Gebruik het Wheel of Life®-hulpmiddel om een ​​betere balans te bereiken

Vooruitgang op het werk

Er is iets mis in je leven.

Je wordt ’s ochtends wakker met weinig motivatie om naar je werk te gaan. Je hebt niet goed gecommuniceerd met je familie. En je hebt gemerkt dat je minder gegrond bent en leunt op ongezonde coping-mechanismen om rond te komen.

Wanneer u ontevredenheid voelt over de huidige toestand van uw leven, is het tijd om duidelijkheid te zoeken. Samen met professionele hulp door coaching of therapie kunnen zelfevaluaties zoals de Wheel of Life® je helpen bij zelfreflectie om te ontdekken wat er ontbreekt of uit balans is in je leven.

Wanneer je het gevoel hebt dat je de controle kwijt bent of het gevoel hebt dat niets je motiveert, spoort de Wheel of Life® onevenwichtigheden op en laat je precies zien welke delen van je leven aandacht nodig hebben. Je creëert focusgebieden voor groei en legt de basis voor een actieplan voor holistisch welzijn.

Wat is het balanswiel van Leven®?

The Wheel of Life® is een hulpmiddel voor zelfevaluatie dat verschillende gebieden van uw leven opsplitst en de kracht van elk gebied meet. Het wiel zelf bevat driehoekige delen, zoals de spaken van een wiel of taartpunten, die acht verschillende gebieden vertegenwoordigen:

  1. Relaties
  2. Carrière
  3. Financiën/geld
  4. Gezondheid
  5. Genieten/persoonlijke vervulling
  6. Persoonlijke groei/leren
  7. Omgeving
  8. Spiritualiteit

Bij de Wheel of Life®-oefening wordt u gevraagd uw huidige tevredenheid op elk gebied te beoordelen op een schaal van 1–10, waarbij 10 het hoogste is. Als u een fysiek Wheel of Life®-werkblad gebruikt, kunt u de tevredenheidspunten in elk “deel” van de afbeelding inkleuren. Een app of online tool doet dit werk voor je met een quiz.

Wanneer u klaar bent met de Wheel of Life® coachingtool, ziet u precies welke gebieden van uw leven het sterkst zijn (de meeste schaduw) en welke de meeste aandacht nodig hebben (de minste schaduw). Vervolgens beoordeelt u op dezelfde schaal het niveau van tevredenheid dat u in de toekomst wilt bereiken. Met dat zelfbewustzijn kun je nadenken over welke doelen je moet stellen en je energie daar bewust op richten.

Wie heeft de Wheel of Life®-beoordeling gemaakt?

Paul J. Meyer, oprichter van het Success Motivation Institute en leider op het gebied van zelfverbetering, creëerde in de jaren zestig het Wheel of Life® beoordelingsinstrument. Meyer hoopte anderen te motiveren, en deze oefening hielp hem te bepalen hoe mensen hun volledige potentieel op individueel niveau konden bereiken. Sindsdien hebben meerdere onderzoeken de relevantie en effectiviteit ervan in levenscoaching bewezen.

Wat is het doel van het Wheel of Life®?

Het doel van het Wheel of Life® assessment is om uw huidige toestand te visualiseren en na te denken over welke gebieden van uw leven verbetering behoeven. En omdat u elk gebied zowel op het huidige belang als op het toekomstige belang beoordeelt, ziet u de hiaten en kunt u zien welke in de toekomst meer inspanning zullen vergen.

Als je je volledig tevreden wilt voelen in je carrière (dat wil zeggen een 10 op 10 op de schaal) en je staat nu op een vijf, dan weet je dat je veel ruimte hebt om te groeien. Deze aanwijzing kan de eerste stap zijn om iets te veranderen, of u nu besluit met uw manager te praten over mogelijkheden voor bijscholing of besluit een volledige carrièreswitch te maken. The Wheel of Life® biedt het inzicht dat je nodig hebt om te beseffen dat je een sprong moet maken.

