Hoe antwoordt u op de vraag: “Wat zijn uw zwakke punten?” met gemak

Vooruitgang op het werk

Een sollicitatiegesprek krijgen is een belangrijke mijlpaal bij elke zoektocht naar een baan. Na het updaten van je LinkedIn-bio, het doorlopen van de plaatsingsapps en het insturen van cv’s slaat de bliksem in. Een potentiële werkgever is van mening dat u over de kwalificaties beschikt om aan hun behoeften te voldoen.

Nu is het tijd om ze persoonlijk te imponeren met een geweldige eerste indruk

In de eerste paar minuten van een sollicitatiegesprek komt veel kijken. Je moet eraan denken om punctueel te zijn, je te kleden voor de rol en zelfverzekerd over te komen. Maar daar mogen uw voorbereidingen niet stoppen.

collega's-praten-aan-een-tafel-hoe-te-beantwoorden-wat-zijn-uw-zwakheden

Het lijdt geen twijfel dat de eerste indruk belangrijk is. Interviewers beginnen binnen enkele minuten na hun ontmoeting een mening te vormen op basis van de stevigheid van uw handdruk, uw interviewoutfit en non-verbale lichaamstaal.

Door je interviewtips goed te gebruiken, kom je goed op weg, maar je moet ook verder denken dan de introductie. Als u de antwoorden op veelvoorkomende sollicitatievragen bij de hand heeft, kunt u de rest van de vergadering vlot doorkomen.

Als u klaar bent voor vragen, kan dit een gunstige eerste beoordeling bevestigen. Het primaire doel van een rekruteringsmanager is om duidelijk te begrijpen wie u bent. Routinematige vragen als ‘Vertel eens iets over jezelf’ en ‘Waarom wil je hier werken?’ help een rekruteringsmanager u als werknemer te leren kennen en te bepalen hoe goed u bij de organisatie past. Maar geen enkele is zo uitdagend als het met angst doordrenkte ‘Wat is je grootste zwakte?’

Haal diep adem. Situationele vragen als deze zijn geen valstrik, maar eerder uw kans om te schitteren. Weten hoe u moet antwoorden: “Wat zijn uw zwakke punten?” zal je onderscheiden van andere kandidaten. De truc is om van een tekortkoming een kracht te maken door een antwoord te formuleren dat blijk geeft van oprechte eerlijkheid, zelfbewustzijn en een verlangen om te groeien.

Zwakke punten tijdens sollicitatiegesprekken: wat ze over jou zeggen

Hoe u de zwaktevraag beantwoordt, zegt veel over u en uw Arbeidsethos. Door openhartig te zijn over uw tekortkomingen, kunt u waardevolle zachte vaardigheden onder de aandacht brengen die u kunnen onderscheiden van andere sollicitanten.

Uw interviewer is op zoek naar drie dingen:

  1. Zelfbewustzijn: Iedereen heeft zwakke punten, maar niet iedereen kan deze herkennen. Met dit niveau van zelfbewustzijn betekent dat de kans groter is dat u uw sterke punten benut, uw zwakke punten verzacht, en je emoties reguleren.
  2. Eerlijkheid: Interviewers kunnen oneerlijkheid ontdekken via verbale en non-verbale aanwijzingen zoals vaak wegkijken of een trillende stem. En als u oneerlijk bent over uw zwakke punten, kunnen ze het gevoel hebben dat u niet eerlijk zult zijn op de werkplek.
  3. Een verlangen naar groei: Het is niet genoeg om een ​​zwakke plek te identificeren. De interviewer wil weten of u bereid bent een tekortkoming te corrigeren, zodat het geen groter probleem wordt.

Zwakke punten zijn niet iets om je voor te schamen. Nogal Het tegenovergestelde. Focussen op verbetering getuigt van nederigheid en vastberadenheid; twee kwaliteiten die recruiters zeer aantrekkelijk vinden bij potentiële medewerkers.

8 voorbeelden van zwakke punten voor interviews

Hoewel er geen pasklaar antwoord bestaat, kun je deze acht voorbeeldreacties als bouwstenen gebruiken.

1. Ongeduld

Voorbeeld antwoord

Ik raak snel gefrustreerd als ik in een groep werk. Ik stel hoge eisen en heb niet het gevoel dat ik kwaliteitswerk lever als ik tot het laatste moment wacht om te beginnen. Dus als iemand te laat is met zijn of haar resultaten of als er vertraging is, heb ik de neiging ongeduldig te worden.

Ik weet dat dit een probleem is, dus ik volg teambuildingworkshops om de communicatie vaardigheden nodig om mijn teamgenoten te vertellen wat ik nodig heb, terwijl ik goede werkrelaties onderhoud.

