Goede ideeën om te stelen van buitenlandse cv’s

Zoek werk

De mini-samenvatting bovenaan het cv

Kenmerkend voor Angelsaksische cv’s, komt dit soort introductie overeen met “een kleine alinea van 2-3 zinnen aan het begin van het cv die het profiel, de belangrijkste vaardigheden, de ervaring en de motivatie van de kandidaat samenvat”, legt Nela Pavlouskova uit, manager communicatie voor het internationale recruitmentbureau Approach People Recruitment. Het wordt gebruikt om het cv te verkopen en helpt de recruiter om te begrijpen wie je bent, wat je hebt gedaan en wat je wilt doen. U kunt bijvoorbeeld schrijven: “Ik ben een internationale communicatiemanager. Ik heb 5 jaar ervaring in de media in Frankrijk en 1 jaar in het buitenland. Ik weet hoe ik moet werken in projectmanagement, evenementen, persrelaties en ik ben op zoek naar een positie in Ierland in een groot bedrijf”. »

Voorbeeld CV Samenvatting met enkele prestaties

De (iets) langere CV

Toegegeven, “je moet in je cv niet te veel in detail treden over je ervaring zoals de Engelsen doen, dat zou vreemd lijken voor een Franse recruiter. Maar we kunnen de missies verder uitwerken, meent Nela Pavlouskova. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor 3 of 4 chips per experiment”. Een over het budget dat u beheerde, een over het aantal mensen dat u aanstuurde, een andere met de namen van prestigieuze klanten, een over de omzet die u genereerde, enz. “Het stelt ons in staat om veel meer informatie te hebben. Voor iemand met 30 jaar ervaring is een cv van 3 pagina’s niet absurd, integendeel!, meent Anne Kacedan, consultant bij rekruteringsbureau Hays. Hoe dan ook, het cv van één pagina is binnenkort verouderd. Gedetailleerde cv’s zijn het logische antwoord op het toenemende gebruik door recruiters van software voor het sorteren van cv-zoekwoorden. Blijf echter waakzaam voor de leesbaarheid van het document, ook al is het in grote bedrijven meestal software die je cv eerst scant, het zijn menselijke ogen die het daarna detailleren.

De Engelse anti-gat techniek

In tegenstelling tot de Fransen proberen de Engelsen de gaten niet te verbergen – periode van werkloosheid, zwangerschapsverlof, enz. Integendeel, ze maken er een overgang tussen twee ervaringen van. “Perioden van professionele dieptepunten kunnen de volgende ervaring verbeteren en rechtvaardigen”, legt Nela Pavlouskova uit. Om dit te doen, “de kandidaat kan in één regel, tussen twee ervaringen, toevoegen waarom hij van bedrijf is veranderd. In de kleine paragraaf over mijn missie voeg ik bijvoorbeeld een chip toe Reden voor vertrek”, legt Anne Kacedan uit. Als je de ene sector hebt verlaten om naar de andere te gaan, leg dan de motivatie uit. Als het slecht afliep met je werkgever en je werd werkloos, ligt het gevoeliger. Maar je kunt schrijven “Ik heb het bedrijf verlaten en heb een MBA in XX gedaan om me naar zo’n specialiteit te leiden”, wat consistent moet zijn met de functie die volgt of waarop je solliciteert.

Het gedeelte Referenties

Referentiecontroles ontwikkelen zich in Frankrijk, maar weinig kandidaten gaan helemaal door. Velen geven aanbevelingsbrieven, maar weinigen vermelden de e-mails en telefoonnummers van hun referenten op hun cv. “Het is echter een tijdsbesparing en een garantie voor vertrouwen voor een recruiter”, specificeert Anne Kacedan. Mits stroomopwaarts natuurlijk de referent ermee instemt.

Sectie Interesses vervangen

In plaats van een sectie Diversen of Persoonlijke activiteiten, nemen Angelsaksen een sectie Persoonlijke prestaties of Persoonlijke en/of Verenigingsverplichtingen op aan het einde van hun cv. “Het kan een sectie zijn naast de interessecentra, of als vervanging”, specificeert Nela Pavlouskova. Een nieuwe praktijk die zijn oorsprong vindt in die van multinationals. “Bij Google is het bijvoorbeeld heel belangrijk om doelen of prestaties te hebben op het gebied van privacy. Het is “googleliness”. Je hoeft niet alleen te voetballen, maar je club te hebben en voorzitter te zijn. Je moet niet alleen gedichten schrijven, maar er al een verzameling van hebben gepubliceerd. Het laat zien dat je een vastberaden persoon bent die achter dingen aan gaat”, vult de adviseur aan.

De DON’Ts van buitenlandse cv’s

– De CV echt te lang, Amerikaanse stijl.

– De paginagrote foto, in het Duits.

– De naam en het beroep van de ouders, in het Duits.

– Persoonlijkheidskenmerken onderaan het CV, Spaanse stijl.

– Het gedeelte Overige met informatie over zwangerschapsverlof, periode van werkloosheid, ziekte, enz. Duitse stijl.

Voor verder: Het is beslist, ik ben mijn CV aan het overdoen.

Elodie Buzaud ©