Enquête: wat jongeren onder de 35 verwachten van hun werkplek

Nieuws

Zij zijn getuige

  • Daniële Linhartarbeidssocioloog, emeritus onderzoeksdirecteur bij het CNRS
  • Frédéric Michelauadjunct-directeur van OpinionWay

Gebouwen, criteria voor het kiezen van een bedrijf

Wie had gedacht dat bedrijfskantoren na opeenvolgende opsluitingen nog steeds enig belang zouden hebben? Dit is echter wel het geval 74% van de jonge werknemers geïnterviewd voor deze enquête* : zij zijn van mening dat het pand een van de belangrijke criteria is bij het kiezen van een nieuwe baan.

Daniële Linhart

“Het zegt veel over het feit dat jongeren gehecht zijn aan hun bedrijfmeent Danièle Linhart. Ze willen terugkomen, het leuk maken. Ze willen niet per se een nomadisch leven.” En het is zelfs nog belangrijker voor 80% van de managers versus 67% van de niet-managers.

Gebouwen die op hen lijken

Ook al vinden de meeste ondervraagde jongeren (76%) over het geheel genomen dat de kantoren van hun bedrijf zijn aangepast aan hun generatie, toch willen velen van hen nog steeds dat deze kantoren meer op hen lijken. “Ze moeten zich verbinden met hun bedrijf, het doel ervan, hun beroep en hun roeping. Voor hen zijn al deze elementen logisch”vertaald Danièle Linhart.

En op dit punt zijn managers iets veeleisender: 78% van hen zou willen dat ze meer op hen lijken, vergeleken met 63% van de niet-managers.

Deze jonge mensen zijn dol op hun kantoor, maar meer dan twee derde (67%) is van mening dat het dringend is dat hun bedrijf hun kantoor onder de loep neemt indeling van zijn kantoren. Sterker nog, net zoveel mensen (64%) zeggen dat ze met meer bereidheid naar dit herontwikkelde pand zouden gaan. Hetzelfde geldt voor managers: 75% deelt deze mening, tegenover 56% van de niet-managers.

We hadden misschien verwacht dat de ontwikkeling van telewerken de verwachtingen van de lokale bevolking zou verlagen. We gaan minder vaak naar kantoor, dus we verwachten er niets van. In werkelijkheid is het het tegenovergestelde. De verwachtingen zijn nog hoger. Sterk en direct, zou ik zelfs zeggen. Is het het contrast met uw woning, die als een cocon is, waar u zich kunt vestigen zoals u wilt. Wanneer werknemers verhuizen van hun beschermende omgeving naar misschien meer informele, minder praktische gebouwen, ontstaat er een kloof die resulteert in deze sterke verwachtingen met betrekking tot kantoren. Er moet snel rekening mee worden gehouden.

Fréderic Micheau, adjunct-algemeen directeur van OpinionWay.

Kantoren die vriendelijker en beter uitgerust zijn en de bedrijfscultuur weerspiegelen

Van welke kantoren dromen deze jongeren? Ze willen eerst A plaats van gezelligheid ! 69% van de ondervraagden is van mening dat het kantoor niet alleen een werkplek is, maar ook een werkplek een plek om te wonen waar ze zich goed willen voelen.

58% verkiest de gezelligheid van kantoren boven de rust van hun thuiskantoor.

“Iedereen denkt dat jongeren vertrouwen op telewerken, terwijl ze in feite terug willen naar kantoor. Maar ze willen dat ze gezelliger zijn, omdat ze de sfeer, de collega’s en de sociale interacties heel belangrijk vinden”, onderstreept de arbeidssocioloog.

Wat zou zijn de ideale werkplek voor de geïnterviewde mensen? Ruim acht op de tien noemen kwalificaties die verband houden met welzijn:

  • op menselijke schaal (83%)
  • comfortabel (83%)
  • vriendelijk (82%)

82% van de ondervraagden gaf aan dat zij zich beter zouden voelen in hun bedrijf als dat zo waseen warme plek om te wonen waar ze zich thuis konden voelen. Deze kwestie is dus gelijk de juiste uitrusting (82%) en de loyaliteit van het pand aan het imago van het bedrijf (82%).

“Ik denk niet dat het een leeftijdsgroepeffect is. Het houdt meer verband met de pandemie, concludeert Fréderic Micheau, adjunct-algemeen directeur van OpinionWay. Dit is de generatie die de ergste ervaring heeft gehad met de gezondheidscrisis. Ze heeft sociale connecties nodig, in een comfortabele, praktische en vriendelijke werkomgeving.”

* OpinionWay-onderzoek, gepubliceerd op 21 juni 2023, “Jongeren en nieuwe manieren van werken” uitgevoerd voor Sowen ter gelegenheid van de inauguratie van de Sowen Social Club. Deze studie werd uitgevoerd op een steekproef van 539 kantoorpersoneel in de leeftijd van 18 tot 34 jaar, uit een steekproef van 879 mensen die representatief zijn voor de Franse werknemerspopulatie van 18 tot 34 jaar, samengesteld met behulp van de quotamethode. , met betrekking tot de criteria van geslacht, leeftijd, sociaal-professionele categorie, stedelijk gebiedscategorie en woonregio.