Waarom het werkt

De meeste banen vereisen samenwerking. Uw interviewer verwacht van u dat u blijk geeft van teamwerk en er tegelijkertijd voor zorgt dat u aan de verwachtingen voldoet en deze zelfs overtreft. Als u erkent dat uw ongeduld een probleem kan worden, getuigt u van respect voor uw collega’s en dat u de noodzaak ervan waardeert. een teamspeler zijn.

vrouw-spreekt-met-manager-hoe-te-beantwoorden-wat-zijn-uw-zwakheden

2. Desorganisatie

Voorbeeld antwoord

Terwijl het geen invloed heeft mijn prestatie, is het een uitdaging om mijn werkruimte georganiseerd te houden. Maar ik ben veel productiever als mijn fysieke en digitale ruimtes netjes en opgeruimd zijn. Ik ben elke vrijdagmiddag een uur gaan besteden aan het opruimen van mijn bureau en het ordenen van mijn bestanden en inbox.

Door een speciaal opruimmoment in te stellen, kan ik de week fris beginnen, waardoor ik mijn workflow kan plannen en ervoor kan zorgen dat alles klaar is voordat ik het nodig heb. Het heeft me zelfs geholpen meer te worden detailgericht.

Waarom het werkt

Ongeorganiseerd zijn is een herkenbare zwakte en is net zo gemakkelijk op te lossen als te begrijpen. Maak duidelijk dat dit geen negatieve invloed heeft op uw vermogen om uw werk te doen, maar wel significant genoeg is om uw aandacht te vereisen.

Uw antwoord moet een doordachte oplossing schetsen en aantonen dat uw zwakte goed onder controle is.

3. Problemen met delegeren

Voorbeeld antwoord

Taken delegeren gaat mij niet gemakkelijk af, zeker niet als ik de vaardigheden heb om zelf iets te doen. Maar mijn laatste baan was veeleisend en was niet bevorderlijk voor multitasken. Ik had geen andere keuze dan de verantwoordelijkheden met mijn team te delen.

Om mij te helpen meer controle te hebben en vermijd micromanagementIk heb een projectmanagementsysteem geïmplementeerd waarmee ik samen met mijn team de voortgang kon opvolgen en ervoor kon zorgen dat het werk van iedereen op schema lag om de projectdeadlines te halen. Als er iemand in de problemen komt, weten ze dat ik beschikbaar ben om een ​​handje te helpen. Het systeem heeft mij geholpen om comfortabeler te delegeren en mijn leiderschapsvaardigheden te verbeteren.

Waarom het werkt

Dit antwoord laat zien dat je herkent wanneer een zwakte de potentie heeft om een ​​serieus probleem te worden (in dit geval het micromanagen van een team) en dat je bereid bent een nieuwe vaardigheid te leren om dit te vermijden. Je toont inzet en initiatief om het probleem aan te pakken, plus a hoge mate van flexibiliteitwat een cruciale professionele vaardigheid is.

4. Zelfkritiek

Voorbeeld antwoord

Ik heb hoge verwachtingen en ben vaak te streng voor mezelf als mijn inspanningen tekortschieten. In de loop van de tijd heb ik dat geleerd Negeer negatieve zelfpraat door regelmatig te mediteren over mijn successen en fouten te zien als een kans om te groeien. Ik begin ook te herkennen wanneer mijn zelfkritiek geldig is en wanneer ik het kan negeren.

Waarom het werkt

Dit antwoord laat zien dat je in staat bent tot introspectie en groei. Je vindt het midden tussen twee mogelijke uitersten en leert kritiek te accepteren zonder dat dit je zelfvertrouwen en prestaties schaadt – een aantrekkelijke eigenschap van een sollicitant.

gelukkige-man-in-de-koffieshop-hoe-te-beantwoorden-wat-zijn-uw-zwakheden

5. Timide in bepaalde contexten

Voorbeeld antwoord

Ik voelde me nogal timide als ik het werk van anderen bekritiseerde. Ik haatte de gedachte dat ik hun gevoelens zou kunnen kwetsen, waardoor ik terughoudend was in het geven van feedback. In mijn laatste functie realiseerde ik me dat mensen willen verbeteren en waarderen constructieve kritiek zolang ik maar begin vanuit vriendelijkheid en empathie. Het kostte wat oefening, maar mijn coachingvaardigheden zijn verbeterd en ik voel me meer op mijn gemak als ik feedback geef om mensen te helpen hun beste werk te doen.

Waarom het werkt

Hier leest u hoe u een zwakte kunt omzetten in uw grootste kracht, zonder onoprecht te zijn. Uw gevoel van medeleven – u wilt de gevoelens van een collega niet kwetsen – doordrenkt uw feedback met vriendelijkheid en tact, waardoor u een effectieve communicator wordt. Die eigenschappen zijn van cruciaal belang zachte vaardigheden voor een toekomstige leider.

