‘Het land met jouw toekomst’ versterkt de banden tussen professionals en studenten om carrière te bevorderen

Nieuws

Wetenschappen of brieven? Werk ik uit roeping of zoek ik naar professionele mogelijkheden? Het kiezen van een carrière die je toekomst bepaalt, wordt voor jongeren steeds lastiger. Daarom terugsturen ‘HET LAND MET UW TOEKOMST’ in zijn twaalfde editie. Een evenement dat zich heeft gevestigd als referentie voor professionele begeleiding, waar middelbare scholieren van scholen en instituten in Madrid, de kans krijgen om ernaar te luisteren professionals van verschillende bedrijven.

Het evenement vond deze dinsdag plaats in de Kinépolis-bioscopen in Madrid. In totaal hebben 22 sprekers in negen minuten durende lezingen gepresenteerd de realiteit van de beroepen van de toekomst voor de ogen van 1.000 studenten: waar hun werk uit bestaat en het pad dat ze hebben gevolgd om te komen waar ze nu zijn.

Bovendien hebben de studenten, in de poging om een ​​koers uit te stippelen die hun professionele toekomst definieert, een van aangezicht tot aangezicht met deskundigen om twijfels op te lossen over sommige beroepen.

“Hier leren studenten dat iemand die geneeskunde is gaan studeren uiteindelijk podcasts kan maken, of dat iemand die rechten heeft gestudeerd uiteindelijk in de duurzame energie kan gaan werken”, leggen de organisatoren van het evenement uit.

Een labyrint van mogelijkheden om toegang te krijgen tot de arbeidsmarkt

Geestelijke gezondheid, ondernemerschap, sociale netwerken, communicatie en mobiliteitzijn enkele van de terreinen die in deze editie jongeren verschillende arbeidsperspectieven hebben opgeleverd. Hoewel er dit jaar volgens de organisatie een duidelijke trend te zien is in de presentaties, waarbij veel verband hield met de technologie en kunstmatige intelligentiede laatste, ‘achter het gordijn’.

Fundamentele aspecten waarmee in de werkomgeving rekening moet worden gehouden, zijn aangepakt, zoals acquisitie van talent zonder eerdere ervaring, een praktijk die steeds minder voorkomt bij de selectie van personeel in bedrijven: “je moet jongeren kansen geven”, zegt Carlos Martín, directeur Human Resources bij Escribano Mechanical & Engineering.

Op het gebied van mentale gezondheid verbonden met technologie, algemeen directeur van HP Iberia, Inés Bermejo, verzekert dat “technologie slechts een middel is, een hulpmiddel om zich beter aan te passen.” Daarnaast benadrukt het het belang van geestelijke gezondheid in de werkomgeving: “het is de sleutel om goed voor jezelf te zijn, vertrouwen te hebben en zekerheid te hebben.”

Het idee van ondernemen groeit steeds meer in Spanje. Maar het is geen gemakkelijke taak en slechts weinigen durven het te doen. Hij CEO van Enisa, José Bayónspreekt over het belang van “een doel hebben om iets te verbeteren om te ondernemen”, en verzekert dat “de uitdagingen van de samenleving altijd zakelijke kansen zijn”, waardoor jonge mensen worden aangemoedigd om zichzelf in de wereld van het ondernemerschap te storten.

Er zijn steeds meer vrouwen in beroepen die in het verleden mannelijker waren. Dit is het geval bij het bedrijf Aena, dat strijdt voor gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Dit wordt bevestigd door de directeur Talent, Diversiteit en Welzijn bij Aena, Noelia Martínez: “nu kiezen meisjes voor meer technische carrières, en die voegen veel waarde toe.”

Een andere presentatie hield rechtstreeks verband met de audiovisuele wereld door het Víctor Martí, directeur postproductie bij Netflix Spanje, die zegt dat er geen geheim bestaat om een ​​multinational te bereiken, simpelweg “doe je werk goed, heb passie en groei om een ​​grotere impact te hebben.” Bovendien benadrukt het de waarde die creativiteit en taalvaardigheid in deze zin met zich meebrengen.

Hoe zien jongeren die op zoek zijn naar hun professionele pad de toekomst?

Het is tijd om een ​​van de belangrijkste beslissingen in het leven van jonge mensen te nemen. En op de vraag: Welk beroep wil ik studeren?, slechts enkelen zijn er duidelijk over. Rechten, geneeskunde, tandheelkunde, psychologie of onderwijs zijn enkele van de beroepen die gekozen zijn voor de toekomst van de jonge aanwezigen.

Ondanks hun optimisme kijken sommigen echter nog steeds met een zekere scepsis naar de toekomst: “het wordt steeds moeilijker om de arbeidsmarkt te betreden, omdat we geen ervaring hebben”, zegt een jongeman. “Als we de carrière die we willen studeren goed kiezen, zie ik de toekomst niet zo slecht”, voegt een ander toe. ‘Er is nog een lange weg te gaan om ons de kansen te geven die we verdienen’, betoogt een studente, hoewel ze hoopt ‘een goede opleiding’ te ontwikkelen.

Nog een jaar lang neemt ‘HET LAND MET UW TOEKOMST’ afscheid, wat een positieve impact genereert op jongeren en de manier waarop zij naar morgen kijken. Een bijeenkomst die mogelijk was dankzij de sponsoring van Airbus, Cepsa, Escribano Mechanical Engineering, Fundación Hiberus, HP, Iberia, Ineco en UNED, en de medewerking van Noticias Trabajo en Madrid Audiovisual Drama School. Iedereen die het volledige evenement wil zien, kan dat doen via deze link. www.elpaiscontufuturo.com.