëren met zijn hiërarchische meerdere. Wat is het doel van het individuele gesprek Toename, promotie of zelfs behoefte aan opleiding, het is van belang deze afspraak tot in de kleinste details voor te bereiden want verlies niet uit het oog dat uw leidinggevende zich ook heeft voorbereid op het uitvoeren van het jaargesprek (7 tips om je goed voor te bereiden op het jaargesprek van je medewerkers).

Dedramatiseer het jaargesprek om het goed voor te bereiden

Een jaarlijks evaluatiegesprek goed benaderen betekent allereerst het ontrafelen ervan. Om er goed uit te zien en zo sereen mogelijk over te komen, herhaalt u bij uzelf dat dit interview ook moeilijk te benaderen kan zijn voor uw manager.

Verwacht je te worden bijgesneden? Zeg tegen jezelf dat het voor niemand gemakkelijk is om slecht nieuws te brengen. Bovendien, wanneer uw leidinggevende niet veel anciënniteit in het bedrijf heeft.

Lees meer over het jaarlijkse onderhoudsproces

Gebruik maken van of zelfs een lunchpauze inleiden in het gezelschap van oudere collega’s is een goede manier om meer te weten te komen over de gewoonten van uw gemeenschappelijke supervisor.

U kunt ook kiezen voor een directere houding door uw leidinggevende duidelijk te vragen naar de procedure van het jaargesprek en de verschillende vragen die aan u gesteld kunnen worden.

Laatste optie, neem contact op met uw HR-afdeling, als deze bijeenkomst in uw bedrijf is geregeld.

Verzamel het hele jaar door nuttige informatie voor uw jaargesprek

De voorbereiding op het jaargesprek is ruim van tevoren gedaan, vanaf het einde van de vorige!

Verzamel naarmate het jaar vordert alle elementen die u interessant lijken om terug te gaan naar D-Day. U kunt bijvoorbeeld een specifieke map op uw computerbureaublad maken (groener gebaar dan een zak met impressies samenstellen) waarin u glijdt in de belangrijke elementen die tijdens het jaargesprek aan de orde komen.

De reden is simpel: zelfs als je geheugen goed werkt, loop je het risico dat je in december gebeurtenissen vergeet die in februari plaatsvonden!

Maak de balans van het afgelopen jaar op

Als je manager je vraagt ​​hoe je het afgelopen jaar hebt ervaren, moet je hem kunnen antwoorden. Het is belangrijk om je antwoord goed voor te bereiden, want het zal als basis dienen voor: rechtvaardig uw mogelijke verzoeken (bonus, verhoging, enz.). Door een goede voorbereiding durf je ook tijdens covid om opslag te vragen.

Je kunt bijvoorbeeld praat over uw professionele successen, maar ook van uw mislukkingen die worden gezien als een hefboom voor toekomstig succes. Aarzel niet om bijvoorbeeld de behandelde dossiers, de gerapporteerde bedragen aan het bedrijf of de uitgevoerde projecten te kwantificeren en dit alles schriftelijk vast te leggen.

Ons advies : haast u niet te snel met dit onderdeel van het jaarlijkse onderhoud. Het is tijd om vrijuit spreken over je gevoelens of de moeilijkheden die je tegenkomt om te voorkomen dat ze het volgende jaar opnieuw gebeuren.

Bereid je voor op je jaargesprek door je doelen te stellen

Onthoud ongeveer tien dagen voor D-Day alle informatie in uw specifieke dossier. Vervolgens, maak een lijst van de belangrijkste berichten die u aan uw manager wilt overbrengen.

Om dit te doen, kun je je aan het einde van het jaargesprek afvragen welke doelen je wilt bereiken: verhoging, bonus, telewerken, etc.

In een tweede keer, bereid een schriftelijk betoog voor onder elk van uw verzoeken om ze te verstevigen.

Bereid je voor om de schuld te krijgen

Jaarlijks onderhoud is tweerichtingsverkeer. Enerzijds deelt de medewerker zijn gevoelens over het afgelopen jaar en levert hij zijn verzoeken in. Anderzijds complimenteert, feliciteert, stimuleert of geeft de manager verbeterpunten aan de leden van zijn team. In deze laatste hypothese is het noodzakelijk om de verwijten te kunnen horen en positief te zijn.

Focus op je reboundvermogen

Vermijd in het algemeen ten koste van alles veroordelend te zijn. Accepteer uw deel van de verantwoordelijkheid en probeer niet de hele aarde de schuld te geven van uw mislukkingen. Zorg ervoor dat u altijd de indruk wekt dat u uw werk wilt verbeteren. Kortom, niet mokken!

Weten hoe u naar uw manager moet luisteren

Je manager is geen grote boze wolf die je koste wat kost opvoedt. De situatie of andere factoren, zoals een reorganisatie, kunnen een weigering van een opslag of een bonus verklaren zonder dat de kwaliteit van je werk in twijfel wordt getrokken.

De verhoging of de bonus is niet automatisch en je moet ook weten hoe je deze accepteert. Als het niet voor dit jaar is, is het zeker volgend jaar.

D-Day is eindelijk aangebroken! Laat je beste glimlach zien, blijf positief en neem je aantekeningen mee tijdens het jaargesprek. Dankzij al onze adviezen zal deze verplichte passage heel goed verlopen.

Voor een succesvol jaarlijks beoordelingsgesprek vindt u de sleutels tot succes in ons artikel over dit onderwerp.