6. Te bot

Voorbeeld antwoord

Ik heb een heel rechtlijnige persoonlijkheid en ben vaak bot als ik communiceer. Mijn optreden werkt goed bij de leden van het senior management, omdat ik snel tot de kern van de zaak kom en zij mijn eerlijkheid waarderen. Maar sommige collega’s en directe ondergeschikten vinden mijn botheid onaangenaam, vooral als het gaat om het geven van feedback.

Ik heb besloten mijn communicatiestijl te vernieuwen om empathischer te worden. Ik heb online cursussen gevolgd om mijn vaardigheden te verbeteren vaardigheden op het gebied van relatiebeheer en ik werk samen met een mentor om mijn feedbacklevering te oefenen.

Waarom het werkt

Als u begrijpt hoe een karaktereigenschap als botheid in de ene omstandigheid een voordeel kan zijn en in andere omstandigheden niet, kunt u een beter mens worden. communicator op de werkvloer. U laat zien dat u herkent wanneer uw directheid productief is en dat u een plan hebt ontwikkeld voor het invoeren van een alternatieve manier van spreken als dit voor anderen een ongemakkelijk gevoel geeft.

7. Problemen met het combineren van werk en privé

Voorbeeld antwoord

Ik begon een aantal minder gezonde gewoonten te ontwikkelen toen ik overstapte afstandswerk. Het was moeilijk om mijn werk te scheiden van de rest van mijn leven. Als gevolg hiervan is mijn werk leven balans geleden. Mijn spanning De niveaus namen ook toe en ik nam geen tijd om op te laden, wat een negatieve invloed had op mijn vermogen om kwaliteitsresultaten te leveren.

Sindsdien heb ik mijn prioriteiten opnieuw geëvalueerd en aan het eind van mijn dag een harde stop gemaakt voor alle werkgerelateerde activiteiten. Deze grenzen van het werk help mij bij het plannen en maximaliseren van mijn productiviteit tijdens kantooruren.

Waarom het werkt

U denkt misschien dat lange dagen werken een voordeel is, maar in werkelijkheid loopt u hierdoor het risico overwerkt te raken en met stressverlof te moeten gaan. Een potentiële werkgever wil dat je voor de lange termijn blijft, dus ze moeten weten dat je de druk die de baan met zich meebrengt, kunt beheersen.

zakenvrouw-spreekt-met-kandidaat-hoe-te-beantwoorden-wat-zijn-uw-zwakheden

8. Te spraakzaam

Voorbeeld antwoord

Ik vind het belangrijk om met mijn collega’s om te gaan. Het helpt beter bouwen werk relaties en zorgt voor een meer gastvrije sfeer bedrijfscultuur. Maar ik ben een prater en kan de hele dag praten met mensen op mijn afdeling in plaats van te werken.

Daarom ben ik begonnen met het instellen van een timer op mijn telefoon om me eraan te herinneren dat ik weer naar mijn bureau moet gaan. Omdat ik weet dat ik niet overdrijf met socialiseren, kan ik me meer concentreren op de persoon met wie ik spreek, wat zorgt voor zinvollere en energiekere gesprekken.

Waarom het werkt

Uit uw antwoord blijkt dat u geïnteresseerd bent in uw werkrelaties en een bijdrage wilt leveren aan de cultuur van uw bedrijf. Maar u weet ook dat uw neiging tot socialiseren een negatieve invloed kan hebben op uw productiviteit. Er is moed voor nodig om deze slechte gewoonte te erkennen, wat, samen met het delen van uw oplossing, het respect van de interviewer zal opleveren.

Zwakke punten omzetten in sterke punten

Het erkennen dat je zwakke punten hebt, betekent niet dat je faalt. En het zal u niet uit de race halen voor een functie, zelfs niet op een competitieve arbeidsmarkt.

Het bespreken van uw tekortkomingen tijdens een sollicitatiegesprek is een kans om te pronken met de kwaliteiten die u tot een gewilde werknemer maken. Eigenschappen als zelfbewustzijn, veerkracht en nederigheid zijn waardevol op de werkplek, en als je weet hoe je moet antwoorden op de vraag: ‘Wat zijn je zwakke punten?’ laat je deze kenmerken tijdens een sollicitatiegesprek naar voren brengen.

Door een doordacht antwoord voor te bereiden, laat u zien dat u over de communicatie- en zelfreguleringsvaardigheden beschikt die nodig zijn om in elke werkomgeving te gedijen en dat u erkent dat er voor elke zwakte een gelijke kans is om te verbeteren.

Haal diep adem. Tussen het oefenen van uw antwoorden op deze en andere veelgestelde sollicitatievragen en het vertrouwd raken met tips voor een succesvol sollicitatiegesprek, bent u klaar om te gaan. Een baanaanbieding is niet ver weg.