De Wheel of Life® kan u ook helpen een betere balans te vinden. Als u hoog scoort op lichamelijke gezondheid en slecht op carrière of relaties, weet u dat deze twee laatste gebieden aandacht nodig hebben om uw leven weer in balans te brengen. Misschien heeft uw relatie eronder te lijden omdat u voorrang geeft aan trainingen in plaats van quality time met uw partner, of omdat u zoveel moeite steekt in een relatie vol waarschuwingen dat uw carrière als gevolg daarvan een teruggang ondergaat. Het wiel kan u helpen uw energie dienovereenkomstig te herverdelen.

Wat zijn de traditionele gebieden op het Wheel of Life®?

De Wheel of Life®-tool bestaat voor persoonlijke reflectie, en als de oorspronkelijke acht gebieden niet aan uw behoeften voldoen, kunt u de afbeelding indien nodig aanpassen. Als u met pensioen bent, kunt u ‘Carrière’ vervangen door ‘Familie’ of ‘Leren’. Als u worstelt met een uitdaging op het gebied van de geestelijke gezondheid, kunt u ‘Gezondheid’ opsplitsen in ‘Lichamelijke gezondheid’ en ‘Geestelijke gezondheid’. Het is aan jou, en je bent niet beperkt tot slechts acht gebieden. U kunt deze tool aanpassen zodat deze voor u werkt.

Gebruik voor een meer traditionele, goed afgeronde aanpak de originele categorieën:

1. Relaties

Dit aspect van het wiel onderzoekt hoe tevreden u bent met uw relaties: familie, vriendschappen of een partnerschap. Dit deel van de oefening zal je aanmoedigen om na te denken of er een relatie is die je zou willen onderhouden, zoals het opnieuw aanhalen van een oude vriend of het zoeken naar een romantische partner, of dat je huidige relaties gezond zijn.

2. Carrière

Dit gedeelte helpt u bij het beoordelen van uw huidige carrière en professionele doelen. Misschien wil je meer verdienen, een promotie krijgen of meer verantwoordelijkheid op je nemen. Dit gedeelte kan u ook laten zien dat de verandering die u zoekt ingrijpender is, zoals een carrièreswitch, als uw score voor deze categorie erg laag is.

3. Financiën

Als u dit grafiekgedeelte invult, wordt u ertoe aangezet om introspectief te worden over uw financiële welzijn. U kunt uw financiële doelstellingen niet van de ene op de andere dag bereiken, maar werkt u daar wel aan? Is dit het moment om uw uitgaven te verschuiven? Misschien ontdekt u dat u een beterbetaalde baan wilt krijgen of uw spaargeld wilt verdubbelen.

4. Gezondheid

Hoe zou u vandaag uw fysieke en emotionele gezondheid beoordelen? In dit brede gedeelte wordt je gevraagd na te denken over hoe je je vanbinnen en vanbuiten voelt. Misschien heeft uw arts onlangs voorgesteld dat u betere rust nodig heeft, of bent u klaar om met een professional in de geestelijke gezondheidszorg te gaan werken. Door de Wheel of Life®-oefening te doen, kun je de volgende stappen accepteren en eraan gaan werken.

5. Genieten

Genieten is een essentieel onderdeel van het leven, maar als je een druk persoonlijk of professioneel leven hebt, kan dit op de achtergrond komen te staan. Gebruik dit deel van de grafiek om uw geluk te verkennen en na te denken over wat u een doel brengt en hoe u plezier wilt hebben. Je begint je af te vragen of je genoeg tijd hebt voor de activiteiten die je leuk vindt, zoals boeken lezen, wandelen of vrijwilligerswerk doen, en hoe vaak de sociale evenementen die je bijwoont je blij maken of uitputten. Het kan zo simpel zijn als prioriteit geven aan een gezinsspelletjesavond of samenwerken met je vrienden om de werkweek te onderbreken.

vrienden-vieren-met-voedsel-wiel-van-het-leven

6. Persoonlijke groei

Persoonlijke groei richt zich op het verbeteren van uw zelfkennis, emotionele intelligentie en basistoestand van geluk. Als je hier een leemte ontdekt, voel je misschien de drang om een ​​vaardigheid te verbeteren door middel van een les of om elke dag een dagboek bij te houden om de innerlijke werking van je geest beter te begrijpen.

