Er is geen schoonmaakpersoneel: de werkgever waarschuwt voor het gebrek aan werknemers in de zomer

Nieuws

Er is geen schoonmaakpersoneel en werknemers in de sector hebben lange tijd te maken gehad met een kritieke situatie dat rechtstreeks van invloed is op hun Functies. De verenigingen, federaties en nationale schoonmaakbedrijven (Afelin) hebben gewaarschuwd voor de gebrek aan schoonmakers om het zomerseizoen te dekken. Een situatie die wordt veroorzaakt door arbeidsverzuim.

En deze sector kampt al langer met dit probleem, en nu wordt het nog duidelijker met de komst van de vakantieperiode. Een tijd waarin het aantal toeristen dat naar de accommodatie komt toeneemt en er meer vraag is naar schoonmaakpersoneel. De werkgeversorganisatie schat dat tussen de medische verlofdagen voor tijdelijke arbeidsongeschiktheid en de rechten uit de overeenkomsten 10% van de werknemers niet naar hun werk gaat.

Het was de president van Afelin, Jesús Martín, die de vrees op tafel legde dat de situatie in de zomer zal blijven groeien, “en vooral zorgwekkend is in kustgebieden die onder druk staan ​​door het toerisme.”

Om deze reden zijn er voor deze sector meer arbeidskrachten nodig, zoals glazenmakers, toezichthouders en teamleiders.

Overeenkomst met het Rode Kruis om de werkgelegenheid te vergroten

De schoonmaakbaas heeft een overeenkomst getekend met het Rode Kruis het verbeteren van de inzetbaarheid van kwetsbare mensen in de schoonmaaksector. Op deze manier worden de werkgelegenheidskansen van deze groepen vergroot terwijl aan de huidige behoeften wordt voldaan.

“Onze sector is een duidelijke generator van vacatures voor groepen die moeilijk werk vinden”, aldus Martín. Hij legde ook uit dat de sector divers en inclusief is op het gebied van werkgelegenheid, met meer dan 570.000 actieve werknemers (72% vrouwen) van meer dan 100 verschillende nationaliteiten.