Garamendi over de werktijdverkorting: “Het is alsof je naar een wedstrijd gaat en je weet dat je met 5-0 verliest”

Nieuws

De werktijdverkorting door de overheid blijft voor problemen zorgen. De laatste die zijn mening gaf was de president van de CEOE, Antonio Garamendi, die een scherp verwijt heeft gelanceerd verlagen tot 37,5 uur in 2025. “Het is alsof je naar een wedstrijd gaat en weet dat je met 5-0 gaat verliezen.” Maar wat zijn de grootste problemen die de werkgeversleider ziet?

Met betrekking tot dit besluit, waarover momenteel volop wordt onderhandeld aan de Tafel van de Sociale Dialoog, samen met de vakbonden en het Ministerie van Arbeid, wijst de leider erop dat De echte werkdag in Spanje bedraagt ​​34,5 of 35 uur per week, sinds “Het ziekteverzuim is in dit land enorm gegroeid.”

Het grootste probleem is, zo vervolgde hij, dat er niet echt naar een oplossing wordt gezocht. Noch hoe dit kan worden opgelost, noch welke rol de onderlinge verzekeraars kunnen spelen bij het terugdringen van de werktijden.

Wat is het grootste probleem voor werkgevers bij het verkorten van de werktijd?

De bedrijfsleider ziet ernstige problemen als het gaat om de onderhandeling over de maatregel. “Het is alsof je naar een voetbalwedstrijd gaat en ze je vertellen dat je met 5-0 gaat verliezen.” Zoals jij betoogt is het lastig om tot overeenstemming te komen als ze ja zeggen of ja het is 37,5 uur.

“Bedrijven bekijken de mogelijkheid hoe flexibiliteit kan worden beheerd, maar het resultaat staat vast, inclusief de scheidsrechter”, dat wil zeggen met Brussel, benadrukt Garamendi.

Ondanks de kritiek die hij van de vakbonden heeft gekregen omdat hij de hervorming van de werkloosheidsuitkeringen niet goedkeurde, voelt Garamendi zich optimistisch en voegt hij eraan toe dat hij zal blijven werken om tot overeenstemming te komen “wat hij maar kan”. “Als we nee moeten zeggen, zullen we nee zeggen. En als ze andere mensen bellen om ja te zeggen, dan is dat hun probleem.”