7. Milieu

Bij regelmatige zelfreflectie komt je fysieke omgeving misschien niet ter sprake. Het is gemakkelijk om de ruimtes om je heen als vanzelfsprekend te beschouwen als je eraan gewend bent of het gevoel hebt dat ze nooit zullen veranderen. Denk in dit gedeelte na over uw werkomgeving, de stad waarin u woont en uw woonruimtes, en of er ruimte is voor verbetering.

8. Spiritualiteit

Wanneer u de term ‘spiritualiteit’ hoort, associeert u deze wellicht met religie. Maar spiritueel welzijn betekent dat je een productieve relatie hebt met jezelf en je cultuur, samen met elke hogere macht waarin je gelooft.

Spiritualiteit kan uw waarden ondersteunen, vrede brengen en u helpen verantwoording af te leggen aan uw gemeenschap. Het invullen van dit deel van het schema kan leiden tot een beslissing, zoals vrijwilligerswerk doen op uw gebedshuis of een digitale detox volgen om weer in contact te komen met uzelf.

Hoe u het Wheel of Life®-assessment gebruikt

Als je met een coach werkt, kan de Wheel of Life®-tool hand in hand gaan met begeleiding van je coach. Maar als je er zelfstandig mee navigeert, zou je misschien willen dat er een duidelijke handleiding bij zat. Hier leest u hoe u deze tool correct gebruikt:

1. Verkrijg of maak een wiel

Er zijn tal van Wheel of Life® online assessments en sjablonen, die een goed startpunt zijn. Als u uw eigen categorie wilt maken of een bestaande wilt wijzigen, beslis dan welke acht categorieën deze moet bevatten. Houd rekening met de meest voorkomende, zodat u een algemeen idee krijgt van wat u moet opnemen, en verwijder en voeg vervolgens intuïtief gebieden toe die op u betrekking hebben. Vervolgens kunt u uw wiel afdrukken of digitaal gaan vullen.

Om het wiel te maken, zoekt u een middelpunt en tekent u er een kleine cirkel omheen. Ga door met het toevoegen van cirkels rond het midden totdat je er tien hebt. Verdeel de cirkel vervolgens in acht secties, zoals taartpunten. Label elke sectie met een van uw acht doelgebieden, en u bent klaar om te beginnen met schaduwen.

2. Beoordeel elk aandachtsgebied

Een kant-en-klaar hulpmiddel kan u vragen: “Hoe tevreden bent u met (gebied)?” voordat u een rangschikking of schaduw in de grafiek plaatst. Het is gemakkelijk om op je gevoel af te gaan en te antwoorden met het eerste getal dat je bedenkt, maar besteed wat tijd aan het nadenken in plaats van het instinctief in te vullen. Dit zorgt ervoor dat je verder gaat dan het oppervlakkige niveau van je gevoelens.

Als je een gelukkig mens bent met veel hobby’s, geef je je plezier misschien een 10, maar je kunt je ook afvragen of er ruimte is voor verbetering. Het beoordelen van uw huidige plezier met een negen en het verwachte plezier met een 10 kan duiden op een gezonde tevredenheid, maar geeft ook ruimte om te groeien.

