Het schandalige baanaanbod in de horeca: werken voor één euro per uur

Nieuws

Hij horeca Het is een van de meest opgeofferde en laagstbetaalde werknemers, vandaar de beroemde zin van afgelopen zomer: “we hebben geen obers gevonden”. Soms zijn de arbeidsomstandigheden zo slecht en betreurenswaardig dat ze grenzen aan de illegaliteit. Dit is het geval dat is gemeld Ik ben een ober op TikTok. De influencer, die strijdt voor de rechten van horecamedewerkers, heeft een gesprek gedeeld waarin een 25-jarige vrouw uit Sevilla solliciteerde naar een baan waar ze Zij betaalden 1,04 euro per uurrekening houdend met het feit dat het minimum interprofessioneel loon (SMI) per gewerkt uur momenteel 8,28 euro bedraagt ​​en 1.134 euro voor een 40-urige werkweek.

Deze vacature in de horeca, gedeeld door Soy Camarero op Tiktok, was bedoeld om een ​​baan te vervullen waarbij mensen van zaterdagmiddag 14.00 uur tot zondagmiddag 14.00 uur werkten voor in totaal 25 euro. Dat wil zeggen, werk 24 uur tegen een tarief van 1,04 euro per gewerkt uur. Dit heeft de verontwaardiging veroorzaakt van al zijn volgers en het sociale netwerk in het algemeen.

@Ik ben een ober

€ 1 per uur

♬ origineel geluid – Soycamarero

De screenshot laat zien hoe Cristina, co-ster van dit verhaal, interesse toont in een baan waarvan het aanbod niet gespecificeerd is. De bedrijfsleider vraagt ​​naar uw land van herkomst, leeftijd en woonplaats. Als ze antwoordt dat ze Spaanse is, uit Sevilla komt en 25 jaar oud is, laat ze hem weten dat het om een ​​baan zou gaan van “twee uur 's middags op zaterdag tot twee uur 's middags op zondag voor 25 euro”.

Verbaasd vraagt ​​Cristina: “25 euro voor 24 uur?” Het antwoord dat u krijgt is een eenvoudig ‘ja’. Cristina antwoordt boos: “Je logeert bij mij.” De baas geeft geen antwoord en laat haar met rust.

Jesús Soriano, die achter het SoyCamarero-account zit, merkt op dat deze persoon “heeft meer gezicht dan rug' en vraagt ​​zijn volgers naar hun mening.

Een illegale baanaanbieding voor drie punten

Dit vacatures zijn illegaal voor drie punten. De eerste is dat Je kunt niet vragen naar het land van herkomst, aangezien dit in strijd is met artikel 16.1 van wet 5/2000 van 4 augustus, wat een zeer ernstige sanctie is. Aan de andere kant schendt het artikel 14 van de Spaanse grondwet, waarin staat dat “Spaanse mensen gelijk zijn voor de wet, zonder enige discriminatie op grond van geboorte, ras, geslacht, religie, mening of enige andere persoonlijke of sociale toestand of omstandigheid. ”.

Aan de andere kant, de werkdag. Volgens artikel 34 van het Arbeidersstatuut, De maximale duur van een gewone werkdag mag niet meer bedragen dan 9 uur per dag.. Bovendien moet u elke zes uur een pauze van 15 minuten nemen.

Tenslotte het salaris. In 2024 is het interprofessioneel minimumloon (SMI) vastgesteld op 1.134 bruto euro per maand in 14 betalingen, dat wil zeggen 15.876 bruto euro op jaarbasis. Als de extra uitkeringen naar rato worden gedaan, bedraagt ​​het maandsalaris 1.323 euro bruto. In het geval van opladen Het minimumloon per uur bedraagt ​​8,28 euro of 8,87 euro met pro rata extra betalingen.