Glazen klif: vrouwen aan de macht in tijden van crisis

Vooruitgang op het werk

Definitie en oorsprong van de glazen klif

De glazen klif bestaat uit vrouwen meer verantwoordelijkheid geven in tijden van crisis. Hun missie is om het bedrijf oprichten, terwijl het voortbestaan ​​aan een zijden draadje hangt.

Voor de ondernemer die de lat snel hoger moet leggen, het risico op mislukking is groot. Ze staat op de rand van een klif. Als ze falen, vallen ze en versplinteren ze.

Met andere woorden, het risico van mislukking verschijnt als de tegenhanger van de opkomst van vrouwen op de schaal van maatschappelijke verantwoordelijkheden.

Met deze definitie krijgt de metafoor van de glazen klif zijn volle betekenis.

Het fenomeen van de glazen klif, glazen plafond in Engels.

Het geeft aan dat het topmanagement, het directiecomité (codir) en het directiecomité (comex) niet voor iedereen even toegankelijk zijn. Concreet bereiken vrouwen en minderheden zelden besluitvormende posities, in tegenstelling tot hun Europese mannelijke leeftijdsgenoten. Met andere woorden, ze kunnen zich niet onderscheiden en de hoogste verantwoordelijkheden krijgen door de kwaliteit van hun werk.

De metaforen van de glazen klif en het glazen plafond komen beide naar voren sekseverschillen in senior corporate management. Maar daarin verschillen ze:

  • In een daarvan is een vrouw erin geslaagd om aan het hoofd van de organisatie te komen, maar haar acties zijn bij voorbaat verloren.
  • Terwijl ze in de andere zijn, zullen ze er nooit toegang toe hebben in een periode van stabiliteit.

Waarom een ​​vrouw kiezen voor een leidinggevende functie in tijden van crisis?

Een interessante studie gepubliceerd in 2021 door 4 onderzoekers van de afdeling Sociale Psychologie van de Universiteit van Genève onthult de redenen voor een vrouwelijke keuze voor een managementfunctie in tijden van crisis.

Vrouwelijke bedrijfsleiders worden aangesteld voor hun zachte vaardigheden met betrekking tot genderstereotypen. Zoals luistervaardigheid, emotionele intelligentie of gevoeligheid.

Maar dat niet, want uit de resultaten van het onderzoek blijkt dat bij 63% van de ondervraagden, na het lezen van meerdere cv’s, een mannelijke kenmerken kandidaat werd gekozen om een ​​bedrijf in beroering te leiden, vergeleken met 41% voor een bedrijf dat goede resultaten boekt.

Daarom krijgen zachte vaardigheden die als ‘mannelijk’ worden beschouwd, zoals vastberadenheid en zelfvertrouwen, de voorkeur in geval van een crisis.

Dit druist in tegen de realiteit op het terrein. Maar waarom worden het dan toch vaak vrouwen aangesteld in tijden van crisis?

Het onderzoek geeft enkele antwoorden. We vinden vrouwelijke besluitvormers door het symbool dat ze uitdraagt. Door het vrouwelijk geslacht aan het hoofd van het bedrijf te zetten, is dat nogal een symbool van verandering en breuk met het verleden wanneer het zichzelf niet meer bewijst die ze meenemen. Vrouwen leiden met bijzonderheden die uniek zijn voor hen. Als de moed om beslissingen te nemen en een grote behendigheid.

Aarzel niet om ons artikel “Als het slecht gaat, stellen we een vrouw aan” voor meer informatie: waar of niet waar?

Een fenomeen dat niet alleen vrouwen treft

Met de glazen klif wordt de promotie van vrouwen in de piramide van zakelijke verantwoordelijkheden gekoppeld aan de acceptatie van het nemen van risico’s.

Dit fenomeen van hulp inroepen als bijna alles bij voorbaat verloren is, betreft niet alleen het vrouwelijk geslacht.

De minderheden etnisch, cultureel, religieus en politiek worden ook beïnvloed. Zoals de nieuwe Engelse premier Rishi Sunak?

Gevolgtrekking

De glazen klif heeft de neiging om comfortabel te nestelen in het ondernemende maar ook politieke landschap. Vrouwen worden ingeschakeld als hun mannelijke collega’s bedrijven in ernstige problemen hebben gebracht. Een figuur van verandering, ze staan ​​​​voor een triest alternatief. Fail en draag de verantwoordelijkheden alleen. Slaag en zie, zodra de crisis voorbij is, een mannelijke leider verschijnen.

Om de lijnen te verplaatsen, “volstaat” om het prisma om te keren: in plaats van te zeggen dat we niets te verliezen hebben, laten we de teugels van het bedrijf toevertrouwen aan een vrouw om ons op te halen. Laten we automatisch de teugels van het bedrijf aan een vrouw toevertrouwen om geen mislukking te ervaren! De werkelijkheid is veel complexer.