3. Geef de gaten aan

Geautomatiseerde programma’s kunnen deze taak voor u uitvoeren, maar als u met de hand werkt, moet u de verschillen aangeven tussen uw huidige staat en de staat die u in de toekomst wilt bereiken. Je kunt de ene donkerder kleuren dan de andere, of een lijn tussen de twee trekken om het verschil te laten zien. Dit toont een match of een visuele sprong tussen cijfers, waardoor een gat in uw vaardigheden of vervullingsniveaus wordt benadrukt.

4. Reflecteren en doelen stellen

Neem een ​​stap terug van de Wheel of Life®-kaart en maak de eerste observaties. Is er een beoordeling die u verrast omdat deze hoog of laag is? Vraag je af wat die aanduiding voor jou betekent.

man-denkwiel-van-leven

Stel vervolgens realistische doelen. Als je slecht scoort in de carrièresectie, is het misschien tijd voor een verandering. Bepaal actiepunten, zoals het oppoetsen van je cv, sollicitatiebrief en portfolio en solliciteren op een bepaald aantal nieuwe banen in de komende paar maanden. Als u zich realiseert dat u niet van uw fysieke omgeving geniet, kunt u uw thuiskantoor opknappen of zelfs besluiten dat het tijd is om van stad te verhuizen.

Hoe rangschik je items in het Wheel of Life®?

Rankings zijn subjectief en relatief, dus hoewel het toekennen van getallen in eerste instantie eenvoudig lijkt, kan het een uitdagende taak zijn. Hier zijn een paar richtlijnen die u moet volgen:

10 betekent perfectie

Het is normaal dat er geen 10 op uw kaart staat. Dit getal moet perfectie aanduiden, en je geeft deze score alleen als je denkt dat je niets te verbeteren hebt. Misschien heeft u zojuist een ideale partner ontmoet en zijn uw communicatie en verbinding solide. Dit verdient misschien een 10, maar een bevredigend sociaal leven dat een beetje vonk mist, is dat niet. U kunt ‘Relaties’ in plaats daarvan een acht geven.

1 is erg

Net zoals het onwaarschijnlijk is dat je veel tienen hebt, is het ook zeldzaam dat je er een rangschikt. Reserveer lagere cijfers voor gebieden in uw leven die zo onbevredigend zijn dat ze onmiddellijke verandering vereisen.

Als u op een bepaald gebied op uw kaart staat, overweeg dan om de hulp in te roepen van een professional in de geestelijke gezondheidszorg of een coach die u bij uw volgende stappen kan begeleiden. Ze kunnen je een emotiewiel laten gebruiken om te bepalen welke gevoelens achter dit gebrek aan doel en passie schuilgaan.

Het gaat om balans

succesvolle-vrouw-voor-laptop-wiel-van-leven

Vergeet niet dat deze tool zich richt op relativiteit en evenwicht. Als u een bepaald gebied van uw leven hoog en een ander gebied laag heeft beoordeeld, helpt de visuele weergave u te begrijpen dat u mogelijk meer tijd of moeite besteedt aan een bepaald deel van uw leven. Deze beoordelingen zijn niet bedoeld om perfectionistische angsten op te dringen over het niet leiden van een ‘ideaal’ leven. Sommige gebieden kunnen zessen, zevens en achten zijn, en dat betekent niet dat u veranderingen moet aanbrengen – onmiddellijk of helemaal niet.

Vind duidelijkheid door zelfevaluatie

Wanneer een gebrek aan evenwicht in het leven een negatieve invloed heeft op uw welzijn, is het verleidelijk om snelle veranderingen door te voeren om uw toestand te verbeteren. Maar bij het maken van keuzes over je persoonlijke ontwikkeling is het verstandig om een ​​stap terug te doen, je leven onder de loep te nemen en een weloverwogen actieplan te maken.

Het Wheel of Life® assessment kan u daarbij helpen. Door op een holistische manier naar uw tevredenheid te kijken, kunt u begrijpen waar uw leven een tekort aan evenwicht heeft en op welke gebieden u doelen kunt stellen voor positieve, vervullende verandering.